To je to što me zanima!

Top 10 zimskih jela koja će vas ugrijati: Gulaši, fine juhe, grah

Napravite plan obroka za cijeli tjedan i svaki dan iskušajte neko od ovih fantastičnih jela koja će vam osim tijela, zagrijati i dušu. Prefina su, a nije ih komplicirano pripremiti
Vidi originalni članak

1. Krem juha od krumpira

Sastojci: 350 g krumpira, l vode, 2 dl vrhnja, 1/2  dl mlijeka, 3 žlice naribanog sira, 50 g maslaca, žumanjak, sol, papar, 60 g dimljene slanine, bosiljak; karamelizirani luk: 30 g maslaca, sol, papar, 2 crvena luka, 2 žlice vinskog octa,  žličica mediteranskog začina, mesni temeljac

Priprema: Prepržite luk s octom i kuhajte dok ne ispari. Smanjite vatru, dodajte maslac i zalijte s malo temeljca. Pirjajte dok se ne zgusne pa ga začinite. Krumpire kuhajte dok ne omekšaju. Ocijedite vodu i stavite je sa strane, a krumpir propasirajte i vratite u lonac.

Dodajte maslac umućen sa žumanjkom, nalijte vrhnje pomiješano s mlijekom i vodu u kojoj se krumpir kuhao. Ostavite juhu na vatri da se dobro zagrije i dodajte bosiljak. Poslužite s prženom slaninom i karameliziranim lukom.

2. Skandinavska juha

Sastojci: 400 g mljevene svinjetine, 20 g svježeg đumbira, 1/2 žličice kima, 1 češanj češnjaka, 1 jaje, 200 g mladog krumpira, 2 mrkve, 2 poriluka, 1 1/2 l pilećeg ili povrtnog temeljca

Priprema: Za mesne loptice pomiješajte mljeveno meso s naribanim đumbirom, kimom, sitno nasjeckanim češnjakom i jajem. Posolite, popaprite i dobro miješajte dok se svi sastojci dobro prožmu. Vlažnim rukama radite kuglice među dlanovima veličine oraha, popržite ih na tavici s malo ulja i  odložite na kuhinjski papir da se upije masnoća. 

U većoj posudi zagrijte temeljac do vrenja. Kipućem temeljcu dodajte mladi krumpir narezan na kockice, mrkvu i komade poriluka, te kuhajte pet do deset minuta, dok povrće ne postane sasvim mekano. Sada juhi dodajte i mesne loptice te ih kuhajte u juhi nekoliko minuta. Odmah poslužite uz prepečeni kruh. 

3. Bigos s kobasicama i kupusom

Sastojci: kg svinjetine, 3 domaće dimljene kobasice, 200 g suhog mesa, 150 g slanine, kg kiselog kupusa, manja glavica kupusa, 250 g šampinjona, 6 suhih šljiva, 2 glavice luka, 2 režnja češnjaka, pasirana rajčica, kopar, ružmarin, peršin, kim u prahu, sol, papar, ulje

Priprema: Meso narežite na kocke, posolite, popaprite, dodajte peršin, ružmarin i kim te ga ostavite u marinadi sat vremena. Narežite svježi kupus na trake, a narezani kiseli kupus isperite u hladnoj vodi i ocijedite.

Izrežite kobasice na ploške, a suho meso i slaninu na manje komade. U veliki lonac na ulju pirjajte sjeckani luk i zgnječeni češnjak. Dodajte svježi kupus i ploške šampinjona, pa kad malo sve omekša, posložite slaninu, dimljeno meso i kobasice. 

Stavite jedan dio kiselog kupusa, suhe šljive i koncentrat rajčice te ubacite marinirano meso i ostatak kiselog kupusa. Zalijte vodom i pustite neka krčka na laganoj vatri najmanje dva sata, može i dulje. Po potrebi zalijevajte vodom ili temeljcem.

4. Pikantni juneći gulaš

Sastojci: 500 g junetine od buta, 2 luka, 150 g mrkve, 20 ml ulja, 250 g sjeckane rajčice, žličica ljute paprike, 1/2 žlice ajvara, češanj češnjaka, 1/2 čili papričice, žlica koncentrata rajčice, 1/2 žlice škrobnog brašna, žlica peršina, sol i papar

Priprema: Na ulju popržite junetinu narezanu na kockice. Dodajte sjeckani luk i ribanu mrkvu. Pirjajte 5 minuta, maknite s vatre i umiješajte koncentrat rajčice, mljevenu papriku i protisnuti češnjak.

Vratite na vatru, dodajte sjeckani čili papričicu i rajčice, posolite i popaprite. Dodajte 8 dl vode i kuhajte poklopljeno oko 50 minuta, dok meso ne omekša. Škrobno brašno razmutite u malo vode i umiješajte u juhu. Kratko prokuhajte, umiješajte ajvar i pospite peršinom.

5. Gulaš s pivom

Sastojci: 600 g junetine, glavica luka, par suhih kobasica, suhi crveni feferon, paprika babura, 2 rajčice, peršinov list, žličica mljevene crvene paprike, 2 žlice masti, kumin, sol, papar, sjeckani peršin, lovorov list, dl svijetlog piva

Priprema: Meso narežite na kocke, a kobasice na kolutove. U većoj zdjeli zagrijte mast, pa popržite nasjeckani luk. Kad omekša i postane staklast, dodajte meso i kolutiće kobasica. Kratko pržite dok meso ne posivi, a kobasice se zapeku, pa dodajte papriku narezanu na rezance. Pospite mljevenom paprikom, ubacite lovorov list, posolite i zalijte vodom.

Kuhajte na laganoj vatri poklopljeno dok meso ne omekša, pa dodajte sjeckane rajčice. Kuhajte dok svi sastojci ne omekšaju. Dodajte mljeveni kumin, popaprite i zalijte pivom. Pustite neka još jednom provrije i kratko kuhajte dok alkohol ne ispari. Prije posluživanja ubacite suhi feferon i posipajte sjeckanim peršinom. Poslužite uz široke rezance.

6. Crnogorska pašticada

Sastojci: 1 kg juneće plećke, 40 dag luka, 30 dag mrkve, glavica češnjaka, 150 g celera, prstohvat soli, papar, 0,5 l crnog vina, 8 klinčića, prstohvat cimeta, žlica brašna, 1/2 žličice slatke crvene paprike, njoki

Priprema: Komad plećke posolite i popaprite te pobrašnite. Ispecite ga lagano na plitkoj masnoći pa izvadite meso. Ubacite na istu masnoću što sitnije narezan luk, mrkvu i celer.

Dodajte vino, mljevenu papriku, klinčić i cimet, pa nakon deset minuta ostavite meso da se krčka na umjerenoj temperaturi oko dva i pol sata dok ne omekša. Meso izrežite na odreske od oko 2 cm širine i poslužite s domaćim njokima.

7. Pita od mljevenog mesa i pire krumpira

Sastojci: 500 g mljevenog mesa, 1∕2 glavice luka, 2 mrkve, 200 g pelata, žlica maslaca, 3∕4 žlice brašna, žlica peršina, 600 g krumpira, 3 žlice mlijeka, malo maslaca, bosiljak

Priprema: Krumpire skuhajte. Luk i mrkvu popržite te dodajte meso. Začinite pa umiješajte rajčicu. Kuhajte dok se umak ne zgusne. Kuhani krumpir ocijedite, dodajte mlijeko i maslac, te sve dobro zgnječite.

Zdjelu za pečenje premažite maslacem i dodajte smjesu od mesa. Prekrijte je krumpirom koji nanesite slastičarskom vrećicom i zapecite na 250 °C oko 15 minuta.

8. Sekeli gulaš

Sastojci: 500 g svinjske plećke, 500 g kiselog kupusa, veći luk, 2 mrkve, žlica crvene paprike, žličica koncentrata rajčice, 3 žlice ulja, 100 g suhog mesa, žlica oštrog brašna, sol, papar, kim, par sušenih kobasica

Priprema: Pola ribanog luka popržite s ribanom mrkvom na jednoj i pol žlici ulja. Dodajte crvenu papriku, rajčicu i meso narezano na kocke. Izmiješajte i pirjajte poklopljeno dok ne omekša, uz dolijevanje vode. Ogulite krumpir i narežite ga na kocke.

U drugoj posudi na ulju popržite preostali luk, dodajte kiseli kupus, krumpir, ploške kobasica i suho meso. Pirjajte dok krumpir ne omekša, pa sve pomiješajte s mesom. Začinite solju, paprom i kimom. Od žlice masnoće i oštrog brašna napravite zapršku. Izlijte je u kupus, promiješajte i prokuhajte.

9. Gulaš od graha

Sastojci: 300 g crvenoga graha, 500 g govedine ili junetine bez kostiju, crveni luk, 3 češnja češnjaka, 2 mrkve, 1/2 celerova korijena, 8 dl mesnog temeljca, 2 žlice pirea od rajčice, mljevena crvena paprika, 1/2 šalice kuhanog zrnja kukuruza, sol, papar, ulje, sjeckani peršin

Priprema: Grah prethodnog dana operite, namočite u hladnu vodu, a sutradan ga ocijedite, stavite u mesni temeljac i kuhajte 45 minuta. Meso narežite na veće komade i propržite na ulju, zatim dodajte sjeckani češnjak, ribanu mrkvu, luk i celer.

Pirjajte sve oko 15 minuta, dodajte pasiranu rajčicu, mljevenu papriku, ocijeđeni grah i kukuruz te prelijte juhom u kojoj se kuhao grah. Kuhajte na laganoj vatri oko 40 minuta, pa pred kraj kuhanja začinite solju, paprom i peršinom.

10. Ćufte od mljevene junetine

Sastojci: 400 g mljevene junetine, 150 g luka, 1 jaje, 150 g pšeničnog brašna, 100 g kruha, 1 dl mlijeka, 100 g pasirane rajčice, 2 lovorova lista, 3 režnja češnjaka, ulje, sol svježe mljeveni papar, list bosiljka

Priprema: Mljeveno meso, nasjeckan luk, jaje, kruh (natopljen u mlijeku pa ocijeđen), papar i sol dobro izmiješajte. Od dobivene mase pravite okruglice podjednake veličine. Uvaljajte ih u brašno i popržite sa svih strana u vrućem ulju. 

U posudu naspite malo ulja od prženja, stavite popržene okruglice, pire od rajčice, lovorov list, nasjeckan češnjak, bosiljak, zalijte vodom da pokrije ćufte i pustite da se kuha na laganoj vatri 15 do 20 minuta. Poslužite uz pire krumpir.

KAD SMO IM BLIZU TREBAMO IH SE BOJATI? Ovo su jezivi horoskopski znakovi koji skrivaju svoje pravo lice od drugih

Idi na 24sata

Komentari 7

  • whitepearl 17.01.2019.

    Obožavam sve tečno, od juha do gulaša, pogotovo ako mi netko servira pred nosom.:-D

  • HDZ puši kurac 14.01.2019.

    Ova zimska jela ja metem i ljeti.

  • 14.01.2019.

    obožavam krem juhe

Komentiraj...
Vidi sve komentare