Sanjate li o putovanjima do dalekih Kariba, Tajlanda, Indije ili Kube, pokušajte djelić egzotične atmosfere donijeti za svoj stol.
Ljeto je najbolje vrijeme za eksperimentiranje s egzotičnim okusima dalekih krajeva. Primjerice, indijska kuhinja bogata pikantnim začinima olakšava ljudima da lakše podnose visoke temperature. Za početak možete iskušati popularni osvježavajući napitak lasi. Uzmite pola čaše jogurta, umiješajte po žličicu cimeta, đumbira u prahu i šećera, dobro promiješajte, ulijte vode do vrha čaše pa opet promiješajte. Lasi možete pripremati i u blenderu, s dodatkom egzotičnog voća poput manga ili dostupnijih bresaka.
Pikantna verzija lasija priprema se s mljevenom paprikom, čilijem ili krastavcima. Gastroputovanje ne mora se ondje zaustaviti - iz Meksika dolazi jednostavan umak guacamole, tajlandska kuhinja puna je svježih sastojaka i miriše na limun. Dašak tropskih krajeva donijet će vam egzotične salate s dodatkom voća.
Kombinacije
U velikom dijelu svijeta glavna svakodnevna namirnica nije kruh nego riža. Ova žitarica odlično se može uklopiti i u slana i u slatka jela.
Riža je odlična i za posluživanje uz pikantna jela poput curryja, a od kukuruzne krupice možete napraviti ukusan puding. Za dašak egzotike dodajte i limenku kokosova mlijeka ili kokosovo brašno. Još recepata za egzotične juhe, ražnjiće i šalše potražite u subotnjem broju magazina Skuhatćute za samo 1,99 kn.
Dodajte malo začina
Svježa metvica
Pretvorit će mlade krumpire u egzotično azijsko jelo.
Svježi đumbir
Ima mnogi intenzivniji okus od sušenog. Čest je u indijskoj kuhinji.
Listovi korijandra
Česti su u meksičkoj kuhinji. Imaju vrlo intenzivnu aromu.
Cimet za slana jela
Mljeveni cimet odlično se slaže s umakom od rajčice i gulašima.
Limunska trava
Limunsku travu (limuniku) teško je nabaviti, pa je zamijenite matičnjakom ili korom limuna.
Kokosovo mlijeko
Nije bistra tekućina iz kokosovih oraha nego se dobiva tiještenjem ploda. Kupuje se u limenkama.
Pikantni curry
Mješavina začina u kojoj dominira kurkuma, najzdraviji začin na svijetu. Čest u indijskoj kuhinji.
Svježi vlasac
Ima blagu aromu po luku. Da bi je zadržao, ne smije se kuhati - pospite ga po gotovom jelu.
Sjemenke kumina
Iako ima svoje mjesto u domaćim jelima, bez njega je teško zamisliti arapsku kuhinju.
Meksički guacamole
Sastojci: 2 avokada, 2 žlice limunova soka, 2 mlada luka, 2 češnja češnjaka, 2-3 žlice maslinova ulja, ljuta papričica, sol, papar
Priprema: Avokado ogulite i očistite od koštica. Nakapajte ga limunovim sokom pa vilicom usitnite. Dodajte nasjeckani mladi luk, protisnuti češnjak, maslinovo ulje, narezanu ljutu papričicu, sol i papar.
Bliskoistočni humus
Sastojci: 2 konzerve slanutka, 1/3 šalice limunova soka, 1/2 šalice tahinija (namaza od sezama), 2 češnja češnjaka, 1/8 žličice kajenske papričice, 1/4 žličice soli
Priprema: U blenderu izmiješajte slanutak s malo tekućine iz limenke pa dodajte limunov sok, tahini, nasjeckani češnjak, kajensku papriku i sol. Sve dobro izmiksajte.
Gazpacho od lubenice
Sastojci: 8 šalica lubenice, krastavac, 1/2 crvene paprike, 1/4 šalice bosiljka, 3 žlice vinskog octa, 2 žlice luka kozjaka, 2 žlice maslinova ulja
Priprema: Izmiješajte nasjeckanu lubenicu, krastavac, papriku, bosiljak, vinski ocat, luk, ulje i sol. Sve izmiksajte u blenderu ili štapnim mikserom. Dobro ohladite i poslužite.
Egzotična salata u dinji
Sastojci: 250 g riže Basmati, 2 male dinje, 150 g pršuta, 200 g tvrdog sira, 10-12 listića svježe metvice, 20 maslina, 3-4 žlice maslinova ulja, sol, papar
Priprema: Skuhajte rižu pa je ohladite. Prerežite dinje na pola, žlicom izvucite sjemenke te izdubite meso i stavite u zdjelu. Sačuvajte prazne polovice. Tanke kriške pršuta narežite na trake širine 1 cm, a sir na kockice stranice 1/2 cm. Pomiješajte sve ostale sastojke u zdjeli i napunite prazne polovice dinje.
Karipski puding od krupice i manga
Sastojci: Jaje, 400 ml kokosova mlijeka, mango, limun, 200 ml narančina soka, 6 žlica šećera, 1/2 žličice cimeta, 80 g krupice, 2 žlice kokosova brašna
Priprema: Žumanjke pomiješajte s četiri žlice kokosova mlijeka. Preostalo kokosovo mlijeko zakuhajte s narančinim sokom. Dodajte četiri žlice šećera, cimet i limunovu koru. Umiješajte krupicu i kuhajte pet minuta uz miješanje. Maknite s vatre i dodajte žumanjak. Bjelanjake istucite i nakon deset minuta umiješajte u krupicu. Komadiće manga kuhajte pet minuta na umjerenoj vatri s dvije žlice šećera i četiri žlice vode. Izradite u pire. Krupicu poslužite s pireom od manga i kokosovim mrvicama.
Pileći rižot na kubanski način
Sastojci: 600 g pilećeg filea, 3 žlice ulja, 100 g nasjeckanog luka, 150 g riže dugog zrna, 2 češnja češnjaka, 400 g rajčice, kokošja kocka, lovorov list, 1/2 žličice mljevenog đumbira, 1/2 žličice majčine dušice
Priprema: Piletinu lagano posolite i narežite na kockice. Popržite je na ulju u tavi do zlatno-žute boje, dodajte luk i još kratko popržite. Umiješajte rižu, protisnuti češnjak, usitnjene pelate, kokošju kocku, lovorov list, đumbir, majčinu dušicu i zalijte vodom. Kuhajte na laganoj vatri 15 minuta.