Prije kupnje sjedite pred računalo i “prosurfajte” po aktualnim katalozima. Razmislite što vam treba i gdje to možete naći po povoljnijim cijenama.
POGLEDAJTE VIDEO: Proklijali krumpir
Planski osmišljena kupnja može zadržati značajan dio novca u kućnom budžetu. Pokušajte paziti na stvari na koje prije niste obraćali pozornost. Primjerice, kuhate li cvjetove brokule, nemojte baciti drškice jer su izvrsne za povrtnu juhu. Isto je i s cvjetačom te stabljikama šparoga.
Kupite si i teglice sa začinskim biljem. Dovoljno ga je redovito zalijevati, ali zato ćete uvijek imati potrebnog peršina umjesto da ga skupo plaćate.
U kupnju nemojte ići gladni niti s djecom jer će vas natjerati da kupite što niste planirali. Odvojite si i dovoljno vremena da pregledate sve što je na sniženju.
Španjolska jednostavna tortilja
Sastojci: 0,6 dl ulja, kg oguljenoga i narezanoga krumpira, 2 narezana crvena luka, 1/2 žličice soli, 4 istučena jaja
Priprema: Zagrijte malo ulja. Dodajte krumpir i luk. Posolite, poklopite i pirjajte oko 20 min. Istučenim jajima dodajte krumpir i luk. U tavu stavite preostalo ulje.
Ulijte smjesu s jajima i pržite minutu. Smanjite vatru i pržite još deset minuta. Odlijepite od dna, preokrenite tortillu pa pržite još deset minuta. Narežite na kriške i poslužite vruće.
Krumpir nadjeven slaninom i gljivama
Sastojci: 4 velika krumpira u ljusci, 4 velike kriške slanine, sitno narezane, 16 narezanih šampinjona, 4 žlica kosanog luka, 8 žlica kiselog vrhnja, 2 jaja – za četvero ljudi
Priprema: Zagrijte pećnicu na 190°C. Krumpir stavite na papir za pečenje i probodite vilicom. Pecite oko 60 min. Slaninu tri minute pržite u tavi na srednjoj temperaturi. Dodajte gljive i pirjajte tri minute. Sklonite s vatre i umiješajte luk. Istucite dva jaja. Krumpir zarežite na vrhu i pritisnite da se rastvori. Nadjenite ga smjesom jaja, gljiva i slanine. Zalijte vrhnjem.
Penne s graškom
Sastojci: 500 g penne tjestenine, 8 kriški slanine, narezanih na trake, 4 nasjeckana češnja češnjaka, naribana korica 2 limuna sa sokom, 250 g graška – za četvero ljudi
Priprema:
U lonac s posoljenom kipućom vodom stavite rigatone i kuhajte dok ne budu al dente. U tavi pržite slaninu tri minute dok ne postane hrskava. Izvadite slaninu iz tave. U nju stavite luk i pržite dok ne dobije blijedožutu boju. Dodajte limunovu koricu, limunov sok i grašak. Pirjajte dvije minute. Ocijedite rigatone i umiješajte slaninu, češnjak, koricu i limunov sok te skuhani grašak.