Kada naučite kako napraviti apsolutno savršeno tvrdo kuhano jaje, vjerojatno ćete ih dodavati u svaki dnevni obrok. Tvrdo kuhana jaja izvrsna su tijekom cijele godine, ali najpopularnija su za vrijeme Uskrsa. Kako se bliži vrijeme ukrašavanja jaja, ponovno raste zanimanje za njih.
POGLEDAJTE VIDEO:
Ali, prije nego što krenete uživati u tvrdo kuhanima jajima, dobro je znati koliko dugo su ovako jaja sigurna za konzumaciju.
Prema America Egg Boardu, najbolje je tvrdo kuhana jaja držati u hladnjaku. Ako su još u ljusci, ostat će ukusna tjedan dana nakon što se skuhaju dok oguljena treba pojesti isti dan. Ne preporučuje se zamrzavanje tvrdo kuhanih jaja, bilo u ljusci ili bez nje.
Ministarstvo poljoprivrede Sjedinjenih Američkih Država savjetuje da tvrdo kuhana jaja, kao niti jednu drugu nekonzerviranu hranu, bilo kuhanu ili ne, ne ostavljate na temperaturama između 4 i 60 stupnjeva Celzijevih dulje od dva sata. To je zato što je to temperaturni raspon u kojem opasne bakterije najbrže rastu. A, ako temperatura prelazi 32 stupnja Celzijeva, a vi spremate roštilj, lako pokvarljivu hranu treba baciti nakon samo jednog sata.
Pokvarena jaja ćete prepoznati vrlo lako - prema mirisu. Pokvarena tvrdo kuhana jaja obično jako mirišu na sumpor, koji se i opisuje kao miris pokvarenih jaja. Ako i niste sigurni je li jaje stajalo predugo, jednostavno ga bacite. Nije vrijedno rizika, piše CountryLiving.