Uz fini pire krumpir, punjena paprika je tradicionalno jelo koje se nalazi na svim regionalnim stolovima, ali recepti se ponešto razlikuju jer svi imaju vlastiti 'bakin' recept, ali nekoliko savjeta ipak svima dobro dođe.
POGLEDAJTE VIDEO: S ovim dodatkom juha će biti bogata okusom.
Prvenstveno paprika se može samo očistiti od koštica i puniti cijela, a može se i prerezati po pola i nadjenuti s nadjevom koji kao da pršti iz nje.
Mađarski kuhari savjetuju da umjesto umaka napravljenog od pelata (rajčice), vode i brašna, probate temeljac za juhu ili višak bistre juhe koji vam je ostao.
Začini poput bosiljka, ružmarina ili mješavina mediteranskih začina će dobro povezati ostale okuse i pružiti im dodatnu aromu. Slanina je isto jedno od omiljenih dodataka u punjenim paprikama. Može se sitno nasjeckati, popržiti i staviti u umak il u samu smjesu.
Ako ste ljubitelj pikantnog ili ljutog, u punjenje se može dodati i sitno nasjeckane ljute papričice. Ako nemate papričica kod kuće, možete dodati malo čilija ili ulja aromatiziranog ljutim papričicama.
Još jedan trik se odnosi na češnjak, točnije pastu od češnjaka, koju ćete dobiti tako da odrežete vrh cijeloj glavici češnjaka, zamotate ga u foliju, nakapate maslinovim uljem te stavite peći oko 30 minuta, piše Punkufer.
Češnjak će se tijekom pečenja pretvoriti u pastu, koju potom samo trebate istisnuti iz češnjeva i umutiti u umak. Umak možete malo pojačati i sa sušenim rajčicama koje će mu naglasiti aromu.
Klasični recept za punjenu papriku:
Sastojci (za 4 osobe):
- 8 paprika
- 1 crveni luk
- 1 jušna žlica peršina
- 1 čajna žlica soli
- 10 dkg riže
- 40 dkg miješanog mljevenog mesa
- pelat
To je osnovni recept koji možete nadograđivati aromatičnim začinima.
Priprema:
Paprike operite i odstranite im peteljku i sjemenke. Ispod peteljke odstranite sve sjemenke i njih operite jer ćete s njima zatvarati papriku prije kuhanja. Ocijedite ih.
Nasjeckajte luk, nauljite širu posudu i stavite ga da se dinsta. Dodajte sol, papar, peršin i ostale začine po volji. Nakon par minuta dodajte rižu i dobro promiješajte. Dodajte malo vode i još jednom promiješajte rižu.
Potom u lonac dodajte mljeveno meso i miješajte dok se punjenje ne ujednači. Ugasite vatru i pustite par minuta da se nadjev slegne. Punite paprike s nadjevom i slažite ih u visoku nauljenu posudu peteljkom prema gore. nemojte puniti do vrha jer će kuhanjem riža nabubriti.
Stavite pelat u veću posudu i dodajte mu začine. Zakuhajte. Kad zakuha dodajte mu vode - upola manje nego što je pelata. Promiješajte i ugasite vatru.
Prelijte paprike tako da su skroz prekrivene umakom. Ako nedostaje umaka, slobodno dodajte još vode. Kuhajte poklopljeno. Kad prokuha smanjite vatru na umjerenu i kuhajte još 40-50 minuta.
Za prilog napravite pire krumpir.