U slučaju da se pojave alergijski simptomi, kod odrasle osobe ili djeteta, kao što su osip, srvbež očiju, zatvaranje grla ili otežano disanje, postoji velika šansa da je jedna od slijedećih namirnica krivac. Ovih osam namirnica izaziva čak 90 posto alergijskih reakcija kod djece, stoga je bitno nakon pojave prvih simptoma se proces eliminacije utvrdi koja od dotičnih namirnica je alergen.
1. Kravlje mlijeko
Mlijeko je vodeći alergen kod dojenčadi i djece. Odbacivanje mlijeka i hrane koja sadrži bjelančevine mlijeka rješenje
je za sprečavanje alergije.
Kruh i pekarske proizvode, kuhano tijesto, rižu, žitarice, griz, krumpir i kolače potrebno je pripremati - bez mlijeka.
2. Jaja
Alergija na jaja češća je u djece nego u odraslih.
Osobe alergične na jaja trebaju izbjegavati i tjesteninu, mljeveno meso, majonezu, kolače, kreme, sladoled te razna gotova jela i pakirane namirnice jer često, iako piše ‘bez jaja’, sadrže bjelančevine iz jaja.
3. Soja
Obično ne izaziva teže alergijske reakcije.
Važno je znati da nisu svi proizvodi jednako alergeni te da, uz sve one proizvode koji su jasno označeni da sadrže soju, treba izbjegavati i one koji ne sadrže naziv soja, ali je podrazumijevaju. To su miso, tofu, lecitin, tempeh, tamari i okara.
4. Pšenica (gluten)
Alergija na pšenicu nije česta pojava te je vjerojatno riječ o alergiji na gluten. Gluten je smjesa proteina netopivih u vodi.
Alergični na pšenicu i gluten trebali bi se kloniti i ječma, raži, zobi, pira te kamuta jer sadrže proteine slične glutenu na koje bi alergičar mogao reagirati.
5. Kikiriki
Jedan je od najjačih alergena i u 80 posto ljudi zadržava se do kraja života. Ovu alergiju ima oko dva posto populacije.
Jaku reakciju izazivaju i indijski te europski orah. Alergični na kikiriki moraju čitati deklaracije jer i mala količina može izazvati ozbiljnu reakciju.
6. Orašasto voće
Ljudi alergični na orašasto voće često su alergični i na kikiriki zbog sličnih proteina. Orašasto voće krije se u raznim jelima što otežava njihovo izbjegavanje.
Posebno oprezni treba biti sa slastičarskim proizvodima, sladoledima, čokoladama, namazima i umacima.
7. Riba
Alergični na samo jednu vrstu ribe imaju 50 posto vjerojatnosti da će biti alergični i na neku drugu vrstu. Ova alergija najrasprostranjenija je u Skandinaviji, Japanu i Španjolskoj.
Dovoljno je nekoliko miligrama proteina ribe koji sadrži oko gram ribe da se izazove alergijska reakcija.
8. Morski plodovi
Čak 75 posto je veća šansa da će čovjek biti alergičan i na druge vrste školjaka ako je alergičan na samo jednu vrstu.
Rakovi koji izazivaju alergije su jastozi, škampi, rakovice, kozice, a od školjaka to su ostrige, dagnje, lignje i hobotnica. Alergije na školjke mogu izazvati reakcije i kod onih preosjetljivih na proteine u ribljim proizvodima.
Stupnjevi anafilaksije
- I. stupanj: urtikarija, svrbež, ubrzani puls
- II. stupanj: angioedem mekih tkiva, knedla u grlu, pritisak u prsima, slabost, povraćanje, proljev, bol u trbuhu, nesvjestica, ubrzani rad srca
- III. stupanj: jako gušenje, šum u prsima, suženje u grlu, otežano gutanje i govor, hripavost
- IV. stupanj: vrlo snažan krvni tlak, poremećaj svijesti, inkontinencija, bolesnik poplavi, usporen puls
Nakon otkrivanja alergena bitno je da ljudi, pogotovo roditelji male djece, čitaju deklaracije na proizvodima budući da razne namirnice imaju mnogo sastojaka u tragovima, koji čak i u tako maloj količini mogu izazvati jaku alergijsku reakciju.