To je to što me zanima!

Troškovi za poboljšanje energetske učinkovitosti mogu biti visoki, ali se itekako isplate

Energetski certifikat je dokument koji pruža informacije o energetskoj učinkovitosti građevine. I svaki vlasnik niskoenergetske kuće je ponosan na taj certifikat jer je to dokaz povoljne karakteristike energetske učinkovitosti
Vidi originalni članak

Energetski certifikat pokazuje koliko energije kuća troši te ocjenjuje njezinu energetsku učinkovitost. Ovaj pokazatelj se odnosi na prosječnu uporabu i racionalno trošenje energije te se izdaje na temelju projektantskih karakteristika elemenata (zidova, stropova, temelja, krova, fasade, vanjske stolarije i tako dalje).

Drugim riječima, razred energetske učinkovitosti bit će jednak bez obzira na to izbiva li netko iz kuće, pa uopće ne troši energiju ili se pak rasipa njome i, na primjer, u uvjetima vrućeg ljeta, uz upaljene klima jedinice, drži otvorene prozore. Dakle, energetski certifikat pokazuje potencijal kuće ako se u njoj događa optimalna potrošnje energije.

Na ljestvici od A+ do G

Ovaj certifikat predstavlja energetsku učinkovitost zgrade ili kuće na skali od A+ do G, pri čemu A+ označava najvišu energetsku učinkovitost, dok G najnižu. Prikaz je to informacija o potrošnji energije za grijanje, hlađenje, toplu vodu i ostale energetske potrebe kuće.

Certifikat također pruža preporuke za poboljšanje energetske učinkovitosti, što omogućuje investitorima i vlasnicima kuća prepoznavanje potencijala za uštedu energije.

Energetski certifikat ne vrijedi zauvijek

Važno je održavati energetski certifikat tijekom faze uporabe zgrade. Energetski certifikat nominalno vrijedi 10 godina, ali ne pokazuje realne uvjete ako se izvrši rekonstrukcija, koja utječe na energetska svojstva kuće. U tom se slučaju treba izraditi novi energetski certifikat. S obzirom na to da se energetska učinkovitost zgrade može promijeniti tijekom vremena, redovito ažuriranje certifikata omogućuje praćenje promjena i potencijalnih izazova oko energetske potrošnje u kući.

Dugoročno isplativi troškovi

Jedna od čari energetskog certifikata leži u prikazu vraćanja ulaganja u energetsku učinkovitost kroz točno određeno vrijeme. Iako inicijalni troškovi za poboljšanje energetske učinkovitosti mogu biti visoki, dugoročno su isplativi kroz smanjenje računa za energente.

Uštede u potrošnji energije smanjuju troškove i stvaraju financijske pogodnosti za investitore i vlasnike zgrada. Uz to, energetski certifikat može povećati vrijednost nekretnine jer potencijalni kupci prepoznaju visoku energetsku učinkovitost kao atraktivnu karakteristiku.

U zaključku, energetski certifikat pruža informacije o energetskoj učinkovitosti zgrade, ocjenjuje je na temelju određenih kriterija te daje preporuke za poboljšanje. Održavanje certifikata tijekom faze uporabe zgrade ključno je za praćenje promjena i održavanje visoke energetske učinkovitosti. Vraćanje ulaganja u energetsku učinkovitost predstavlja značajnu prednost za investitore i vlasnike zgrada. Energetski certifikat ima čari koje pružaju informacije, poticaj za poboljšanja i financijske koristi. Stoga je važno prepoznati njegovu važnost i koristiti ga kao smjernicu za postizanje energetski učinkovitih i održivih zgrada.

 

Maja-Marija Nahod izvanredna je profesorica na Građevinskom fakultetu. Uže područje interesa joj je strateško planiranje, BiM i održavanje projekata, planiranje, praćenje i upravljanje projektima, građevinska regulativa. 

Stručni partner projekta je Društvo građevinskih inženjera Zagreb. Uz glavnog partnera PEVEX, partneri na projektu su ROCKWOOL, ARISTON, WINDOR I PPS GALEKOVIĆ. 

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare