To je to što me zanima!

Top 6 namirnica koje jačaju i čuvaju vaš mozak dok starite

Hrana ima snažan učinak na naš mozak, pogotovo kako starimo. Mozak baš kao i ostali dijelovi tijela, treba posebnu brigu. Rukola jača kosti i mozak, borovnice ga štite od stresa...
Vidi originalni članak

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: NARUČITE PROIZVODE NAŠIH LJUDI: DOSTAVLJAJU POVRĆE, MESO, RIBU

Hrana ima snažan učinak na naš mozak, pogotovo kako starimo.

Mozak baš kao i ostali dijelovi tijela, treba posebnu brigu. Donosimo vam namirnice s kojima ćete ga pravilno nahraniti i održati aktivnim:

1. Rikola

Rikola je vrlo bogata nitratima, spojevima koji povećavaju dotok krvi u mozak dilatacijom krvnih žila. Bogata je vlaknima i antioksidantima, ubrzava metabolizam i štiti organizam od napada toksina. Jača kosti i mozak te poboljšava kognitivne sposobnosti jer posjeduje velike količine vitamina B, posebno folata.

2. Borovnice

Iako je sve bobičasto voće korisno, borovnice su osobito bogate flavonoidima, antioksidansima koji mogu zaštititi mozak od oksidativnog stresa i ojačati komunikaciju stanica mozga. Ona štiti mozak i pomaže pri njegovom popravljanju, pogotovo kad je u pitanju zaboravnost koja dolazi s godinama.

3. Žumanjak

Redovno konzumiranje luteina, pojačava funkcije i čuva zdravlje mozga, a možemo ga pronaći u žumanjcima i lisnatom zelenom povrću. Dobar razlog da jedete žumanjak je taj što je on bogat izvor kolina koji jača zdravlje mozga. Kolin se pretvara u acetilkolin, neurotransmiter koji održava vašu memoriju i omogućava vašim moždanim stanicama da komuniciraju učinkovitije.

4. Maslinovo ulje

Maslinovo ulje izvrstan je izvor polifenola, jakog antioksidansa koji može spriječiti probleme koji se događaju s mozgom zbog starenja. Konzumiranje ekstra djevičanskog maslinovog ulja može zaštititi pamćenje i sposobnost učenja, kao i smanjiti rizik od Alzheimerove bolesti.

5. Losos

Ova namirnica bogata je omega-3 masnim kiselinama koje su neophodne za zdravlje mozga. Omega-3 pomažu u smanjenju upale i oksidativnog stresa u mozgu koji može igrati ulogu u razvoju Alzheimerove bolesti.

6. Orasi

Orasi su posebno bogati alfa-linolenskom kiselinom, biljnom omega-3 masnom kiselinom. Orasi pomažu u rješavanju problema, koncentraciji i poboljšavaju inteligenciju.

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: JEDETE LI BRZO, SPORO, IZBIRLJIVO: TO OTKRIVA I OSOBNOST ČOVJEKA

POGLEDAJTE VIDEO (Boris Banović) #ZAJEDNO24SATA:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
 

Idi na 24sata

Komentari 1

  • alice111 02.04.2020.

    odlično za isprobati

Komentiraj...
Vidi sve komentare