Približila se sezona roštiljanja. Osim regularnih, najukusnijih i ‘tradicionalnih’ recepata, nudimo vam da možda probate i nešto novo, vama možda i neuobičajeno. Osim toga, donosimo vam i nekoliko trikova kako da vam meso ispadne savršeno: Teletina, piletina i riba peku se na umjereno ugrijanom roštilju, a ne na vrelom. Da bi meso bilo sočno i još ukusnije, na pečeni odrezak stavite žličicu maslaca. Također, za dodatnu aromu, začinite meso krupnom solju koja će stvoriti slasnu koricu na odresku.
Vrlo bitno je da ne okrećete meso svakih nekoliko minuta. Svaki puta kada odrezak okrenete na roštilju, s njega kapaju sokovi koji ga čine sočnim. Tek nakon nekoliko minuta okrenite namirnice hvataljkama i onda ih ostavite nekoliko sljedećih minuta ‘na miru’.
POGLEDAJTE VIDEO:
Najbolji dio je što se na roštilju može pripremiti doslovno sve, od ribe i mesa do povrća, pa čak i voća. Uz malo kreativnosti i pokoji dobar savjet možete postati vrhunski roštilj majstor. Uživajte u našim prijedlozima:
Piletina u paprici glazirana medom
Sastojci: 2 žlice crnog papra u zrnu, 4 žlice crvenog papra u zrnu, 6 žličica soli, cijelo pile, žlica biljnog ulja, plus još za roštilj, 2 srednje chilli papričice, tanko narezane, ½ šalice meda ili čistog javorovog sirupa, 3 žlice octa
Priprema: Sitno sameljite crni papar i 2 žlice crvenog papra, prebacite u malu zdjelu i umiješajte 5 žličica soli. Ostavite sa strane. Stavite piletinu prsima prema dolje na dasku za rezanje i kuhinjskim škarama zarežite uz obje strane kralježnice te je odstranite. Možete je zamrznuti za temeljac. Otvorite piletinu i okrenite prema gore. Pritisnite središte prsa da spljoštite piletinu - trebali biste čuti kako prsna kost puca. Nožem prepolovite piletinu kroz prsnu kost. Osušite papirnatim ubrusom, a zatim dobro natrljajte žlicom ulja te utrljajte sol i papar koji ste samljeli. Ostavite u hladnjaku nepokriveno barem osam sati. Grubo sameljite preostale 2 žlice crvenog papra i stavite sa strane. U manjem lončiću skuhajte čili, med, ocat i preostalu žličicu soli na srednje jakoj vatri, povremeno miješajući 10-12 minuta, dok smjesa ne dobije jantarnu boju. Umiješajte crveni papar i ostavite sa strane. Pripremite roštilj i lagano nauljite rešetku. Stavite piletinu na rešetku, pokrijte i pecite podlijevajući smjesom meda i okrećući piletinu svake 2-3 minute dok se meso ne ispeče. Prebacite na dasku za rezanje i pustite da se odmori 30 minuta prije rezanja.
Batat u maslinovom ulju i medu
Sastojci: 8 malih ili 4 velika batata, 4 žlice maslinovog ulja, 1/4 šalice meda, 1/4 šalice bijelog vinskog octa, sol po ukusu, svježe mljeveni crni papar
Priprema: Pripremite srednje jaku vatru na roštilju. Natrljajte slatki krumpir s 2 žlice ulja i čvrsto zamotajte u foliju. Možete ih umotati same ili staviti po dva u svaki paketić. Pecite na roštilju, okrećući svakih pet minuta, dok ne omekšaju, ukupno oko 30-45 minuta. Odmotajte i pustite da se malo ohladi. Još jedan način pripreme je da krumpir prethodno kuhate na pari u košari postavljenoj iznad lonca napunjenom litrom kipuće vode 30–35 minuta, a tek potom ga pečete na roštilju. U međuvremenu, zakuhajte med, ocat i sol u loncu na srednje jakoj vatri, a potom smanjite vatru i kuhajte dok se smjesa ne počne zgušnjavati, otprilike četiri minute. Držite toplo. Batat prerežite na pola po dužini te ga natrljajte žlicom ulja i začinite solju. Pecite na žaru, prerezanom stranom prema dolje, bez okretanja, oko 5 minuta. Prebacite na dasku za rezanje i premažite glazurom od meda. Slatki krumpir rasporedite na tanjur i prelijte s još glazure i preostalom žlicom ulja te začinite morskom soli i paprom.
Svinjska lopatica na žaru s umakom od maslaca i octa
Sastojci: žlica sjemenki komorača, 2 žlice sušenog origana, 1 - 1,5 kg svinjske lopatice bez kosti, ulje, žlica soli, 3 čili papričice, prerezane na pola, po želji uklonjene sjemenke, ½ šalice jabučnog octa, ½ šalice neslanog maslaca, 2 žlice šećera
Priprema: Pržite sjemenke komorača u suhoj maloj tavi na srednje jakoj vatri, često miješajući, dok ne porumene i počnu pucati, oko 3 minute. Prebacite u mlinčić za začine i ostavite da se ohladi, a potom ih krupno sameljite. Prebacite u manju zdjelu i umiješajte origano. Stavite svinjetinu na rešetku postavljenu unutar obrubljenog pleha za pečenje i natrljajte uljem. Sve začinite žlicom soli, a zatim utrljajte mješavinu začina. Ostavite da odstoji na sobnoj temperaturi dva sata. U manjem lončiću zakuhajte čili, ocat, maslac i šećer na srednje jakoj vatri. Kuhajte, povremeno miješajući dok se šećer ne otopi, oko pet minuta. Začinite solju, poklopite i držite na toplom na laganoj vatri do upotrebe. Svinjetinu pokapajte uljem, a zatim pecite na roštilju, okrećući svakih pet minuta. Kad porumeni i postane hrskava, premažite je umakom i okrećite svakih nekoliko minuta dok svinjetina ne postane glazirana i sjajna. Prebacite svinjetinu na tanjur i ostavite da odstoji 30 minuta. Prebacite je na dasku za rezanje i nakupljene sokove na pladnju ulijte u ostatak umaka u zdjelici te vratite da se prokuha. Narežite svinjetinu, rasporedite na tanjur, žlicom prelijte s malo umaka i posolite.
Škampi na žaru, tikvice i rajčice s fetom
Sastojci: veći režanj češnjaka, sitno nasjeckan, 2 žličice sitno nasjeckanog origana, ¾ žličice soli, ¼ žličice mljevene crvene paprike, 2 žlice maslinovog ulja, 10 velikih škampa, očišćenih, ostavljeni repovi, srednja tikvica narezana na krugove, 500 gr cherry rajčica, 2 peciva po želji, ⅓ šalice izmrvljene fete
Priprema: Pripremite roštilj. Umutite češnjak, origano, sol, crvenu papriku i 2 žlice ulja u velikoj posudi. Dodajte škampe, tikvice i rajčice te promiješajte. Žice košarice za roštilj premažite uljem, a zatim ubacite smjesu od škampa. Rasporedite u ravnomjeran sloj i zatvorite košaricu. Stavite košaru na roštilj i pecite, često okrećući, dok škampi ne budu potpuno pečeni, a tikvice i rajčice lagano pougljene, oko šest minuta. Umeđuvremenu stavite peciva na roštilj i pecite dok se ne zagriju i preprže. Prebacite smjesu od škampa u veliku zdjelu i dobro promiješajte. Podijelite na tanjure i na vrh stavite feta sir. Poslužite uz peciva.
Ražnjići od lososa
Sastojci: 2 žlice nasjeckanog svježeg origana, 2 žličice sjemenki sezama, žličica mljevenog kima, žličica soli, 1/4 žličice mljevenih pahuljica crvene paprike, 700 gr fileta lososa bez kože narezanog na komade, 2 limuna, vrlo tanko narezana na kolutove, 2 žlice maslinovog ulja
Priprema: Pomiješajte origano, sjemenke sezama, kumin, sol i pahuljice crvene paprike u maloj posudi da se sjedine. Smjesu začina ostavite sa strane. Navucite komade lososa i presavijene kriške limuna na 8 štapića za ražnjiće. Premažite uljem i začinite mješavinom začina. Pecite na roštilju, povremeno okrećući, 5-8 minuta.
Janjeći kotleti i paprike na žaru
Sastojci: 3 režnja češnjaka, sitno nasjeckana, 2 žlice nasjeckanog ružmarina, 2 žlice plus 1/2 šalice ekstra djevičanskog maslinovog ulja; plus još za paprike, 12 janjećih kotleta, sol, svježe mljeveni papar, šalica lišća peršina, 1/2 šalice malih grančica kopra, limun, 12–16 paprika, crveni vinski ocat
Priprema: Mužarom smrvite češnjak, ružmarin i 2 žlice ulja. Ako nemate mužar, sitno naribajte češnjak i sitno nasjeckajte ružmarin. Pomiješajte u manjoj posudi i umiješajte ulje. Janjeće kotlete s obje strane začinite solju i crnim paprom. Sve premažite pastom od češnjaka i ostavite na sobnoj temperaturi 30 minuta. Neposredno prije nego što budete spremni za pečenje kotleta, napravite salsu od začinskog bilja. Sitno nasjeckajte začinsko bilje i pomiješajte u srednjoj posudi te dodajte sitnio sjeckanu koricu limuna, a zatim limun prepolovite i iscijedite sok. Umiješajte 1/2 šalice ulja. Kušajte i po potrebi začinite solju. Stavite kotlete na srednje jaku vatru na roštilju i pecite ih često okrećući kako biste potaknuli topljenje masnoće sve dok meso ne dobije lijepu boju, a u sredini ostane ružičasto, 6-8 minuta. Prebacite na tanjur i ostavite da odstoji 5-10 minuta. Dok se kotleti odmaraju, stavite paprike u srednju zdjelu s dovoljno ulja za premazivanje i začiniti solju. Pecite ih na žaru, često okrećući, dok im kožica ne pougljeni u mrljama i nastanu mjehurići, oko 3 minute. Vratite u zdjelu, dodajte nekoliko kapi octa i promiješajte. Poslužite janjetinu i paprike sa salsom od začinskog bilja.
Srdele s kruhom na žaru i rajčicom
Sastojci: 2 žlice maslinovog ulja, 4 kriške kruha, 12 većih srdela očišćenih i bez kostiju, sol, papar, velika rajčica narezana na ploške, natrgani listovi bosiljka (za posluživanje)
Priprema: Nauljite rešetku i pripremite srednje jaku vatru na roštilju. Obje strane kruha premažite sa dvije žlice ulja i pecite, povremeno okrećući, dok se ne prepeče i lagano pougljeni, oko četiri minute. Pečeni kruh prebacite na tanjur. Srdele iznutra i izvana začinite solju i paprom (ne morate ih uljiti, jer ih prirodno ima u koži). Pecite na roštilju, povremeno okrećući, 5-7 minuta. Poslužite srdele s rajčicom i kruhom na žaru prelivene uljem uz dodatak bosiljka.
Pileća krilca sa žara
Sastojci: 8 pilećih krilca, 3 žlice koncentrata rajčice, žličica vinskog octa, žličica meda, žličica maslinova ulja, luk
Priprema: Krilca dobro oprati i osušiti. Pomiješati rajčicu, ocat, med, maslinovo ulje i luk. Popaprite i posolite. Pripremljenom smjesom premazati krilca i peći na ugrijanom roštilju 15 minuta uz često okretanje i premazivanje pripremljenom smjesom.
Fini burgeri s cheddarom i sezonskim povrćem
Sastojci: 70 dag mljevene junetine, 100 g sira cheddara, biljno ulje, sol, papar, 4 peciva za hamburger (blago tostiranih), prilozi: salata, rajčica, luk, kečap
Priprema: Razdijelite meso u četiri jednake porcije te ih kružno oblikujte. U sredinu svakog odreska umetnite komad sira, preklopite ga i zatim izjednačite (poravnajte). Zagrijte roštilj na visoku temperaturu te blago nauljite rešetku. Prije pečenja meso dobro posolite i popaprite. Srednje pečeno meso bit će gotovo nakon što ga od dvije do četiri minute pečete sa svake strane. Poslužite na tostiranom pecivu s prilozima prema želji.
Kobasice i ražnjići s roštilja
Sastojci: 6 goveđih kobasica, 400 g teletine narezane na komade, tikvica, crvena paprika, žuta paprika, 2 luka, sol, papar, maslinovo ulje, glavica salate za posluživanje
Priprema: Pripremite roštilj pa rešetke namastite uljem. U međuvremenu narežite meso pa ga naizmjenično s nasjeckanim lukom, paprikama i tikvicom redajte na ražnjiće, koje ste prethodno namočili u hladnoj vodi. Posolite i popaprite meso pa malo poškropite uljem. Na dobro ugrijan grill stavite ražnjiće i pecite ih oko pet minuta sa svake strane. Nakon toga zarežite kobasice na nekoliko mjesta pa ih pecite oko sedam minuta sa svake strane. Kobasice i ražnjiće poslužite uz osvježavajuću i fino rashlađenu zelenu salatu.
Goveđi ražnjići s povrćem
Sastojci: 1/2 kg goveđega buta, 3 žlice octa, žlica sojina umaka, 2 tikvice, 1/2 ko cherry rajčica, 2 ljubičasta luka, 1/4 žlice papra, gljive, paprika, 1/2 šalice peršina, 1/2 šalice origana, 2 češnja češnjaka, 1/4 šalice maslinova ulja, 2 žlice limunova soka, 3/4 žličice soli
Priprema: Marinirajte meso u mješavini octa, sojina umaka i papra 30 minuta. U vodi namačite štapiće za ražnjiće. Nasjeckajte tikvice, papriku i ostalo povrće na manje komade. Zagrijte roštilj na srednju temperaturu. Na štapiće naizmjence nabadajte meso i povrće. Ražnjiće pecite sedam, osam minuta sa svake strane. Pomiješajte peršin, origano, češnjak, ocat, maslinovo ulje, limunov sok i sol pa ražnjiće prelijte umakom.
Pikantni roštilj-umak za meso i povrće
Sastojci: 350 g umaka od rajčice, 2/3 šalice octa, 1/4 šalice smeđeg šećera, po žlicu do dvije luka u prahu, češnjaka u prahu, mljevene paprike i meda, sol i mljeveni papar prema ukusu - količine možete prilagoditi vlastitom ukusu
Priprema: U tavu srednje veličine ubacite sve sastojke i miješajte na srednje jakoj vatri dok se dobro ne povežu. Umak ne smije prokuhati. Maknite s vatre i poslužite uz meso s roštilja ili ohladite i spremite u hladnjak. U staklenci može trajati oko dva tjedna.
Leskovački uštipci
Sastojci: 400 g mljevene junetine, 50 g slanine, sol, papar, 10 dag sira, 3 češnja češnjaka, žličica mljevene ljute paprike
Priprema: Sir i slaninu narežite na što sitnije kockice. Pomiješajte ih s mesom pa začinite solju, paprom i mljevenom paprikom. Dodajte usitnjeni češnjak. Ostavite da odstoji pola sata te oblikujte uštipke. Pecite ih na roštilju dok ne dobiju boju.