To je to što me zanima!

Trikovi kako napraviti savršenu janjetinu - evo što je potrebno

Najbolje vrijeme za nabavu ove janjetine jest od siječnja do lipnja, a meso janjaca je staro od tri tjedna do tri mjeseca. Bogato je proteinima, vitaminima i mineralima
Vidi originalni članak

Paška janjetina svoj božanstveni okus i mekoću duguje posebnom uzgoju i ispaši janjaca koji se hrane travom između kamena prepunog soli zahvaljujući buri i soli iz morskih dubina. Time i raznim mediteranskim travama koje janjci pojedu aromatizira se meso prije nego što završi u pećnici.

Najbolje vrijeme za nabavu ove janjetine jest od siječnja do lipnja, a meso janjaca je staro od tri tjedna do tri mjeseca. Bogato je proteinima, vitaminima i mineralima zahvaljujući posebnom tretmanu. Zato je ova janjetina vrlo kvalitetna i cijenjena, a prije same pripreme preporučuje se marinirati je u suhoj ili tekućoj marinadi s mediteranskim začinima, poput ružmarina, majčine dušice, mažurana i lovora.

Najpoznatiji načini pripreme su na ražnju i pod pekom. Prije ražnja meso se mora dobro začiniti, a zatim se premazuje pivom, vinom ili vlastitom kombinacijom začina i tekućine. Slično se priprema i za peku, samo što joj se dodaju krumpiri koji porumene u soku od mesa. No većinom se ova janjetina priprema doma, u pećnici.

Također se dodaju krumpiri, ali i povrće kako bi poprimilo što više aroma. Priprema se i uz tijesto u bogatom umaku, u juhama, raguima, pašticadi ili pak u pitama. Začiniti se može i senfom, kuhati s vinom, ali i jesti uz vina poput rizlinga, opola ili caberneta. 

Idi na 24sata

Komentari 35

  • deronja 29.01.2017.

    Samo sam napisao da je clanak retardirani, (I to dosta). Nisam vrijedjao reportera I zasto Sam dobio zuti karton, pa ko je pitao ovo nema dva razreda osnovne skole.

  • Tomislav Petrić 29.01.2017.

    Postoje samo 2 prava "trikova" u Hrvatskoj za dobru janjetinu... Prvo nauciti citati deklaracije da ne bi kupili "domacu Bugarsku " janjetinu uzgojena na "domacim Rumunjskim" pasnjacima, a drugi jest imati dovoljno kuna za daleko preskupe cijene po kili za tu "domacu Bugarsku iz Rumunjskog uzgoja"... O "privagi (citaj pljacka ili kradja) necemo ni pricati...

  • Ines_ 29.01.2017.

    Pravoj dalmatinskoj janjetini, othranjenoj na mediteranskom bilju, ne treba, osim povrća, puno dodataka.......marinade i piva (možda?) mogu pomoći bugarskoj ili novozelandskoj janjetini iz šoping centara, čiji se nepodnošljiv miris(!) nadaleko širi...

Komentiraj...
Vidi sve komentare