Chantel Mila, mama iz Australije poznata na Instagramu po zgodnim trikovima za čišćenje, osmislila je, kaže, recept kako da joj kuća zamiriše na Božić bez umjetnih, kupovnih mirisa - posve prirodno.
POGLEDAJTE VIDEO Početak Adventa u Zagrebu:
- Prokuhajte četiri šalice vode pa u to ubacite jednu naranču narezanu na kriške, to će dati prepoznatljivu pikantnu aromu. Nakon toga dodajte pola šalice brusnica, dvije grančice ružmarina i razne začine. Ja sam se odlučila za dva štapića cimeta i jednu žličicu klinčića - otkrila je.
- Na kraju, kad kuća zamiriše, ovu tekućinu ulijte u flaše i popijte kao čaj - dodala je.
- Možete dodati i jabuke, zvjezdasti anis, svježi đumbir, vaniliju ili bilo koji miris koji vas podsjeća na blagdansko vrijeme - predložila je, a prenosi The Sun.
Pogledajte kako je to ona napravila:
Postoji još nekoliko zgodnih načina
Sličan prirodni učinak postići ćete i biranim eteričnim uljima - na primjer mješavinom ulja naranče, bora, ružmarina... Stavite nekoliko kapi u ovlaživač zraka ili u soda bikarbonu, ili napravite mirisne štapiće.
Mirisna soda bikarbona
U staklenku stavite soda bikarbonu pa na nju nakapajte omiljeno eterično ulje. Staklenku zatvorite poklopcem na kojem ste prethodno izbušili rupe - cijela kuća će vam mirisati. Možete ubaciti i štapiće cimeta, zvjezdani anis, ružmarin...
Mirisni štapići
U manju staklenu flašu ili vazu, idealno je da ima oko pola litre, ulijte oko 200 ml bebi ulja pa u njega nakapajte eterična ulja čiji miris vas asocira na Božić - što više ulja stavite, miris će biti intenzivniji.
Dobro promućkajte pa u tu tekućinu stavite pet do deset drvenih štapića, onih koje inače koristite za ražnjiće. Drvo će upiti tekućinu pa će se tako konstantno, polako miris otpuštati u prostor. Jednom kad vam se učini da je miris slabiji, samo ukapajte još malo eteričnog ulja.
Sušeni agrumi i jabuke
Izrežite agrume koje imate kod kuće na tanke šnite, to mogu biti limun, naranča, grejp, limeta ili sve zajedno. Izrežite i nekoliko šnita jabuke. Kriške poslažite na rešetku i stavite sušiti u pećnicu, na vrlo nisku temperaturu (oko 100 stupnjeva), na nekoliko sati.
Kada su šnite skroz suhe, stavite ih u lijepu otvorenu posudu, ukrasite sa tri, četiri štapića cimeta, pokojom malom borovom grančicom i stavite na stol u dnevni boravak.