To je to što me zanima!

Treba li ambalažu i namirnice iz dućana prati i dezinficirati?

Profesor biokemije i molekularne biologije sa zagrebačkog PMF-a, Gordan Lauc, vjeruje da najveća opasnost za zarazu prijeti od stvari koje su drugi ljudi mogli dodirivati
Vidi originalni članak

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Brendovi prilagodili svoj logo - i sugeriraju socijalnu distancu

Trenutačno nema dokaza da se korona virus prenosi putem prehrambenih namirnica. Najveći rizik, kada su posrijedi COVID-19 i namirnice predstavlja vrzmanje oko drugih ljudi dok se nalazite u trgovini, smatra Donald Schaffner, mikrobiolog i stručnjak za sigurnost prehrambenih namirnica s američkog Sveučilišta Rutgers, piše portal Science Alert.

Trebam li kupljene namirnice držati u garaži ili na trijemu tri dana?

- Hoćete li uistinu mlijeko, sladoled i svježe meso držati izvan doma tri dana? Takav bi postupak mogao utjecati na sigurnost namirnica - kaže Schaffner. Prijedlog zvuči kao recept za katastrofu ili u najmanju ruku pokvarenu hranu.

Malo je točnosti u ovome savjetu jer dosad znamo da se virus polako inaktivira na sobnoj temperaturi, s kratkim poluživotom od oko osam sati. No u ovom slučaju polazimo od pretpostavke da su sve namirnice kontaminirane i da ćete se zaraziti već jednostavnim dodirivanjem ​​namirnica. Nijedno nije točno, smatra Schaffner. 

HRABRE DJEVOJKE I Downice Tereza i Tonia vam poručuju: 'Ostanite svi doma'

Trebam li uistinu dezinficirati svaku kutiju i sve vrećice iz trgovine pojedinačno?

Schaffner smatra da ni taj savjet nije znanstveno utemeljen. Predlaže da, ako strahujete da je ambalaža kontaminirana, operete ruke i/ili ih dezinficirate prije početka konzumacije bilo koje hrane koju izvadite iz kutija ili vrećica.

- I pogodite što još -  pranje ruku prije jela najbolja je praksa i kad ne vlada pandemija - dodao je.

Pranje svježih proizvoda sapunom?

VAMA NA VRATA Naručite proizvode naših ljudi: Dostavljaju povrće, meso, ribu

Sapun se apsolutno ne smije koristiti za pranje hrane jer nije namijenjen pranju prehrambenih namirnica. Ako se proguta, sapun može izazvati mučninu, povraćanje i proljev.

U skladu s trenutačnim preporukama znanstvenika, uključujući i američki FDA, svježe voće i povrće prije konzumiranja treba dobro oprati u hladnoj vodi. 

Kolika opasnost vreba od vrećica za višekratnu upotrebu?

Mnogi ljudi koriste vrećice za višekratnu upotrebu kao odgovoran izbor. I kad ne vlada pandemija njih treba redovito prati.

I premda je u teoriji moguće da se na vrećici za višekratnu upotrebu 'pokupe' mikrobi dok ste u trgovini (uključujući i korona virus), najveća prijetnja s kojom se suočava bilo tko u dućanu je osoba zaražena Covidom-19. Schaffner predlaže da vrećice s namirnicama držite u autu (ako ga posjedujete), kako biste ih imali pri ruci sljedeći put kad odete u kupnju.

Pošto sve namirnice pospremite u hladnjak ili u kuhinjske ormariće, operite ruke. Naravno, isto vrijedi i u vrijeme kada ne vlada pandemija.

NA ISKUŠENJU Travanj će biti najgori mjesec za ova tri horoskopska znaka

Na koji način mogu smanjiti opasnost od zaraze prilikom kupnje namirnica?

Mnoge trgovine prehrambenim proizvodima nude sredstva za dezinfekciju ruku na ulazu. Neke nude i dezinfekciju košarica i kolica za kupnju. Kupci to trebaju iskoristiti, ako im je dostupno u njima najbližoj trgovini. 

Schaffner savjetuje da se napravi popis potrebnih namirnica i ostalih potrepština, što će olakšati brzo i učinkovito kretanje trgovinom.

Ponavlja da u trgovini treba držati međusobni razmak od oko dva metra, a ako je sredstvo za dezinfekciju dostupno i na izlazu, treba ga ponovno upotrijebiti.

Lauc: Mislim da su stvari koje kupujemo najveći rizik

Profesor biokemije i molekularne biologije sa zagrebačkog PMF-a, Gordan Lauc, ne slaže se sa Schaffnerom. Otkrio je i kako se on štiti. Kad izlazi, trudi se držati dalje od drugih ljudi i izbjegavati kontakt sa stvarima koje su drugi ljudi mogli dodirivati.

- Mislim da su stvari koje kupujemo najveći rizik, pa pokušavam sve što kupimo prvih nekoliko dana držati u karanteni, tj. ne dodirivati dok ne prođe onih nekoliko dana koliko virus preživljava na većini površina - rekao je.

POGLEDAJTE VIDEO #ZAJEDNO24SATA sa glumicom Barbarom Rocco:

  Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Morate na posao? Najsigurniji način je onda vožnja biciklom

Idi na 24sata

Komentari 32

  • Aj ća. 01.04.2020.

    Obavezno u domestos, pogotovo pekarske proizvode... a ne bi bilo lose ni voce i povrce.. banane cak iznutra 🙄🙄

  • marina807 01.04.2020.

    **Admin** Postovani, molimo vas iskljucite CAPS LOCK kao ostali korisnici na portalu. Lp

  • mrTrobec 01.04.2020.

    Sve,ama baš sve što kupujete u dućanu,pekari, što vam šalju dostavom prošlo je kroz nekoliko ruku koje nitko ne kontrolira Na frižideru u trgovačkom centru meso i salamu režu djelatnice koje maske drže samo na ustima ali ne i na nosu a istim rukavicama diraju salamu,meso,strojeve, brišu vitrine, idu u skladište,na wc, otvaraju robu i vama poslužuju narezanu salamu u papir,kucaju u blagajnu i zalijepe cijenu Isti je postupak na blagajni pri izlasku, a vi bi dezinficirali kolica.Nesmijem pomisliti što se s povrćem iz domaćih farmi događa gdje nema nikakve kontrole

Komentiraj...
Vidi sve komentare