Velika je greška ostaviti zelenu salatu u plastičnoj ambalaži, vrećici ili zatvorenoj posudi jer će brzo početi trunuti. Važno je da do nje dolazi zrak i vlaga polako isparava.
POGLEDAJTE VIDEO Novi trendovi u prehrani:
Mnoge domaćice služe se jednim odličnim trikom kako produljiti svježinu, a time i vijek salati. Odmah nakon kupovine omotajte je papirnatim ubrusom i stavite tako u hladnjak. Ukoliko u njoj nema previše vlage, tada taj ubrus malo poškropite vodom. Na taj način će imati i dovoljno vlage da se ne počne sušiti, a i isto vrijeme će višak isparavati čime se sprječava truljenje.
Na ovaj način salata može ostati svježa do pet dana. Samo u tom slučaju tu i tamo promijenite papirnati ubrus novim, prenosi mentalfloss.com.
Također, ukoliko su listovi pomalo obješeni i uvenuli, prije jela je ostavite u hladnoj vodi i promatrajte kako brzo će joj se vratiti svježina i hrskavost.
Svježe začinsko bilje mekane strukture, poput peršina, uvijek čuvajte u frižideru u čaši u koju ste stavili vode u visini dva i pol centimetra. Na taj način će trajati dulje, jer neće tako brzo uvenuti. Na isti način neki čuvaju i mladi luk.
Drvenasto začinsko bilje poput ružmarina ili timijana čuva se na drugačiji način. Njih treba zamotati u navlažen list papirnatog kuhinjskog ubrusa, staviti tako u vrećicu i zatvoriti.
Imate li viška zelene salate - napravite varivo
Radi se o starom receptu iz naših krajeva koji smo pronašli u 'Knjizi za svaku ženu'. Izdana je 1952. godine u Zagrebu, a recept donosimo originalnim riječima.
- Sastojci: 8 glavica zelene salate, 2 litre mlijeka, sirutke ili stepke, 2 velike žlice soli.
- Za zapržak: 5 velikih žlica brašna, 4 velike žlice isjeckanog zelenog kopra.
- Priprema: Salata se čisto opere i očisti te fino nasjecka. Načini svijetli zapržak, stavi kopar, nalij hladno mlijeko i dobro prokuhaj. Stavi isjeckanu salatu i sol, i kuhaj pet minuta. Zatim dodaj malu žlicu octa i vrhnja, i dobro prokuhaj.