Od graška, svinjetine i grožđa do raznih okruglica i ribljih specijaliteta, novogodišnja je kuhinja raznolika, ovisno o tome gdje se i kako priprema.
'Hoppin’ John', Jug SAD-a
Glavna novogodišnja tradicija na američkom jugu, Hoppin' John je jelo od graška s okusom svinjetine ili crnog graška (koji simbolizira novčiće) i riže. Jelo se često često poslužuje sa zelenim povrćem, koje simbolizira boju novca te s kukuruznim kruhom, radi boje zlata. Kaže se da ovo jelo donosi sreću u novoj godini.
Povijest i naziv ovog obroka prate razne povijesne priče, no smatra se da sadašnje jelo vuče korijene iz afričke i zapadnoindijske tradicije te su ga u Sjevernu Ameriku najvjerojatnije donijeli robovi. Recept za Hoppin’ John pojavljuje se još davne 1847. godine u knjizi 'Kućanica iz Karoline' koju potpisuje Sarah Rutledge, a tijekom stoljeća su ga na razne načine reinterpretirali i prepravili brojni domaći i profesionalni kuhari. Jelo je navodno dobilo ime u Charlestonu u Južnoj Karolini.
POGLEDAJTE VIDEO:
Dvanaest grozdova, Španjolska
U Španjolskoj u Novu godinu ulaze s 12 grozdova. Naime, kad otkuca ponoć, pojedu jedno grožđe na svaki od 12 udaraca zvona sata. Neki čak pripremaju svoje jelo od grožđa, gule ga i čiste sjemenke, kako bi bilo što jednostavnije za konzumaciju.
Ovaj neobičan običaj započeo je na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće, a navodno su ga smislili proizvođači grožđa u južnom dijelu zemlje, koji su imali izuzetno velik urod. Od tada se tradicija proširila na mnoge zemlje španjolskog govornog područja.
'Tamales', Meksiko
Tamales, kukuruzno tijesto punjeno mesom, sirom i drugim slasnim dodacima i zamotano u list banane ili kukuruznu ljusku, dio je menija gotovo svake posebne prigode u Meksiku. No u blagdansko vrijeme posebno je važno.
Naime, običaj je da se familije okupljaju i rade na stotine malih paketića, pri čemu je svaka osoba zadužena za jedan aspekt procesa kuhanja. Nakon toga ih dijele podijelili prijateljima, obitelji i susjedima. Za Novu godinu često se poslužuje s juhom od tripica i koja je poznata kao dobra protiv mamurluka.
I gradovi diljem svijeta koji imaju visoki postotak meksičke populacije često imaju restorane u kojima se na Silvestrovo nude upravo tamales. U Mexico Cityju, tamalesi kuhani na pari prodaju se na štandovima.
'Oliebollen', Nizozemska
U Nizozemskoj se ovih dana pripremaju pržene kuglice od ulja ili oliebollen. Prodaju se na štandovima te se tradicionalno konzumiraju u novogodišnjoj noći i na posebnim slavljeničkim sajmovima.
To su okruglice nalik na krafne, a recept je jednostavan - kuglica tijesta posutog ribizlom ili grožđicama ubaci se u fritezu i zatim pospe šećerom u prahu.
U Amsterdamu potražite Oliebollenkraams, male privremene kolibe ili prikolice na ulici koje prodaju pakete vrućih prženih oliebollena.
Svinja od marcipana ili 'Glücksschwein', Austrija i Njemačka
Austrija i susjedna Njemačka doček Nove godine zovu Sylvesterabend ili uoči Svetog Silvestra. Austrijski veseljaci piju punč od crnog vina s cimetom i začinima, za večeru jedu odojak, a stol ukrašavaju praščićima od marcipana, zvanim marcipan prase.
Svinje za sreću ili Glücksschwein, koje se izrađuju od najrazličitijih stvari, također su uobičajeni darovi u Austriji i Njemačkoj.
'Soba' rezanci, Japan
U japanskim kućanstvima familije pripremaju 'soba' rezance, napravljene od heljde, nazvane 'toshikoshi soba', u ponoć na Staru godinu kako bi se oprostili od prošle godine i pozdravili onu koja dolazi. Tradicija seže u 17. stoljeće, a dugi rezanci simboliziraju dugovječnost i blagostanje.
U drugom običaju koji se zove 'mochitsuki', prijatelji i obitelj dan prije Nove godine poklanjaju si mljevene mochi kolače od riže. Slatka, ljepljiva riža se opere, namoči, popari i istuče u glatku masu. Zatim gosti naizmjence otkidaju komadiće od kojih se prave male lepinje koje se kasnije jedu za desert.
Kraljevske torte i kolači diljem svijeta
Tradicija novogodišnjih kolača prisutna je u brojnim kulturama. Grci imaju Vasilopita, Francuzi gateau ili galette des rois, Meksikanci jedu Rosca de Reyes, a Bugari uživaju u banitsi.
Većina kolača konzumira se u ponoć na Staru godinu - iako se u nekim kulturama kolač reže na Božić ili Sveta tri kralja, 6. siječnja - i uključuje skriveni zlatnik ili figuru, koja simbolizira uspješnu godinu za onoga tko taj poklon pronađe u svojoj kriški.
'Cotechino con lenticchie', Italija
Talijani slave Novu godinu s gozbom La Festa di San Silvestro, koja često počinje s tradicionalnim cotechino con lenticchie, varivom od kobasica i leće za koje se kaže da donosi sreću (leća predstavlja novac i sreću). Neki ga obogate zamponeom, punjenim svinjskim nožicama.
Obrok završava chiacchiereom – kuglicama od prženog tijesta koje se uvaljaju u med i šećer u prahu – i prošekom. Ova jela vuku korijene iz Modene, ali novogodišnje gozbe ovog tipa održavaju se diljem Italije.
Ukiseljena haringa, Poljska i Skandinavija
Budući da haringe u Poljskoj i dijelovima Skandinavije ima u izobilju, riba je postala popularna u ukiseljenoj varijanti, a ponoćni obrok za Novu godinu predstavlja simboliku obilja u bliskoj budućnosti. Neki jedu ukiseljenu haringu u umaku od vrhnja, dok je drugi kombiniraju s lukom.
Posebna poljska novogodišnja varijanta jela od ukiseljene haringe, imena Sledzie Marynowane, priprema se tako da se slane haringe namaču u vodi 24 sata, a zatim se stavljaju u staklenku s lukom, pimentom, šećerom i bijelim octom.
Skandinavci će haringu često kombinirati uz dimljenu ribu, paštetu i mesne okruglice.
'Kransekage', Danska i Norveška
'Kransekage', što doslovno znači torta s vijencem, zapravo je toranj sastavljen od mnogo koncentričnih prstenova kolača koji su postavljeni jedan na drugi, a prave se za novogodišnju noć te brojne druge posebne prigode.
Torta se pravi od marcipana, a ringovi se postavljaju oko boce vina. Može biti ukrašena ornamentima, zastavicama i krekerima, piše CNN.