To je to što me zanima!

Trikovi kako se zauvijek riješiti žgaravice - pripazite na ovo...

Kad se govori o žgaravici, zapravo se najčešće radi o refluksu želučane kiseline. Žgaravica je tad jedan simptom, ali i najčešći. Ostali su grlobolja, suhi kašalj, otežano gutanje...
Vidi originalni članak

Osjećaj pečenja smješten iza donjeg dijela prsne kosti ili visoko u “žličici”, s povremenim širenjem u grudni koš sve do ždrijela, može biti izrazito neugodan. 

Kad se govori o žgaravici, zapravo se najčešće radi o refluksu želučane kiseline (vraćanju sadržaja iz želuca u jednjak). Žgaravica je tad samo jedan simptom, ali i najčešći. Ostali simptomi uključuju grlobolju, suhi kašalj, otežano gutanje ili vraćanje hrane ili tekućine u jednjak.

Osim zbog refluksne bolesti (GERB-a), javit će se kod promjena na ušću jednjaka u želudac (hijatalna hernija, odnosno ulazak dijela želuca u prsni koš ili slabost mišića završnog dijela jednjaka), a nije rijetka ni kod čira želuca ili dvanaesnika te kod bolesnika s karcinomom jednjaka i želuca. Često se javlja i kod ljudi s prekomjernom težinom. 

- Vjerojatno već znate da začinjena hrana može uzrokovati žgaravicu, te da ‘okidač’ također može biti masna hrana. No većina ljudi ne zna ništa više, možda zato što žgaravica nije prava bolest - kaže Juan Carlos Bucobo, gastroeneterolog iz njujorške Sveučilišne bolnice Stony Brook.

Prema podacima američkog nacionalnog instituta za zdravlje, iskusit ćete je barem jedanput u životu. Napadaj žgaravice u najboljem slučaju traje nekoliko minuta, a u najgorem se agonija “razvuče” i na nekoliko sati. Za one koji doživljavaju povremenu žgaravicu važno je znati što je izaziva.

Čak i sklekovi, trbušnjaci, neke joga-poze i trčanje mogu pogoršati žgaravicu jer povećavaju pritisak na trbuh, odnosno želudac, stoga se savjetuje da ne jedete neposredno prije treninga. Izazvati ili pogoršati žgaravicu mogu i jutarnja kava, pijenje alkohola, žvakanje žvakaćih guma, kasni noćni posjeti hladnjaku te blagdanski obroci.  

- Hrana bogata kofeinom, poput kave, čaja, pa čak i čokolada, veliki su ‘okidači’. Iako mnogi misle kako se hrane ispravno, najbolji način za otkrivanje uzroka žgaravice je vođenje dnevnika o pojedinim namirnicama. Kod jednog se pacijenta ispostavilo da je pio tri boce ledenog čaja na dan, naravno, s kofeinom, što je utjecalo na želudac - kaže Bucobo. 

Dok neki stručnjaci vjeruju kako alkohol i duhan utječu na pritisak donjeg sfinktera jednjaka, njihov utjecaj na vašu slinu također može “buknuti” u žgaravicu. Gravitacija, gutanje i slina važni su zaštitni mehanizmi za jednjak, ali samo kad ste u uspravnom položaju. 

- Tijekom spavanja gutanje se zaustavlja i izlučivanje sline smanjuje. Refluks koji se javlja vjerojatno će uzrokovati kiselina iz jednjaka i oštetiti jednjak - kaže dr. Pekez Pavliško. Isto tako, ako ste ljubitelj žvakaćih guma s okusom mentola, bilo bi dobro da ih ili prestanete žvakati ili prijeđete na neki drugi okus. Kao i kofein, paprena metvica opušta sfinkter koji “drži” kiselinu u želucu. Dakle, sve što jedete i pijete, a sadrži ulje metvice (čajevi, bomboni) može biti krivac. I ovdje je rješenje vođenje dnevnika. 

Mala noćna druženja s hranom

Noćnih biste se obroka trebali kloniti ako ste skloni žgaravici. Zlatno je pravilo da se ne jede barem dva sata prije odlaska u krevet. 

- Čim legnete, gravitacija pogoršava stvar. Kad ležite u bilo kojem položaju, kiselini omogućavate da se vrati u jednjak. Ako jedete neposredno prije spavanja, ne možete zaustaviti proces probave. U tom se trenutku povisuje razina kiseline u želucu - kaže dr. med. Tanja Pekez Pavliško, predsjednica udruge Respiro. 

Izbjegavajte luk i jake čajeve

Izbjegavajte rizičnu hranu koja izaziva žgaravicu - crveno i bijelo vino, kisela hrana, čokolada, sok od naranče, jaki čajevi, rajčice, krastavci, luk. Pazite i na tjelesnu težinu te uzimajte više manjih obroka dnevno uz smanjen unos masti

U šetnju nakon večere

Svi prepoznaju onaj osjećaj pečenja u prsima nakon što završi obilna večera. To je učinak “teške” hrane, pečenja i pire krumpira. Čim počnete jesti, tijelo kreće s probavom (koja zapravo počinje u ustima, razlaganjem hrane slinom), proizvodeći želučanu kiselinu. Što ste više hrane pojeli, to je potrebno više kiseline da se razgradi. Poslije večere radije prošetajte, savjetuje Pekez Pavliško. 

Progesteron je kriv za žgaravicu u trudnoći  

Glavni uzrok pojave žgaravice u trudnoći jest to što donji kružni mišić jednjaka, zadužen za sprečavanje vraćanja kiselina u jednjak, oslabi tijekom trudnoće, i to zbog visoke razine hormona progesterona, koji opušta mišće. 

Prevencija raka jednjaka uz nadzor žgaravice 

U posljednjih nekoliko godina u gastroenterologiji se osobita pozornost posvećuje gastroezofagealnoj refluksnoj bolesti (GERB) i žgaravici kao simptomu, a sve u svrhu prevencije i ranog otkrivanja raka jednjaka. 

Okidači: uska odjeća i krivo saginjanje 

Žgaravicu potiče i fizički pritisak na želudac, pa se pobrinite se da ga dodatno ne opterećujete tijesnom odjećom i stegnutim remenom. Nemojte se nepotrebno sagibati, a ako baš morate, ne činite to s prednjim dijelom tijela (u pretklon), nego čučnite savijajući koljena. Nakon obroka barem pola sata nemojte leći. 

Provjerite lijekove koje pijete, možda su uzrok 

Žgaravicu mogu uzrokovati i neki lijekovi, primjerice antibiotici tetraciklini, citostatici i kemoterapeutici, narkotici, nitrati i nitroglicerin, kalij te nadomjesci željeza i vitamin C, a budite oprezni s nesteroidnim antireumaticima. 

Spas za želudac: malomasna hrana i žitarice 

Probajte kiselinu ublažiti konzumiranjem fermentiranih mliječnih proizvoda, žitarica, banana, integralne tjestenine i krekera te proizvoda s vrlo niskim udjelom masti. 

Idi na 24sata

Komentari 33

  • Lovro Lončar Veličanstveni 16.11.2016.

    Bravo opet pričate priču, nebitni ste!

  • Airborne101st 15.11.2016.

    Ma od radajnera se podrignes sam tak a od zgaravice ni z

  • sokrates_mali 12.11.2016.

    ne vidim ništa pametno rečeno. Ipak je najbolja soda bikarbona u malim količinama svaki dan. Konzumiranje hrane sa puno konzervansa, emulgatora itd. uništava naš metabolizam. Treba unositi prirodniju hranu, koliko je moguće.

Komentiraj...
Vidi sve komentare