Boja šalice utječe na okus kave, utvrdili su znanstvenici sa Sveučilišta Australija i Sveučilišta Oxford. Plave i prozirne šalice smanjuju gorčinu omiljenog napitka bez dodavanja šećera, piše Daily Mail.
Znanstvenici su testirali koja od kava u bijeloj, prozirnoj i plavoj šalici ima najgorči okus. Kava u bijeloj šalici imala je najintenzivniji i gorči okus, dok je u plavoj i prozirnoj djelovala puno slađe. Razlog za to je što ljudi gorki okus povezuju sa smeđom bojom kave, a ona u bijeloj šalici djeluje najviše smeđe.
- Studija je potvrdila da šalica utječe na percepciju napitka, stoga bi vlasnici kafića i konobari trebali dobro promisliti pri odabiru prave šalice. To bi moglo utjecati na to hoće li se gost vratiti ili ne - istaknuo je voditelj istraživanja dr. George Doorn sa Sveučilišta Australia.
Osim na kavu, posuđe u kojem se poslužuje utječe i na hranu koju jedemo. Prijašnje studije potvrdile su da desert koji se poslužuje na bijelom tanjuru djeluje 10 posto slađe i ima 15 posto više okusa nego onaj na crnom tanjuru.