U Hrvatskoj se gosti najavljuju otprilike ovako: " Pristavi kavu, stižem.", a pozivanje gostiju glasi: "Dođi na kavu!". Gledajući sve to, nekako se čini kako se sav društveni život u našoj zemlji vrti oko kave. Razlog tomu mogao bi sezati do jednog perioda života u bivšoj Jugoslaviji kada su količine dostupne kave bile vrlo ograničene i ispijanje se smatralo dozom luksuza, a poziv na kavu velikom časti. Ako bi se rijetko pojavila u nekoj trgovini, redovi su bili dugački i brzo se javljalo ostalima da je ima. Ljudi su tada po ova fina zrnca znali odlaziti i u inozemstvo, a često su kupovali sirovu kavu pa je sami pržili kod svojih kuća.
U količini popijene kave Skandinavci su lideri. Svaki Norvežanin ispije prosječno oko deset kilograma, Hrvati upola manje, a Indijci svega 0,1 kg. Osim po količini, narodi se razlikuju i po načinu na koji pripremaju ovaj megapopularni napitak. Turci vole kratku i jaku kavu koju dugo pijuckaju. Amerikanci preferiraju filter kavu koja je rijetka i puno slabija od turske, ali pije se u šalicama kao za čaj dok Hrvati uživaju u polaganom ispijanju, slično kao i Turci, ali od toga naprave odličan povod za druženje i "čašicu razgovora".
U Hrvatskoj se gosti najavljuju otprilike ovako: " Pristavi kavu, stižem.", a pozivanje gostiju glasi: "Dođi na kavu!".
Ovisno o danu i dobu dana, razlikuju se i razlozi ispijanja kave. Na primjer, u Zagrebu je poznata subotnja špica u samom središtu grada kada se svi urede najbolje što mogu, sjednu u kafić, piju kavicu i promatraju jedni druge. "Idemo na kavu" poziv je na izlazak, predah, uživanje... iako ponekad nema veze s ispijanjem ovog napitka.
Prema nekim istraživanjima, prosječni Hrvat ispija kavu u kafiću pet sati tjedno. Kava je nezaobilazan ritual za početak dana i obvezni dio relaksacije nakon ručka. Mnogi Hrvati će nakon obroka radije popiti kavu nego posegnuti za desertom. Svatko ima svoju omiljenu vrstu, ali u našim krajevima već se tradicionalno najboljom smatra Franck kava. I danas je običaj u goste doći s prepoznatljivom, i zbog vrhunske kvalitete svima omiljenom, Franckovom "Ciglicom" umotanom kao poklon koji se daruje od srca.