To je to što me zanima!

Tri odlična recepta s mrkvom: Tjestenina s umakom od mrkve, sočan kolač i hrskave grickalice

Zamijenite meso koji put ribanom mrkvom pa napravite odličan, pomalo slatkasti umak čiji okus savršeno ide uz češnjak, rajčicu i parmezan. Ili, poželite li pojesti nešto drugačiji desert, ispecite fini kolač od mrkve
Vidi originalni članak

Mrkva ne samo da je jako zdrava, već je i vrlo svestrana. Možete je grickati sirovu, u slanim jelima, juhama, kolačima, sokovima...

POGLEDAJTE VIDEO o zdravoj prehrani:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Donosimo vam tri zgodna recepta - od glavnog jela, preko deserta do večernje grickalice:

Tjestenina s umakom od mrkve

Sastojci:

  • 200 g tjestenine u obliku spirala
  • 600 g ribane mrkve
  • 200 ml soka od rajčice
  • 2 žlice zobenih pahuljica
  • malo maslinovog ulja
  • 2 češnja češnjaka
  • origano
  • sol i papar
  • parmezan

Priprema:

Mrkvu lagano pržite na ulju tako da dobije lijepu smećkastu boju i malo se karamelizira. Dodajte sok od rajčice, sol i papar pa ostavite neka se krčka dok mrkva ne omekani.

Potom ubacite zobene pahuljice, sitno sjeckani češnjak i origano. Poklopite i maknite s vatre. Neka stoji nekoliko minuta prije posluživanja.

Ukoliko vam se učini da je umak previše gust, dodajte još malo soka od rajčice, a ako je previše rijedak, ubacite još malo zobenih pahuljica.

Na tanjur stavite kuhanu tjesteninu, na to umak i posipajte obilato ribanim parmezanom.

15 IDEJA ŠTO NAPRAVITI S NJIMA Top recepti s kestenima - slani i slatki: Pizza, mesna rolada, juha, desert u čaši, pita, torta...

Kolač od mrkve

Sastojci:

Za biskvit:

  • 250 g sitno ribane mrkve
  • 100 g mljevenih oraha
  • 3 jaja
  • 130 g brašna
  • 100 g šećera
  • žličica cimeta
  • malo mljevenih klinčića
  • malo muškatnog oraščića
  • 2 žličice praška za pecivo
  • 150 ml ulja

Za kremu:

  • 250 g krem sira
  • 1 naranča - sok i ribana korica
  • 100 g maslaca
  • 4 žlice kiselog vrhnja
  • 80 g šećera u prahu
  • 1 žličica ekstrakta vanilije

Priprema:

Biskvit: Pomiješajte sve suhe sastojke u jednoj posudi, a u drugoj umutite jaja i šećer da budu pjenaste teksture, potom u to dodajte ulje. Lagano izmiksajte pa polako umiješajte sitno ribanu mrkvu i suhe sastojke. Pecite u protvanu, koji ste prethodno premazali uljem i pobrašnili, na 170 stupnjeva oko pola sata.

ZA PRSTE POLIZATI Recept za fantastične banane s rumom i sladoledom od vanilije

Krema: Maslac neka bude mekan pa ga izmiksajte sa šećerom u prahu. Dodajte sve ostale sastojke i promiješajte tako da se sve dobro sjedini. Kremu potom stavite na ohlađeni biskvit, posipajte s malo sjeckanih oraha i stavite u hladnjak da se krema stisne. 

Hrskave grickalice

Vrlo je jednostavno. Najprije zagrijte pećnicu na 230 stupnjeva, a dok čekate da postigne željenu temperaturu, pripremite mrkvu.

Izrežite je na trake kao što bi rezali krumpir za pomfrit pa je pomiješate sa malo ulja i soli. Nakon toga je rasporedite na protvan, na papir za pečenje.

Pecite 10 do 15 minuta ili dok ne postane meka iznutra, a hrskava izvana. Ovu zdravu grickalicu poslužite uz neki umak, recimo kečap ili namaz od slanutka.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare