1. Zdrave mahune na mediternaski
Sastojci:
- 1/2 kg mahuna
- pileća prsa
- maslinovo ulje
- sol, papar
- sezamove sjemenke
Mediteranski preljev:
- 3 žlice ekstra djevičanskog maslinova ulja
- 2 žličice soka od limuna
- 2 češnja češnjaka
- morska sol, papar
Priprema:
Nasjeckajte češnjak i ostavite ga da odstoji barem pet minuta.
Odrežite krajeve mahuna i kuhajte ih na pari nekoliko minuta, dok ne omekšaju. Vilicom provjerite jesu li gotove.
Dok su još tople, pospite ih preostalim sastojcima.
Pileća prsa ispecite na maslinovu ulju I začinite solju i paprom te dodajte mahunama. Pospite sezamom.
2. Složenac od patlidžana
Sastojci:
- veći patlidžan
- veća tikvica
- 2 pakiranja mozzarelle
- 200 ml umaka od rajčice
- 2 režnja češnjaka
- topivi sir po želji
- origano
- bosiljak
- sol, papar
Priprema:
Patlidžan i tikvicu nasjeckajte na kolutiće, posolite ih i pustite da stoje barem 20 minuta. Kad su otpustili vodu, obrišite ih papirnatim ručnicima.
Umak od rajčice začinite svježim bosiljkom i origanom, dodajte protisnute režnjeve češnjaka, sol i papar.
Dno posude za pečenje premažite umakom, a zatim složite sloj tikvica, sloj patlidžana i sloj mozzarelle.
Između svakog sloja dodajte žličicu umaka od rajčice. Složenac pospite mozzarellom i drugim sirevima po želji.
Pecite na 180°C oko pola sata.
3. Tarte flambée s maslinama i rajčicama
Sastojci:
- 450 g gotovog tijesta za pizzu
- 200 g slanine
- 2 luka
- sol, papar
- 1/2 šalice crème fraîchea ili milerama
- jaje
- 100 g ribane gaude
- šalica maslina
- 2 rajčice
- listići bosiljka
Priprema:
Razvaljajte tijesto i stavite ga u pećnicu na 250°c oko osam minuta.
Pomiješajte mileram, jaje i gaudu pa time premažite tijesto.
Nasjeckajte masline i pospite ih po tijestu.
Prepržite slaninu u dobro ugrijanoj tavi i pospite preko tijesta. Pecite pet minuta.
Prije posluživanja preko tarta poredajte narezane rajčice. Pospite bosiljkom i poslužite.
VIDI OVO: Krvavi mjesec znači smak svijeta?