Kod ovog kolača ne vrijedi pravilo provjeravanja čačkalicom jer se radi o slastici koja iznutra mora biti sočna i vlažna, a izvana dosta pečena i pomalo hrskava.
POGLEDAJTE VIDEO: Muffini i dobra djela
To je razlog zašto mnogi griješe pa ga ili previše ispeku ili premalo. Važno se držati recepta, ali valja imati na umu činjenicu da su pećnice različite, odnosno u jednoj se kolač može brže ispeći, a u drugoj sporije, iako su na istoj temperaturi.
Postoji trik profesionalaca koji pokazuje kad je kolač gotov. Provjerite ima li pukotine.
- Nakon što površina postane sjajna, a kolač je čvrst, nije drmusav, tada obratite pažnju na pukotine. Prve pukotine na površini znak su da su vaši browniesi gotovi. U tom slučaju, bez obzira na to što tajmer kaže, izvadite ga iz pećnice - savjetuje Katzie Guy-Hamilton, direktorica hrane i pića u čokoladnom brendu Max Brenner.
Koristite papir za pečenje
Čemu riskirati kad jednostavno možete staviti masni papir za pečenje na protvan. Tako možete biti sigurni da se kolač neće zalijepiti i lijepo ćete ga moći izvaditi.
Slastičari savjetuju da na protvan najprije stavite jedan list masnog papira i to tako da ostane viška sa dvije strane. Premažite ga maslacem pa na njega stavite drugi list, obrnuto od prvog, tako da dio papira viri sa druge dvije strane protvana. Premažite i taj list masnoćom pa ulijte smjesu.
Kada je kolač gotov, samo ga uhvatite za dijelove masnog papira koji ste ostavili izvan protvana i premjestite ga na podlogu za rezanje.
Ne koriste čokoladu umjesto kakaa u prahu
- Brownieji napravljeni od kakaa imaju vrlo dubok okus čokolade i pritom zadrže mekšu i vlažniju teksturu od jednako napravljenog brownieja napravljenog s čokoladom - kaže slastičarka Alice Medrich.
- Kada upotrebljavate kakao u prahu, masnoću koju biste dobili od kakao maslaca u čokoladi morate zamijeniti stvarnim maslacem. Razlika u tim masnoćama je u tome što maslac ostaje mekan na sobnoj temperaturi, dok se kakao maslac učvršćuje - pojasnila je.
Čokoladni brownieji koji su puni kakao maslaca mogu biti dobri odmah nakon što ih izvadite iz pećnice, ali kad se ohlade, znaju biti suhi i tvrdi. S druge strane, ako su napravljeni sa kakao prahom i maslacem ostaju lijepo mekani i kasnije.
Odlučite li zaobići kakao prah i napraviti ove kolače sa čokoladom, pazite kakvu birate. Takva čokolada mora biti kvalitetna, a one su obično i skuplje.
Dodajte malo kave u smjesu
Dodate li čokoladi kavu, to će joj osigurati dubinu okusa - jednako je i ako malo kave dodate u čokoladne kolače.
Bez obzira koristite li zrnca instant kave ili jednostavno dio potrebne tekućine zamijenite kavom, kolač će biti ukusniji. Slastičari preporučuju dodati žličicu i pol instant espressa u prahu. Kažu kako to neće utjecati na okus u smislu da će se osjetiti kava, već će samo pojačati okus čokolade.
Koristite maslinovo ulje
Nema ništa loše u biljnom ulju, ali želite li dobiti gozbu za nepce, iskušajte i druge vrste masnoća. Na primjer, slastičari znaju umjesto biljnog ulja koristiti maslinovo jer browniesima daje dozu gorčine i voćnosti. Ta gorčina nadopunjuje okus čokolade i odlična je nota kod ove vrste slastica. Kokosovo ulje nemojte stavljati jer će se kokos malo osjetiti.
Također, biljno ulje možete u receptu zamijeniti grčkim jogurtom ili avokadom. Jedna spisateljica sa Sveučilišta Spoon testirala je obje zamjene i otkrila da je pasirani avokado stvorio bogate i kremaste browniese, dok je grčki jogurt rezultirao čokoladnim i vlažnim desertom i bio je pobjednik pri testiranju okusa.
Uronite protvan u ledenu kupku
- Trebali biste uroniti vrući protvan s browniesima u ledenu kupku kad ga izvadite iz pećnice - savjetuje slastičarka Alice Medrich i dodaje da je radila browniese po istom receptu, no jedan protvan je stavila u ledenu kupku, a drugi nije. Ovaj koji se brzo hladio bio je kremastiji, ukusniji, čokoladniji...
Naime, u ledenoj kupki tek ispečeno tijesto padne, postaje koncentrirano i intenzivno. Tako dobivene browniese neki opisuju 'gotovo jednako tamne i guste poput čokoladnog tartufa'.
Koriste pravilan protvan
Slastičarka Stella Parks kaže da postoji samo jedna vrsta pravog protvana za pečenje brownieja, a to su oni od laganog, reflektirajućeg metala, poput aluminija. Kaže kako protvani od stakla nisu dobar izbor jer su gusti i teški i potrebno je puno više vremena da se kolači ispeku.
- Tamni neljepljivi protvani za pečenje mogu rezultirati da se prebrzo peku i na dnu budu previše smeđi sa isušenim rubovima - pojasnila je i ponovila da je aluminijski protvan vaš najbolji izbor želite li dobiti savršene kolače.
Ostavite tijesto da se ohladi
Alice Medrich ima još jedan savjet kako od ovog čokoladnog deserta dobiti ono najbolje. Njezin savjet je tijesto staviti u hladnjak na nekoliko sati ili čak na dva dana, ali ne u zdjeli već u protvanu.
- Hlađenje tijesta u protvanu nekoliko sati ili čak dva dana prije pečenja donosi ogromne transformacije: poboljšava sjaj i hrskavost, a kombinira i okuse, tako da kolač ima puno bogatiji okus i teksturu - objasnila je.
Trik kako da dulje budu svježi
Ova slastičarka napominje da prilikom pripreme smjese dobro pjenjačom umutite jaja i šećer, moraju postati vrlo kremasta i kompaktna smjesa. Otkrila je i savjet kako održati browniese svježima i i 12 nakon posluživanja.
- Dodajte kriške kruha u spremnik u kojemu čuvate narezane kolače, to je siguran način da im sačuvate vlagu. Također, ovaj trik može osvježiti kolače koji su se već malo osušili - savjetovala je Alice Medrich, a prenosi mashed.com.