Sastojci:
Biskvit:
- 1 šalica smeđeg šećera
- 1/2 šalice oštrog brašna
- 1/2 šalice glatkog brašna
- 1 žličica praška za pecivo
- 1 žličica sode bikarbone
- 1/2 šalice kakaa
- 1 jaje
- 1/2 šalice mlijeka
- 1/4 šalice ulja
- 1 vanilin šećer
- 1/4 šalice vrele vode
Mascarpone krema sa čokoladom
- 250 gr mascarponea
- 250 ml slatkog vrhnja
- 60 g čokolade za kuhanje
Macarpone krema s jagodama
- 100 g jagoda
- 18 g želatine
- 5 žlica šećera
Još zanimljivih slanih i slatkih delicija pronađite na gastroblogu Foodiona ili Facebook stranici.
Priprema:
Upaliti pećnicu na 170 °C. Pomiješati sve suhe sastojke u jednoj zdjeli i sve mokre sastojke (osim vrele vode) u drugoj zdjeli. Postupno dodajte mokre sastojke u suhe da se sjedine. Dodajte vrelu vodu, promiješajte pjenjačom i preliti u kalup za pečenje (promjera 26 cm) u koji ste prethodno stavili papir za pečenje. Stavite u pećnicu i pecite 40-45 minuta. Biskvit ostavite da se ohladi.
Krema sa čokoladom: Čvrsto izmiksajte vrhnje za šlag te dodajte mascarpone i miješajte dok se ne sjedini. Podijelite smjesu u dvije zdjele. Čokoladu otopite na pari i ostavite da se malo prohladi. Rastopljenu čokoladu dodajte u jednu zdjelu s mascarponeom i šlagom i promiješajte.
Krema s jagodama: Listiće želatina namočite u hladnoj vodi. Jagode narežite na manje komade i stavite u lončić u koji ste prethodno stavili malo vode i šećer te kuhajte na vatri dok ne omekšaju. Pomoću štapnog mikser napravite pire i procijedite jagode da se riješite koštica. Želatinu ocijedite i umješajte u vrući pire od jagoda. U drugu polovicu smjese mascarponea i šlaga dodajte lagano prohlađeni pire od jagoda sa želatinom.
Ohlađeni biskvit prebacite na stalak za tortu i oko njega stavite kolut od kalupa za torte. Na biskvit dodajte mascarpone kremu s čokoladom pa sa jagodama. Tortu ostavite u hladnjaku minimalno 3 sata kako bi se krema stisnula.
Napravite preljev od čokolade, prelijte preko ohlađene torte i ukrasite jagodama.