Kesteni se najčešće koriste za pripremu kolača i finih slatkih krema, ali odlično idu i u slana jela, kao krem juha ili dodatak mesu, gljivama, rižotu...
Donosimo vam pregršt recepta za slane i slatke varijante pa iskoristite sezonu, pripremite ih obitelji i jedite svi kao kraljevi.
POGLEDAJTE VIDEO:
Slani specijaliteti s kestenima
Pizza s gljivama i kestenima
Sastojci: tijesto za pizzu, 2 manje glavice luka, 3 kriške pancete, 2 grančice svježeg ružmarina, 2 češnja češnjaka, 100 g manjih šampinjona, šalica očišćenih kuhanih kestena, 100 g sira, maslinovo ulje
Priprema: Narežite luk na listiće i stavite ga pirjati s pancetom narezanom na komadiće u tavu na žlicu maslinova ulja. Dodajte natrgane komadiće svježeg ružmarina i nasjeckani češnjak. Pirjajte još dvije minute dok se oslobode arome. Gljive operite, prerežite na pola, te ih dodajte u tavicu luku i začinima. Pečene ili kuhane kestene očistite i dodajte ih u tavu luku i panceti. Sve zajedno pirjajte nekoliko minuta. Tijesto za pizzu raširite i položite u namašćeni lim za pečenje. Neka odstoji nekoliko minuta. Tijesto potom nabodite vilicom i premažite maslinovim uljem. Po tijestu položite tanke ploškice sira, a preko njega jednolično rasporedite pripremljeno povrće s gljivama i kestenima. Pecite 20-ak minuta u pećnici zagrijanoj na 180 Celzijevih stupnjeva.
Teleći odresci u umaku od kestena
Sastojci: 40 g maslaca, 40 g očišćenih oraha, 2 kriške tosta, 40 g skuhanih i protisnutih kestena, 10 zrna papra, majčina dušica, 4 teleća odreska, 120 g gorgonzole, 200 ml mesnog temeljca
Priprema: Krupno nasjeckane orahe popržite s kockicama kruha. Paprom i majčinom dušicom začinite odreske. Gorgonzolu i protisnute kestene dodajte orasima. Popecite odreske, posolite, dodajte gorgonzolu i kestene te stavite u pećnicu na 200 °C. Pecite 10 minuta. Temeljac nalijte u tavu i kuhajte na jakoj vatri dok polovica ne ishlapi, umiješajte maslac i poslužite s mesom
Rižot od bundeve s kestenima
Sastojci: 200 g riže, luk ili poriluk, 3 češnja češnjaka, peršin, timijan, 200 g bundeve, 100 g kestena, dl bijelog vina, temeljac, malo maslaca, sir, sol i papar
Priprema: Nasjeckajte luk i prepržite na maslinovu ulju. Dodajte rižu i lagano je zastaklite. Dolijte decilitar bijelog vina i pričekajte da ispari alkohol. Ubacite kockice bundeve te prethodno pripremljeni i očišćeni kesten. Podlijevajte temeljcem postupno dok se kuha, posolite i popaprite. Na kraju umiješajte maslaca i pospite sirom.
Govedina s kestenima
Sastojci: 500 g govedine, povrće za juhu, ulje, 100 g luka, 200 g brašna, paprika, žlica pirea od rajčice, 300 g kestena
Priprema: Kuhajte govedinu kao za juhu. Narežite meso na jednake komade. Na ulju popržite luk, dodajte brašno i papriku pa sve pirjajte. Dodajte juhu ili vodu i pire. Stavite u umak govedinu i kratko prokuhajte. Zarežite kestene, kuhajte ih oko pet minuta i ogulite. Poslužite ih s govedinom i krumpirom
Krem juha od kestena
Sastojci: 400 g kestena, 40 g poriluka (cijeli), 40 g krumpira, 40 g korijena celera,40 g korijena peršina, sol, papar, žlica maslinova ulja, 1,5 dl vrhnja
Priprema: Poriluk, celer i peršin popržite na malo maslinova ulja, dodajte oguljene kestene, zalijte vodom te kuhajte 30 minuta. Na polovici kuhanja dodajte naribani krumpir i začinite prema želji. Kad je juha gotova, dodajte vrhnje
Svinjetina s kestenima
Sastojci: nekoliko grančica kadulje i ružmarina, 5 češnjeva češnjaka, 500 g svinjetine narezane na veće komade, sol, papar, 300 g kestena, 250 g slanine, 200 gljiva, luk, 100 ml vrhnja za kuhanje
Priprema: Narežite kadulju, ružmarin i češnjak. Dodajte svinjetinu začinima, izmiješajte i ostavite da stoji tako dva sata. Ogulite kestene. U posudu za pečenje poslažite svinjetinu, kestene i slaninu te pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C otprilike 90 minuta. Luk popirjajte s gljivama, pomiješajte s vrhnjem za kuhanje i začinite po želji. Poslužite uz pečeno meso i kestene.
Punjena pureća prsa sa heljdom
Sastojci: 880 g purećih prsa, 400 g kesten-pirea, 200 g oštrog brašna, 200 g heljde, 4 jaja, 4 jabuke, sol, šećer, papar
Priprema: Pureća prsa narežite i istucite batom za meso. Na začinjeni odrezak razmažite kesten-pire te zarolajte. Prepecite roladu sa svih strana i stavite u lim. Ogulite jabuke, stavite u lim i pospite šećerom. Odvojite bjelanjke od žumanjaka te napravite snijeg od bjelanjaka. U žumanjke umiješajte heljdu, sol, papar, snijeg te brašno i napravite pjenastu smjesu. Rasporedite smjesu u kalupe te s puretinom i jabukama pecite 30 minuta na 200°C.
Slatki deserti s kestenima
Truffle torta od kestena
Sastojci: 50 g maslaca, 50 g šećera u prahu, 2 žumanjka, 1/2 žlice kakaa, vanilin šećer, 35 g brašna, 30 g sjeckanih oraha, 1/2 žličice praška za pecivo, 1/2 žličice soli, 2 žlice slatkog vrhnja, 2 bjelanjka, 5 dl mlijeka, 8 dl vrhnja za šlag, 250 g kesten pirea, 200 g tamne čokolade, 100 g čokolade za kuhanje za glazuru, 2-3 žlice ulja
Priprema:
Korak 1: Pjenasto umutite šećer i maslac, pa postepeno dodajte žumanjke. Zatim umiješajte otopljenu i ohlađenu čokoladu, kakao i vaniliju. Sve dobro izmiksajte. Smjesi dodajte prosijano brašno s praškom za pecivo i soli. Umiješajte vrhnje, mlijeko i na kraju snijeg od bjelanjaka.
Korak 2: Ulijte u okrugli kalup, pospite smjesu sjeckanim orasima i pecite biskvit oko 15 minuta. Izvadite iz pećnice i ostavite da se ohladi. Prokuhajte pola količine slatkog vrhnja i zalijte njime kocke čokolade. Miješajte dok se čokolada ne rastopi i umiješajte kesten pire.
Korak 3: Od preostalog vrhnja istucite šlag i umiješajte ga u čokoladu i kestene. Izlijte na tijesto i ostavite neka se krema stisne u hladnjaku. Tortu prelijte otopljenom čokoladom u koju ste umiješali ulje, pa vratite u hladnjak da se ohladi do kraja
Desert u čaši od kestena
Sastojci: 5 dl mlijeka, 5 žumanjaka, 200 g šećera, omot vanilin šećera, 250 g kesten pirea, 10 g želatine u prahu, žlica ruma, 3 dl slatkog vrhnja
Priprema: Stavite kuhati mlijeko. Mikserom pjenasto umutite žumanjke, šećer i vaniliju pa ulijte u zavrelo mlijeko. Kuhajte na laganoj vatri dok se malo ne zgusne. Maknite s vatre te dodajte usitnjenu želatinu iz omota, kesten pire i rum pa sve dobro izmiješajte. Neka se malo ohladi pa je izmiješajte s tučenim slatkim vrhnjem. Izlijte u visoke čaše i stavite u hladnjak do posluživanja
Čokoladni mousse s kestenima
Sastojci: 250 g kesten pirea, 200 g čokolade za kuhanje, 80 g maslaca, narančin sok, 3 žlice meda, 80 g šećera, 50 g otopljene mliječne čokolade, 1/2 žličice ekstrakta vanilije, žlica i pol prošeka, 4 žumanjka, 2 žlice likera od čokolade, 120 ml mlijeka
Priprema: Čokoladu rastopite na pari i ulijte narančin sok. Miješajte dok ne dobijete glatku smjesu. Ohladite je. U novoj zdjeli rastopite maslac i med. Zatim ulijte prošek, aromu vanilije, promiješajte i prelijte preko rastopljene čokolade. Dodajte kesten pire i dobro izmiješajte. Smjesu prebacite u čaše za mousse. Ostavite u hladnjaku nekoliko sati dok se ne stisne. Prije nego što ih izvadite iz hladnjaka pripremite čokoladnu pjenu. Na pari pjenjačom izradite pjenu od mlijeka, žumanjaka, otopljene mliječne čokolade i šećera. Pjenu maknite s pare, ulijte čokoladni liker, lagano promiješajte i ostavite da se malo ohladi. Prelijte je preko moussea u čašama i ukrasite tučenim vrhnjem.
Kesten pita
Sastojci: Za tijesto: 80 g brašna, 125 g šećera, 115 g maslaca, jaje, žumanjak, 1/2 žličice ekstrakta vanilije, 3 žlice vode. Za nadjev: 2 jaja, 500 g kesten pirea, 80 g mljevenih oraha, 200 g tamne čokolade, 120 g maslaca
Priprema: Zamijesite sastojke za tijesto. Za nadjev pjenasto umutite šećer sa žumanjcima, a bjelanjke izmiksajte u čvrsti snijeg. U umućene žumanjke dodajte kesten pire i mljevene orahe pa na kraju umiješajte snijeg od bjelanjaka. Razvaljajte tri četvrtine tijesta te njime obložite plitki kalup za torte ili duboki kalup za krostate. Nadjenite tijesto kremom od kestena. Preostalo tijesto razvaljajte u tanku roladu i njome obrubite pitu. Pecite pitu u zagrijanoj pećnici oko 45 minuta na 180°C. Rastopite čokoladu na pari s maslacem, pa čokoladnom glazurom premažite pitu
Torta od čokolade sa sladoledom od kestena
Sastojci: Torta: 225 g čokolade, 140 g maslaca, 210 g šećera, 4 jaja, 4 žlice brašna, 4 žlice kakaa, žličica praška za pecivo, žličica vanilije, 4 žlice vrhnja. Sladoled: 550 ml vrhnja za šlag, 250 ml mlijeka, 250 g šećera, 6 žumanjaka, žličica vanilije, 500 g kesten pirea, 100 g kupina
Priprema: Zagrijte pećnicu na 180°C. Čokoladu otopite s maslacem na pari. Istucite jaja sa šećerom, pa im dodajte brašno, kakao, prašak za pecivo i ekstrakt vanilije. U to umiješajte otopljenu čokoladu i vrhnje. Pecite dok drveni štapić nakon uboda ostane suh. Za sladoled izmiješajte vrhnje za šlag s mlijekom i stavite ih na vatri neka provriju. U posebnoj posudi izmiješajte šećer sa žumanjcima. Izlijte vrhnje s mlijekom u mješavinu šećera i žumanjaka, dobro promiješajte i vratite na vatru. Dodajte vaniliju i kuhajte dok se ne zgusne. Tada maknite s vatre, ohladite, pa dodajte pire od kestena. Duboko smrznite. Krišku torte posipane sa šećerom u prahu poslužite uz kuglicu sladoleda i nekoliko bobica kupina ili nekog drugog bobičastog voća.
Brownie kocke s kestenom
Sastojci: Za tijesto: 50 g maslaca, 50 g brašna, 60 g šećera, 50 g čokolade s većim udjelom kakaa, 100 g kesten pirea, 100 g šećera u prahu, 3 jaja. Za kremu: 250 g kesten pirea, 100 g šećera u prahu, 2 žlice ruma, 3 dl slatkog vrhnja za šlag, 20 g otopljene tamne čokolade
Priprema: U vodenoj kupelji rastopite čokoladu i maslac. Maknite s vatre, malo ohladite pa dodajte žumanjke i šećer u prahu. Miješajte dok ne dobijete glatku smjesu Zatim dodajte i lagano umiješajte pola količine brašna i kesten pire. U drugoj zdjeli izmiksajte sa šećerom čvrsti snijeg od bjelanjaka, dodajte mu polako čokoladu i ostatak brašna. Kalup obložite papirom za pečenje i prelijte smjesu. Pecite je oko 20 minuta na 160°C. Izmiješajte sve sastojke za kremu i premažite preko biskvita. Stavite u hladnjak na nekoliko sati.
Čoko-kesten krema
Sastojci: kg kestena, 250 g šećera, mahuna vanilije, prstohvat soli, 2 dl vode, 200 g tamne čokolade sa 70% kakaa
Priprema: Operite kestene i stavite ih u vodu u koju ste dodali malo soli. Kuhajte ih oko 40 minuta. Ogulite im koru, propasirajte u blenderu i pireu dodajte istu količinu šećera, oko 250 g, pa sve dobro izmiksajte. Pire pomiješajte s vodom i sjemenkom vanilije i kuhajte na laganoj vatri uz miješanje. Kad se smjesa počne odvajati od posude, dodajte sjeckane komade čokolade. Miješajte i kuhajte dok se smjesa ne poveže. Kremu možete čuvati u staklenkama ili poslužiti odmah u šalici.
Mramorna rolada
Sastojci: 6 jaja, 6 žlica šećera, vanilin šećer, 5 žlica brašna, 1/4 vrećice praška za pecivo, žlica kakaa krema: 150 g kesten pirea, 50 g šećera u prahu, 50 g maslaca, 50 g čokolade u prahu, 50 g oraha, žlica ruma
Priprema:
Korak 1: Zagrijte pećnicu na 180°C. Pjenasto umutite jaja sa šećerom i vanilin šećerom. Dodajte prosijano brašno s praškom za pecivo i promiješajte. Od smjese odvojite 6 žlica i u to dodajte kakao.
Korak 2: Veći četvrtasti lim obložite papirom za pečenje i izlijte bijelu smjesu. Žlicom po vrhu izlijte krugove od tamne smjese. Pecite u zagrijanoj pećnici oko 10 minuta. Pečeni biskvit pažljivo izvadite iz lima na kuhinjsku krpu koju ste posuli šećerom, skinite papir, te zajedno s krpom savijte tijesto u roladu.
Korak 3: Ostavite neka se ohladi. Izmiksajte kesten pire, šećer u prahu, maslac, mljevene orahe, čokoladu i rum u kompaktnu kremu. Odmotajte roladu, premažite nadjevom i pažljivo ponovno smotajte. Ukrasite čokoladnim ukrasima.