Ako imate običaj pripremati ajvar za zimnicu, dobro je znati da postoje i verzije koje su jednostavnije za pripremu i brže kuhane. Takav je slučaj s ajvarom od sjeckanih paprika, pogotovo ako znate dobar trik za brzo i jednostavno guljenje paprika.
POGLEDAJTE VIDEO: Povrće koje sliči na ljude
Postoji nekoliko trikova za to. Jedan od načina da lakše skinete kožicu sa pečenih paprika jest da ih stavite u plastičnu vrećicu i zavežete, pa pustite da tako odstoje nekoliko minuta. Kad otvorite vrećicu, kožica će se sama guliti s paprike tako da ih samo provučete kroz prste.
Druga mogućnost je da pečene paprike zamrznete
Kad ih izvadite iz leda, stavite ih u vrećici pod mlaz tople vode nekoliko sekundi i odmah gulite. Osim toga, ako pečene paprike odmah nakon vađenja iz pećnice pokrijete prozirnom folijom, salvetom, ili krpom, ili ih stavite u lonac pa pokrijete poklopcem, nakon 15-ak minuta moći ćete ih oguliti bez problema.
Prekrivanjem paprika stvara se para i višak tekućine, što pomaže da se kožica počne guliti od mesa paprike.
Recept za ajvar od sjeckanih paprika
Sastojci:
- 15 kg paprike
- 2 kg rajčice
- 1,5 dl ulja
- 1 dl octa
- 2 glavice češnjaka
- 2-3 vezice peršina
- sol
- malo šećera
Priprema:
Paprike ispecite dan ranije i ostavite da se ocijede. Ogulite ih idući dan te ručno potrgajte na trakice, šire ili uže, po želji. Stavite paprike u veći lonac, dodajte oguljene i nasjeckane rajčice i kuhajte ih na jakoj vatri dok smjesa ne postane gusta. Dodajte ocat, ulje, sol, šećer, nasjeckani češnjak i peršin.
Miksajte pola sata i gotov ajvar ulijte u sterilizirane staklenke, poklopite poklopcima i ohladite te ih pospremite u tamno i hladno mjesto.