Ja sam stručnjak za kuhanje i razvio sam metodu za kuhanje savršeno poširanog jajeta, bez octa, u trajanju od samo nekoliko minuta, tvrdi britanski kuhar Paul Foster.
POGLEDAJTE VIDEO:
I dok postoje stotine metoda za spremanje poširanih jaja, one su rijetko uspješne i često završe izgledajući razočaravajuće. No, Foster tvrdi da je smislio metodu kojom možete napraviti 'savršeno' poširano jaje.
- Uzmite lonac s vodom i nikako nemojte dodavati ocat - kaže u videu na svojoj TikTok stranici.
Što god vam drugi rekli, ne slušajte ih, upozorava kuhar.
- Ubacite prstohvat soli, zatim uzmite najsvježije moguće jaje, na sobnoj temperaturi, i stavite ga u sito, što će omogućiti da vodenasti komadići bjelanjka. Zakuhajte duboku posudu s vodom, a zatim smanjite vatru malo prije ključanja te promiješajte - kaže Paul.
@paulfosterchef How to poach a perfect egg!! No vinegar required. ##egg #viral #chef #chefsoftiktok #simplerecipe #eggsoftiktok #howtocookproperly #cooking #poachedegg #howtocook #eggs @foodies ♬ Comptine d'un autre été, l'après-midi - Yann Tiersen
Ne morate ga mutiti i stvarati vrtlog, miješanjem ćete mu samo pomoći da se 'stegne' i ne zalijepi za dno posude te i da se jednostavno lijepo sklupča.
Paul je zatim postavio mjerač vremena na dvije minute, savjetujući da ga provjerite u to vrijeme.
- Dajte mu malo ljubavi, nemojte odustati - dodao je.
Ukazuje na to kako voda ne ključa, kada je bez octa.
- Nema octa, dobro izgleda i neće imati gadan okus - nastavlja.
Kad je bio mladi kuhar, koristio je ocat, ali sada su ga naučili kako da spremi jaje na ovaj, kako i sam kaže, bolji način.
Nakon dvije minute, upotrijebio je šupljikavu žlicu kako bi nježno podigao jaje iz vode.
- Malo je sirov bjelanjak za mene pa ću postaviti dodatnih 30 sekundi na mjeraču vremena - objasnio je upozoravajući da ne dođete u iskušenje da pojačate vatru i počnete ga kuhati.
Nakon 30 sekundi, ponovno je provjerio jaje i izjavio da sada izgleda 'savršeno'.
- Ocijedite ga na nekom papiru. Nikad ga nemojte stavljati ravno na tost jer će ga samo namočiti. A onda ga samo začinite. Malo morske soli i mljevenog crnog ili bijelog papra - savjetuje Paul.
Nakon što je ocijedio višak vode, stavio je jaje na tanjur i nožem ga zarezao pri čemu se žumanjak izlijevao.
- Ne treba vam mikrovalna pećnica, ne treba vam jedan od onih predmeta, takozvanih lovokradica za jaja, trebate samo tavu s malo vode bez octa - zaključio je.
Dobit ćete savršeno kuhani tekući žumanjak i fino mekano bjelanjak. Obožavatelji kuhanja brzo su ga pohvalili u odjeljku za komentare, ističući kako vole poširana jaja i kako će njegov način definitivno isprobati.
- To izgleda savršeno - napisao je netko.
- Hej, hvala čovječe, godinama se borim da ovo ispravim, upravo sam isprobao tvoju metodu i uspjela je - zahvalio mu se jedan pratitelj.
POGLEDAJTE NOVU EPIZODU SHOWA 'TKO MI BOLJE KUHA?'