To je to što me zanima!

Treba li kardio vježbe raditi prije ili nakon treninga snage?

Za entuzijaste u fitnessu i posjetitelje teretana, vječna rasprava o tome trebaju li se kardio vježbe izvoditi prije ili nakon dizanja utega i dalje izaziva zabunu
Vidi originalni članak

Ovo pitanje nije samo stvar osobnog izbora, već može značajno utjecati na učinkovitost vašeg treninga, rast mišića i opće fitness ciljeve. Budući da i kardio i trening snage igraju ključne uloge u uravnoteženom treningu, razumijevanje prednosti i nedostataka svake metode može pomoći optimizirati trening rutinu za još bolje rezultate.

Kardio vježbe prije ili nakon dizanja utega

- Ciljevi i preferencije osobe trebaju odrediti hoće li radije izvoditi aerobne ili kardio vježbe prije ili nakon dizanja utega - navodi Sanjay Goyal, stručnjak u svijetu sporta, za Indian express.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Kardio vježbe, naglasio je, mogu poslužiti kao zagrijavanje za 'povećanje kardiovaskularne izdržljivosti, poboljšanje mentalne fokusa i sagorijevanje kalorija', što je idealno za mršavljenje.

Međutim, dodaje kako treba znati da to također može dovesti do iscrpljenosti, smanjiti snagu, oslabiti zalihe glikogena i povećati rizik od pretreniranosti.

OBRATITE PAŽNJU Evo kako prepoznati da je tijelo puno toksina te kako ga očistiti

S druge strane, budući da se velika energija koristi za dizanje utega, Goyal savjetuje da se kardio izvodi nakon treninga snage.

- Kardio nakon dizanja utega može pomoći u oporavku mišića i iskorištavanju masti. No, iscrpljenost od dizanja utega može smanjiti učinkovitost kardio vježbi, otežati upravljanje vremenom i smanjiti motivaciju za završetak treninga - istaknuo je Dr. Mickey Mehta, globalni stručnjak za holističko zdravlje.

- Nakon sporog zagrijavanja, dobar kardio je fantastičan, čineći tijelo spremnim za intenzivno dizanje utega - naglasio je Mehta.

Utjecaj redoslijeda kardio i dizanja utega na rast mišića

Goyal ističe da redoslijed izvođenja kardio vježbi i dizanja utega značajno utječe na opće fitness ciljeve i rast mišića.

- Izvođenje kardio vježbi prije dizanja utega može uzrokovati umor mišića, što može ometati rast mišića smanjenjem snage i performansi. Osim toga, to može oslabiti zalihe glikogena potrebne za teške treninge, što smanjuje učinkovitost treninga snage - naglasio je Goyal.

Nasuprot tome, dizanje utega prije kardio vježbi omogućuje ljudima da iskoriste maksimalnu energiju za trening snage, što može rezultirati većim rastom mišića. Ovaj redoslijed osigurava da se dizanje vrši s maksimalnim naporom, što je nužno za izgradnju mišića.

Osim toga, kardio nakon dizanja utega može poboljšati oporavak mišića povećanjem protoka krvi i poticanjem sagorijevanja masti. Za one koji žele povećati mišićnu masu, općenito je učinkovitije prioritizirati dizanje utega nad kardio vježbama.

KOLUMNA IRONMANA Kako se odjenuti za trčanje ove jeseni? Nikad ne nosite pamuk

Specifične vrste kardio vježbi koje bolje odgovaraju dizanju utega

- Istina je da neke kardio vježbe bolje dopunjuju dizanje utega od drugih i da vrijeme izvođenja utječe na učinkovitost - veli Goyal.

Dizanje utega najbolje se kombinira s kardio vježbama niskog do umjerenog intenziteta, kao što su brza šetnja, vožnja bicikla ili lagano trčanje, osobito ako se izvode unaprijed.

Ove vježbe pomažu u boljem zagrijavanju jer poboljšavaju protok krvi i smanjuju rizik od ozljeda, a pritom ne troše puno energije.

- Visoko-intenzivne kardio vježbe poput sprintanja ili HIIT-a najbolje je izvoditi nakon dizanja utega. Izvođenje ovih vježbi nakon treninga snage može optimizirati sagorijevanje masti i poboljšati kardiovaskularnu izdržljivost, a da pri tome ne žrtvuje rast mišića i snagu - dodao je.

Vrijeme je također važno.

- Tijelo je bolje pripremljeno za dizanje utega bez prekomjerne iscrpljenosti od kardio treninga. Kada se visoko-intenzivni kardio izvodi nakon dizanja utega, energija se usmjerava prema treningu snage, što održava rast mišića i performanse - zaključio je Goyal.

Idi na 24sata

Komentari 6

  • Dmitar KraIj 24.09.2024.

    Nakon kante čvaraka.

  • dobralubenicaMeloni 24.09.2024.

    Najbolje dugi kardio (30-40 min) odraditi drugi dan, osim HIIT kardija koji je kraći ali intenzivan. Desetak srpinteva u razmaku od 10-12 minuta.

  • slym 24.09.2024.

    Nikad u istom danu, vježbe snage već ionako naprežu srce. No prije nego opčenito krenete jačati tijelo potrebno je ojačati srce, kardio staminu kako bi lakše izdržavalo tjelesnu masu koju ćete nabiti i kojom mora pumpati krv. Srce mora biti u optimalnom stanju pumpati krv kroz nove mišićne strukture. Brzo hodanje, vožnja bicikla su odličan kardio no plivanje je najbolji i kod kardia je ključno početi lakše i postepeno kroz dane pojaćavati a prave kardio vježbe su one u kojima se dovodite do iscrpljenosti. Hladan tuš nakon svake vježbe je poželjan kako bi toxine i mliječnu kiselinu koja se nakupi potisnulo u bubrege i jetru i tako pospješilo detoksijaciju kroz eliminaciju svega toga iz organizma a samim time i brži oporavak mišića.

Komentiraj...
Vidi sve komentare