>>> DOMAĆE JE BOLJE - Velika akcija 24sata: I mi imamo svoju superhranu
Indijska biljka tulsi, koja se u Indiji smatra jednom od svetih biljaka i naziva još i svetim bosiljkom, od davnina se koristi u ajurvedskoj medicini, a u posljednje vrijeme zbog pozitivnih učinaka na zdravlje prepoznaju je i na Zapadu. Prema ajurvedskoj medicini, ekstrakt lista biljke preporučuje se osobama koje boluju od svih vrsta groznica, od onih običnih pa do malarije, jer djeluje kao snažan germicid (ubija bakterije i viruse) i fungicid (ubija gljivice) te ima antibakterijska i antibiotska svojstva.
Prema studiji koju su proveli indijski znanstvenici, tulsi pomaže u održavanju zdravih razina kortizola, hormona stresa, te pomaže organizmu da se nosi sa stresom. Regulira cirkulaciju i uništava slobodne radikale koji se proizvode tijekom fizičkih i emotivnih stresnih situacija, pa općenito pomaže prevenciji bolesti.
Kako sadrži antistresne sastojke, smatra se da smanjuje i potrebu za duhanom kod pušača, pa tako može biti dobar saveznik kod odluke da ćete prestati pušiti. Osim toga, ima efekt sličan mentolu, pa hladi grlo i smanjuje želju za duhanskim dimom, dok će njegova antioksidativna svojstva pomoći da očistite organizam nakon pušenja.
Tulsi, osim toga, sadrži snažan antioksidans eugenol, koji pomaže u održavanju zdrave razine tlaka te snižavanju razina kolesterola. Zbog toga se smatra da konzumiranje čaja ili tinkture od tulsija na prazan želudac vrlo pozitivno utječe na zdravlje srca. Kombinacija eugenola, metil-eugenola i kariofilena pomaže, pak, da beta stanice gušterače rade ispravno. To su stanice koje pohranjuju i ispuštaju inzulin, pa tulsi tako poboljšava osjetljivost stanica na inzulin i posljedično pomaže u snižavanju razina šećera u krvi, pa se posebno preporučuje dijabetičarima.
Ta je biljka odličan diuretik i detoksikator, pa dobro utječe i na zdravlje bubrega. Doprinosi smanjenju razina uree u krvi, što je često slučaj kod osoba koje su izložene visokoproteinskoj dijeti i jedan je od glavnih uzročnika nastanka bubrežnih kamenaca. Štoviše, esencijalna ulja iz tulsija pomažu u razbijanju bubrežnih kamenaca i umanjenju boli koju izazivaju.
U ajurvedskoj medicini koristi se za liječenje kože sklone aknama te ublažavanju bolova. Često se koristi protiv glavobolje, pogotovo one izazvane sinusitisom, alergijama, prehladom, kao i bolova uzrokovanih migrenom.
Da domaći bosiljak nimalo ne zaostaje za “svetim” smatra travar i vlasnik OPG-a Francetić, Antun Francetić.
- Iako ga ljudi najčešće naručuju kao začin, pa ga najčešće nudimo pakiranog u bočice od začina, inače ga često preporučujem i u ljekovite svrhe. Odličan je za liječenje bronhitisa, smirenje simptoma astme i smirenje kašlja ili upale grla, odnosno općenito dobro čisti dišne putove.
Pesto s bosiljkom
Priprema: Nasjeckajte 200 grama svježeg bosiljka i pomiješajte 3 češnja sitno sjeckanog češnjaka. Dodajte dva decilitra maslinova ulja i dobili ste odličan pesto koji možete koristiti kao začin za tjesteninu, rižoto, preljev za pečeno meso ili premazati njime bruskete.
Čaj od bosiljka
Priprema: Za čaj se miješaju sušeni cvjetovi, listovi i gornji nježni dijelovi stabljike ili samo listovi. Priprema se kao preljev: 1 čajna žlica droge prelije se 1 šalicom prokuhane vode, nakon 10 minuta se procijedi. Pije se nakon jela, nezaslađen, u gutljajima, dvije do tri šalice dnevno, prema potrebi. Koristan je kod problema s grlom, desnima i bolnih afti.
Tinktura za opuštanje
Priprema: Pomiješajte šest kapi eteričnog ulja bosiljka s pet žlica bademova ulja koje možete kupiti u gotovo svakoj ljekarni. Lezite na leđa, opustite se i zatim pet minuta masirajte trbuh u smjeru kazaljke na satu. Ova masaža opušta mišiće, oslobađa tijelo od grčeva i tjera stres.
Salata od bosiljka
Priprema: Pripremite šaku svježeg bosiljka, te po želji feta sira ili mozzarele i jednu rajčicu narezanu na kriške, ili nekoliko mini rajčica. Dodajte češanj ili dva sitno sjeckanog češnjaka, posolite i popaprite te zalijte maslinovim uljem koje ste pomiješali sa sokom od pola ili jednog limuna.
Umak od bosiljka
Sastojci: 125 g svežeg bosiljka, 8 glavica bijelog luka, 200 g parmezana, 1 žličica krupne soli, 200 ml maslinova ulja
Priprema: Ispasirajte luk i pomiješajte sa solju, dodajte sitno nasjeckan list bosiljka i naribani parmezan, dok se ne dobije homogena smjesa. Na kraju dodajte maslinovo ulje i promiješajte. Ako se služi uz tjesteninu, umak možete malo razrijediti vodom u kojoj se tjestenina kuhala.
Mješavina protiv glavobolje
Priprema: Dodajte četiri kapi eteričnog ulja u vodom napunjenu lampu za aromaterapiju. Ostavite da gori maksimalno jedan sat jer će u suprotnome miris biti preintenzivan. Samo udisanje mirisa eteričnog ulja bosiljka ublažava napetost i glavobolju. U isto vrijeme miris poboljšava koncentraciju, izdržljivost i pamćenje.
Aromatizirano maslinovo ulje
Priprema: Zimi će salate imati nostalgični, ljetni miris začinjen maslinovim uljem, ali s lišćem bosiljka. Priprema je krajnje jednostavna. U bocu s litrom djevičanskog maslinova ulja potopi se od 10 do 15 listova bosiljka pa ostavi stajati barem mjesec dana prije korištenja. Dobar tek!