Šalica kuhane riže (oko 2,5 dcl) ima nešto više od 200 kalorija, a znanstvenici sa Fakulteta kemijskih znanosti u Šri Lanki otkrili su kako te kalorije smanjiti za 60 posto.
Vrlo je jednostavno. Sve što trebate napraviti je - dodati žličicu kokosovog ulja u kipuću vodu u kojoj se kuha riža. Nakon toga kuhanu rižu stavite u hladnjak na najmanje 12 sati. Na ovaj način škrob u riži postaje deset puta otporniji, a što je otporniji - manje kalorija iz njega se apsorbira, prenosi portal Better Homes and Gardens.
- Hlađenje je važno jer amiloza, topljivi dio škroba, ostavlja granule tijekom želatinizacije. Hlađenje od 12 sati će dovesti do stvaranja vodikovih veza između amiloznih molekula izvan zrna riže što ga pretvara u otporni škrob - objasnio je Sudhair A. James, voditelj studije.
Dodao je kako molekule kokosovog ulja pronalaze put i ulaze u svako zrno riže. Na taj način udvostručuju probavnu barijeru, odnosno doprinose tome da se kalorije ne apsorbiraju u tijelo tijekom probave.
Sudhair A. James i njegov tim ovu su metodu iskušali na 38 vrsti riže i slično je bilo sa svima - ako su dodali kokosovo ulje i dobro ohladili, manje kalorija je završilo u tijelu. Također, saznali su da se naknadnim zagrijavanjem ne mijenja razina rezistentnog škroba u riži (kao što je slučaj s tjesteninom i krumpirom).
PRIPREMITE SE: Studeni će biti najgori mjesec ove godine za ova tri horoskopska znaka