To je to što me zanima!

Trikovi kako brzo i bez muke oguliti paprike za pripremu ajvara, a tu je i odličan recept

Uz nekoliko fantastičnih trikova za lakše guljenje pečenih paprika, donosimo i recept za brzu pripremu ajvara od sjeckanih paprika i rajčica, čiji će vas okus oduševiti
Vidi originalni članak

Ako imate običaj pripremati ajvar za zimnicu, dobro je znati da postoje i verzije koje su jednostavnije za pripremu i brže kuhane. Takav je slučaj s ajvarom od sjeckanih paprika, pogotovo ako znate dobar trik za brzo i jednostavno guljenje paprika. 

POGLEDAJTE VIDEO: Povrće koje sliči na ljude

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Postoji nekoliko trikova za to. Jedan od načina da lakše skinete kožicu sa pečenih paprika jest da ih stavite u plastičnu vrećicu i zavežete, pa pustite da tako odstoje nekoliko minuta. Kad otvorite vrećicu, kožica će se sama guliti s paprike tako da ih samo provučete kroz prste.

PREFINO 18 odličnih recepata za slanu i kiselu zimnicu - vrijedi truda

Druga mogućnost je da pečene paprike zamrznete

Kad ih izvadite iz leda, stavite ih u vrećici pod mlaz tople vode nekoliko sekundi i odmah gulite. Osim toga, ako pečene paprike odmah nakon vađenja iz pećnice pokrijete prozirnom folijom, salvetom, ili krpom, ili ih stavite u lonac pa pokrijete poklopcem, nakon 15-ak minuta moći ćete ih oguliti bez problema. 

Prekrivanjem paprika stvara se para i višak tekućine, što pomaže da se kožica počne guliti od mesa paprike. 

Recept za ajvar od sjeckanih paprika

Sastojci:

  • 15 kg paprike
  • 2 kg rajčice
  • 1,5 dl ulja
  • 1 dl octa
  • 2 glavice češnjaka
  • 2-3 vezice peršina
  • sol
  • malo šećera

SPREMALI SU IH KAO ZIMNICU 20 tradicionalnih jela naših starih: Od marinirane tune do slatkog od zelenih oraha

Priprema:

Paprike ispecite dan ranije i ostavite da se ocijede. Ogulite ih idući dan te ručno potrgajte na trakice, šire ili uže, po želji. Stavite paprike u veći lonac, dodajte oguljene i nasjeckane rajčice i kuhajte ih na jakoj vatri dok smjesa ne postane gusta. Dodajte ocat, ulje, sol, šećer, nasjeckani češnjak i peršin.

Miksajte pola sata i gotov ajvar ulijte u sterilizirane staklenke, poklopite poklopcima i ohladite te ih pospremite u tamno i hladno mjesto.

Idi na 24sata

Komentari 13

  • beba maza 17.09.2023.

    Prava poslastica za sladokusce . :-)

Komentiraj...
Vidi sve komentare