Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: 10 recepata za kolače iz 1952. - pite, palačinke, torte, keksi...
Ljudi koji jedu ljutu hranu žive duže, pokazala je jedna studija. Znanstvenici tvrde kako za deset posto vremena duže žive ljudi koji ljutu hranu jedu jednom do dva puta tjedno, a 14 posto duže oni na čijem je tanjuru dva do sedam puta tjedno. Za to je zaslužan upravo kapsaicin koji se nalazi u čiliju, feferonima i kajenskom papru. Što više kapsaicina sadrže, ljući im je okus.
Kapsaicin, sastojak iz ljutih papričica zdrav je za naše tijelo, ali i daje ljutinu koja u ustima ponekad može biti nepodnošljiva. Ako vam se dogodi da pretjerate s ljutinom i usta vam 'gore', posegnite za jednom od ovih namirnica i olakšajte si patnju:
- Popijte čašu hladnog mlijeka ili pojedite komad sira - neutralizirat će osjećaj ljutine na jeziku.
- Stavite žlicu ulja u usta, promućkajte i ispljunite.
- Pomaže i med ili maslac od kikirikija, limun i rajčica.
- Riža, kruh ili krumpir neće neutralizirati kapsaicin, ali će zaustaviti da osjećaj ljutine postane joj jači.
Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Recept za domaći kvasac koji se radi pomoću naribane jabuke
POGLEDAJTE VIDEO: #ZAJEDNO24SATA sa glumicom Barbarom Rocco: