Mrkva ne samo da je jako zdrava, već je i vrlo svestrana. Možete je grickati sirovu, u slanim jelima, juhama, kolačima, sokovima...
POGLEDAJTE VIDEO o zdravoj prehrani:
Donosimo vam tri zgodna recepta - od glavnog jela, preko deserta do večernje grickalice:
Tjestenina s umakom od mrkve
Sastojci:
- 200 g tjestenine u obliku spirala
- 600 g ribane mrkve
- 200 ml soka od rajčice
- 2 žlice zobenih pahuljica
- malo maslinovog ulja
- 2 češnja češnjaka
- origano
- sol i papar
- parmezan
Priprema:
Mrkvu lagano pržite na ulju tako da dobije lijepu smećkastu boju i malo se karamelizira. Dodajte sok od rajčice, sol i papar pa ostavite neka se krčka dok mrkva ne omekani.
Potom ubacite zobene pahuljice, sitno sjeckani češnjak i origano. Poklopite i maknite s vatre. Neka stoji nekoliko minuta prije posluživanja.
Ukoliko vam se učini da je umak previše gust, dodajte još malo soka od rajčice, a ako je previše rijedak, ubacite još malo zobenih pahuljica.
Na tanjur stavite kuhanu tjesteninu, na to umak i posipajte obilato ribanim parmezanom.
Kolač od mrkve
Sastojci:
Za biskvit:
- 250 g sitno ribane mrkve
- 100 g mljevenih oraha
- 3 jaja
- 130 g brašna
- 100 g šećera
- žličica cimeta
- malo mljevenih klinčića
- malo muškatnog oraščića
- 2 žličice praška za pecivo
- 150 ml ulja
Za kremu:
- 250 g krem sira
- 1 naranča - sok i ribana korica
- 100 g maslaca
- 4 žlice kiselog vrhnja
- 80 g šećera u prahu
- 1 žličica ekstrakta vanilije
Priprema:
Biskvit: Pomiješajte sve suhe sastojke u jednoj posudi, a u drugoj umutite jaja i šećer da budu pjenaste teksture, potom u to dodajte ulje. Lagano izmiksajte pa polako umiješajte sitno ribanu mrkvu i suhe sastojke. Pecite u protvanu, koji ste prethodno premazali uljem i pobrašnili, na 170 stupnjeva oko pola sata.
Krema: Maslac neka bude mekan pa ga izmiksajte sa šećerom u prahu. Dodajte sve ostale sastojke i promiješajte tako da se sve dobro sjedini. Kremu potom stavite na ohlađeni biskvit, posipajte s malo sjeckanih oraha i stavite u hladnjak da se krema stisne.
Hrskave grickalice
Vrlo je jednostavno. Najprije zagrijte pećnicu na 230 stupnjeva, a dok čekate da postigne željenu temperaturu, pripremite mrkvu.
Izrežite je na trake kao što bi rezali krumpir za pomfrit pa je pomiješate sa malo ulja i soli. Nakon toga je rasporedite na protvan, na papir za pečenje.
Pecite 10 do 15 minuta ili dok ne postane meka iznutra, a hrskava izvana. Ovu zdravu grickalicu poslužite uz neki umak, recimo kečap ili namaz od slanutka.