To je to što me zanima!

Tropski i istočni recepti na vaš stol donose 'dašak' egzotike

Uz indijske začine vrućine se lakše podnose, a metvica pretvara krumpir u azijski specijalitet Za mnoga egzotična jela dovoljno je maštovito spojiti ‘obične’ namirnice
Vidi originalni članak

Sanjate li o putovanjima do dalekih Kariba, Tajlanda, Indije ili Kube, pokušajte djelić egzotične atmosfere donijeti za svoj stol.

Ljeto je najbolje vrijeme za eksperimentiranje s egzotičnim okusima dalekih krajeva. Primjerice, indijska kuhinja bogata pikantnim začinima olakšava ljudima da lakše podnose visoke temperature. Za početak možete iskušati popularni osvježavajući napitak lasi. Uzmite pola čaše jogurta, umiješajte po žličicu cimeta, đumbira u prahu i šećera, dobro promiješajte, ulijte vode do vrha čaše pa opet promiješajte. Lasi možete pripremati i u blenderu, s dodatkom egzotičnog voća poput manga ili dostupnijih bresaka.

Pikantna verzija lasija priprema se s mljevenom paprikom, čilijem ili krastavcima. Gastroputovanje ne mora se ondje zaustaviti - iz Meksika dolazi jednostavan umak guacamole, tajlandska kuhinja puna je svježih sastojaka i miriše na limun.  Dašak tropskih krajeva donijet će vam egzotične salate s dodatkom voća.

Kombinacije 

U velikom dijelu svijeta glavna svakodnevna namirnica nije kruh nego riža. Ova žitarica odlično se može uklopiti i u slana i u slatka jela.

Riža je odlična i za posluživanje uz pikantna jela poput curryja, a od kukuruzne krupice možete napraviti ukusan puding. Za dašak egzotike dodajte i limenku kokosova mlijeka ili kokosovo brašno. Još recepata za egzotične juhe, ražnjiće i šalše potražite u subotnjem broju magazina Skuhatćute za samo 1,99 kn.

Dodajte malo začina

Svježa metvica

Pretvorit će mlade krumpire u egzotično azijsko jelo.

Svježi đumbir

Ima mnogi intenzivniji okus od sušenog. Čest je u indijskoj kuhinji.

Listovi korijandra

Česti su u meksičkoj kuhinji. Imaju vrlo intenzivnu aromu.

Cimet za slana jela

Mljeveni cimet odlično se slaže s umakom od rajčice i gulašima.

Limunska trava

Limunsku travu (limuniku) teško je nabaviti, pa je zamijenite matičnjakom ili korom limuna.

Kokosovo mlijeko

Nije bistra tekućina iz kokosovih oraha nego se dobiva tiještenjem ploda. Kupuje se u limenkama. 

Pikantni curry

Mješavina začina u kojoj dominira kurkuma, najzdraviji začin na svijetu. Čest u indijskoj kuhinji.

Svježi vlasac

Ima blagu aromu po luku. Da bi je zadržao, ne smije se kuhati - pospite ga po gotovom jelu.

Sjemenke kumina

Iako ima svoje mjesto u domaćim jelima, bez njega je teško zamisliti arapsku kuhinju. 

Meksički guacamole

Sastojci: 2 avokada, 2 žlice limunova soka, 2 mlada luka, 2 češnja češnjaka, 2-3 žlice maslinova ulja, ljuta papričica, sol, papar

Priprema: Avokado ogulite i očistite od koštica. Nakapajte ga limunovim sokom pa vilicom usitnite. Dodajte nasjeckani mladi luk, protisnuti češnjak, maslinovo ulje, narezanu ljutu papričicu, sol i papar.

Bliskoistočni humus

Sastojci: 2 konzerve slanutka, 1/3 šalice limunova soka, 1/2 šalice tahinija (namaza od sezama), 2 češnja češnjaka, 1/8 žličice kajenske papričice, 1/4 žličice soli

Priprema: U blenderu izmiješajte slanutak s malo tekućine iz limenke pa dodajte limunov sok, tahini, nasjeckani češnjak, kajensku papriku i sol. Sve dobro izmiksajte. 

Gazpacho od lubenice

Sastojci: 8 šalica lubenice, krastavac, 1/2 crvene paprike, 1/4 šalice bosiljka, 3 žlice vinskog octa, 2 žlice luka kozjaka, 2 žlice maslinova ulja

Priprema: Izmiješajte nasjeckanu lubenicu, krastavac, papriku, bosiljak, vinski ocat, luk, ulje i sol. Sve izmiksajte u blenderu ili štapnim mikserom. Dobro ohladite i poslužite.

Egzotična salata u dinji

Sastojci: 250 g riže Basmati, 2 male dinje, 150 g pršuta, 200 g tvrdog sira, 10-12 listića svježe metvice, 20 maslina, 3-4 žlice maslinova ulja, sol, papar

Priprema: Skuhajte rižu pa je ohladite. Prerežite dinje na pola, žlicom izvucite sjemenke te izdubite meso i stavite u zdjelu. Sačuvajte prazne polovice. Tanke kriške pršuta narežite na trake širine 1 cm, a sir na kockice stranice 1/2 cm. Pomiješajte sve ostale sastojke u zdjeli i napunite prazne polovice dinje.

Karipski puding od krupice i manga

Sastojci: Jaje, 400 ml kokosova mlijeka, mango, limun, 200 ml narančina soka, 6 žlica šećera, 1/2 žličice cimeta, 80 g krupice, 2 žlice kokosova brašna

Priprema: Žumanjke pomiješajte s četiri žlice kokosova mlijeka. Preostalo kokosovo mlijeko zakuhajte s narančinim sokom. Dodajte četiri žlice šećera, cimet i limunovu koru. Umiješajte krupicu i kuhajte pet minuta uz miješanje. Maknite s vatre i dodajte žumanjak. Bjelanjake istucite i nakon deset minuta umiješajte u krupicu. Komadiće manga kuhajte pet minuta na umjerenoj vatri s dvije žlice šećera i četiri žlice vode. Izradite u pire. Krupicu poslužite s pireom od manga i kokosovim mrvicama. 

Pileći rižot na kubanski način

Sastojci: 600 g pilećeg filea, 3 žlice ulja, 100 g nasjeckanog luka, 150 g riže dugog zrna, 2 češnja češnjaka, 400 g rajčice, kokošja kocka, lovorov list, 1/2 žličice mljevenog đumbira, 1/2 žličice majčine dušice

Priprema: Piletinu lagano posolite i narežite na kockice. Popržite je na ulju u tavi do zlatno-žute boje, dodajte luk i još kratko popržite. Umiješajte rižu, protisnuti češnjak, usitnjene pelate, kokošju kocku, lovorov list, đumbir, majčinu dušicu i zalijte vodom. Kuhajte na laganoj vatri 15 minuta.

Idi na 24sata

Komentari 48

  • _petra_ 11.09.2012.

    meni sve to izgleda fino-fino

  • APOKSIOMEN_1 10.09.2012.

    ja bih radije u ovoj kori od dinje smučkala dinju, krušku, jabuku, bananu, nektarinu i koju kuglu sladoleda... eventualno sve još prešla slojem šlaga i onda udri brigu na veselje.

  • dabar01 06.09.2012.

    Interesantne kombinacije - treba probati

Komentiraj...
Vidi sve komentare