Na bogatu belgijsku kuhinju utjecale su susjedne zemlje Njemačka, Nizozemska i Francuska pa zato neki kažu da se u Belgiji poslužuju njemačke porcije francuske kvalitete.
Belgijska gastronomija obiluje domaćim i sezonskim namirnicama od kojih se ističu krumpir, poriluk, sivi škampi, bijele šparoge, cikorija i čuveno lokalno pivo , a nezaobilazno je i meso, sir te maslac.
Regionalne namirnice imaju velik utjecaj u belgijskoj gastronomiji pa stoga nije neobično što postoji puno jela specifičnih za određenu regiju poput tvrdog keksa od meda ‘Couque de Dinant’ iz grada Dinanta ili pak rižine pite s područja grada Verviersa.
No, postoje i jela koja se smatraju nacionalnim, a najpoznatije je ‘Moules-frites’ , što doslovno znači dagnje s prženim krumpirima. Školjke se obično kuhaju s lukom i celerom te se posluže uz pomfrit.
Pečeni krumpirići su vrlo cijenjeni u Belgiji te se čak vjeruje da je upravo tamo i izmišljen popularni pomfrit .
Omiljeni desert u Belgiji su vafli koji se mogu jesti na puno različitih načina, a najpopularniji su vafli od slatkog tijesta s raznim nadjevima poput tučenog vrhnja, svježeg voća i raznih sirupa.
Saznajte više o direktnim letovima za Bruxelles iz Zagreba, Splita, Dubrovnika, Pule i Zadra.