1. Tjestenina u umaku od tikvica
Sastojci:
- 450 g penne tjestenine
- 6 žlica maslinovog ulja
- manji luk
- 2 češnja češnjaka
- 2 žlice mente
- žlica peršina
- 450 g tikvica
- ribana korica limuna
- 4 žlice parmezana
- sol, papar
Priprema:
Pirjajte sitno sjeckani luk na maslinovom ulju uz povremeno miješanje, dok ne dobije zlatnu boju.
Dodajte protisnuti češnjak, sjeckanu mentu i peršin, te popržite nekoliko minuta uz miješanje.
Dodajte ploške tikvica i ribanu limunovu koricu. Pirjajte oko sedam minuta dok tikvice ne omekšaju,. Posolite i popaprite, te uklonite s vatre.
Skuhajte tjesteninu "al dente", ocijedite i premjestite u posudu za posluživanje.
Prelijte tikvice preko tjestenine i promiješajte. Posipajte parmezanom i odmah poslužite.
2. Rezanci od tikvica
Sastojci:
- 4 tikvice srednje veličine
- 470 g cherry rajčica
- 2-3 češnja češnjaka
- 1/4 šalice maslinova ulja
- prstohvat mljevene crvene paprike
- 1/4 šalice feta sira, sol I papar
Priprema:
Izrežite krajeve tikvica. Stavite tikvice u uspravan položaj na dasku za rezanje. Spiralnim rezačem za povrće napravite rezance.
Narežite rajčice. Zagrijte maslinovo ulje pa dodajte sjeckani češnjak i prstohvat mljevene crvene paprike. Pirjajte oko minutu dok češnjak ne krene ispuštati miris.
Dodajte tikvice i rajčice i kuhajte oko pet minuta dok povrće ne omekša, posolite I popaprite. Rezance odmah poslužite i ukrasite s izribanim feta sirom.
Zelena juha
Sastojci:
- 1/2 šalice leće
- 2 režnja češnjaka
- manji luk
- 6 šalica sjeckanih tikvica
- šaka mente
- limun
- maslinovo ulje
- voda
- sol
- papar
Priprema:
Leću ostavite u vodi barem sat vremena, a najbolje preko noći. Potom ju stavite u posudu za kuhanje sa šalicom i pol vode i malo soli. Pustite da voda zavrije, smanjite vatru I kuhajte dok ne bude al dente pa ocijedite.
Na maslinovom ulju popržite luk I češnjak, a zatim smanjite vatru i pustite da se pirjaju dok ne omekšaju. Dodajte sjeckanu tikvicu I zalijte vodom. Kuhajte oko 20 minuta.
Ubacite šaku mente, sol i papar pa izblendajte. Leću začinite limunovim sokom i malo maslinovog ulja. Kada ste dobili željenu gustoću juhe, servirajte ju u zdjelice i dodajte žlicu leće.