Turska je kuhinja nevjerojatan spoj raznih utjecaja koje je poprimila kroz stoljeća velikog Otomanskog carstva - od afričkih zemalja, Bliskog istoka, Mediterana i Balkana. Njezina osnova je sezonsko svježe povrće, meso, riba i morski plodovi. U svečanim se jelima najčešće koristi janjetina, koja se priprema na tisuće načina, od slavnog kebaba do variva. Omiljeni prilog jelima je riža i kruh, a salate se u pravilu začinjavaju maslinovim uljem.
|
Foto: Fotolia
Put začina je trgovački pomorski put kojim su se prevozili dragocjeni začini. Oni su bili toliko značajni da ih se koristilo kao i valuta, a u povijesti su dugo vrijeme bili pod direktnom kontrolom turskih sultana, osobito Sulejmana Veličanstvenog. Najpoznatiji turski začin je sumak koji se radi od mljevenih bobica istoimenog drveta i koristi se u pripremi salata i kebaba. Crni kim dodaju u pekarske proizvode, metvicu dodaju u mesna jela, a kumin u varivima.
|
Foto: Fotolia
U Turskoj kod pripreme deserta postoji samo jedno pravilo - a to je da on mora biti jak i sladak. Tradicionalni kolači najčešće se pripremaju s dodavanjem zašećerene vode ili šerbeta koji se radi od voćnog soka te cvjetnih ili biljnih dodataka. Tako se desertima produljuje vijek trajanja, a tulumbe, baklave, sutlijaši i hurumašice dobivaju jedinstven okus. Uz kavu se obavezno poslužuju slatkiši poput rahat lokuma, koji se gricka umjesto dodavanja šećera u jaku crnu kavu.
|
Foto: Fotolia
Turski su osvajači dugi niz godina ugrožavali i hrvatske krajeve, ali i gospodarili velikim dijelom Bosne i Hercegovine. Njihova prisutnost ostavila je velike kulturološke posljedice u obliku širenja islama i specifične kulture, ali i jedinstvene gastronomske delicije koje se i danas rado jedu poput sarme, šiš-ćevapa, bureka, raznih pita i dolmi. Baklava je neizostavan dodatak blagdanskom stolu diljem Balkana i kao takva najvažnija deviza turske kuhinje.<br><br>
|
Foto: Fotolia
Turska je nasljednica Otomanskog carstva koje je gospodarilo na tri kontinenta, a njezina jedinstvena kuhinja spoj je Orijenta i Mediterana te pravi raj za gurmane