To je to što me zanima!

Trešnje kao dodatak za kolače, ali i pečeno meso

Trešnje su izvrsne u kolačima i tortama, ali odlično će se nadopuniti u umacima za pečenja. Pristaju joj sve vrste mesa, od patke do divljači
Vidi originalni članak

Pri kupnji trešanja birajte one s peteljkom i čvrstom kožicom jer dulje traju. U hladnjaku ih možete čuvati maksimalno pet dana. Budući da svježih trešanja ima samo u svibnju i lipnju, tijekom ostatka godine za ukusne kolače ili umake možete koristiti i trešnje iz konzerve. Iako se u našim krajevima trešnje koriste uglavnom za kolače, izvrsne su i u umacima za pečenja. Pristaju uz sve vrste pečenog mesa, a od priloga će najbolje "ići" njoki ili kroketi. U Mađarskoj i Francuskoj se prave i juhe od trešanja. Specifičnost mađarske juhe je vino, a francuske krokanti od lješnjaka. U suhim kolačima grožđice možete zamijeniti trešnjama.

BAVARSKA TORTA
Sastojci: Biskvit: 6 jaja, šalica brašna, 75 g čokolade za kuhanje, 1,5 žlica likera od trešanja, šalica šećera, žličica ekstrakta vanilije, 100 g margarina; 2 dcl mlijeka, 2 g želatine, 6 žumanjaka, 300 g trešanja, 5 dl slatkog vrhnja, 4 dl slatkog vrhnja
Umutite jaja, šećer i vaniliju. Dodajte brašno, umutite, pa otopljenu čokoladu i maslac omekšan u likeru. Pecite na 180°C oko 15 minuta. Skuhajte mlijeko, šećer i želatinu na pari. Dodajte umućene žumanjke. Ohladite i dodajte tučeno slatko vrhnje i trešnje. Biskvit prerežite na 3 dijela i punite filom. Ukrasite šlagom, naribanom čokoladom i trešnjama.

VOĆNA ČAROLIJA U MINI TORTICAMA
Sastojci: 500 g trešanja, 200 g maslaca, 15 g šećera, prstohvat soli, vanilin šećer, žličica naribane korice limuna, žlica likera od trešnje, 4 jaja, 270 g brašna, prašak za pecivo, papirnate košarice za kolače
Zagrijte pećnicu na 180°C. Pjenasto izmiješajte maslac, šećer, sol, vanilin šećer, limunovu koricu i liker. Umiješajte jaja. Dodajte 250 g brašna i prašak za pecivo. Ostatak brašna pomiješajte s trešnjama. Njih stavite na tijesto i lagano umiješajte. Žličicom stavite tijesto u kalup. Pecite 25 minuta.

MAĐARSKA JUHA OD TREŠANJA
Sastojci: kg trešanja, 1/2 šalice šećera, žlica ekstrakta vanilije, 3-5 klinčića, žličica cimeta u prahu, prstohvat soli, 3 žlice brašna, 1/2 l slatkog vrhnja, 2 kriške limuna
Operite trešnje i ostavite da se cijede. Njihov sok, šećer, vaniliju, vodu, klinčiće i cimet zakuhajte s vodom. Trešnje pomiješajte s brašnom i dodajte. Stavite kriške limuna. Kuhajte oko 15 minuta na laganoj vatri. Dodajte slatko vrhnje i kuhajte još pet minuta. Ohladite, izvadite limun i stavite u hladnjak na nekoliko sati. Ukrasite tučenim šlagom.

SLASNI UMAK ZA TELEĆE ODRESKE
Sastojci: 500 g telećih odrezaka, 500 g trešanja, 60 ml bijelog vina, 50 g šećera, 30 g margarina, prstohvat soli, pola žličice cimeta u prahu
Vino, šećer i trešnje stavite da zakuhaju na laganoj vatri oko 20 minuta. Povremeno promiješajte da se dio trešanja otopi u pire. Maknite s vatre i umiješajte rastopljeni margarin. Dodajte i prstohvat soli, cimet i dobro promiješajte. Odreske posolite, popaprite i ispecite. Preko toplih odrezaka prelijte umak i poslužite uz pečeni krumpir ili njoke.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare