To je to što me zanima!

Tko pojede paket čipsa svaki dan, u godini je popio 5 l ulja

Zastrašujuća istina o čipsu: Povezuje se s pretilošću, visokim krvnim tlakom ali i s problemima u razvoju fetusa, hiperaktivnosti kod djece i većim rizikom od raka
Vidi originalni članak

Unatoč saznanjima o nezdravom djelovanju čipsa na organizam, trećina odraslih jede čips svakodnevno, dok dvije trećine djece uživaju u toj grickalici nekoliko puta na tjedan, pokazalo je istraživanje britanske tvrtke YouGov. Stručnjaci su ustanovili da je čips na dan jednak pet litara ulja u godini dana. Problem nije samo u masnoćama, već i u udjelu soli i šećera u popularnom čipsu, piše Daily Mail.

Autor knjige "Sol, šećer, masnoća: Kako su nas na to navukli prehrambeni divovi" Michael Moss tvrdi kako je čips dizajniran da bi bio ukusan, pa i ovisan.

Izrazito slan okus čipsa koji se osjeti već stavljanjem u usta te osjećaj sitosti od masnoća u njemu do mozga dolaze kroz živac trigeminus, a upravo takva kombinacija masnoća, soli i šećera čini trio za kojim naš mozak žudi.

- Kultura jedenja čipsa doprinijela je epidemiji hipertenzije, pretilosti i srčanih bolesti. Nije problem povremeno pojesti čips, no oni koji ga jedu svakodnevno trebaju se zapitati što time čine svom zdravlju - rekao je dr. Dariush Mozzaffarian sa Sveučilišta Harvard.

Objašnjava kako jedenje čipsa utječe na normalne razine inzuline i glukoze, pa se ubrzo nakon čipsa osjećamo još gladnije.

Rizici za nerođene bebe

Britanska istraživanja otkrivaju da trudnice koje jedu veće količine čipsa i drugih grickalica mogu štetiti zdravlju svog djeteta jednako kao i žene koje puše u trudnoći.

Posljedice na razvoj fetusa javljaju se zbog prisutnosti toksičnih kemikalija u čipsu, akrilamidu. On može utjecati na nižu porođajnu težinu, manji opseg glave te slabiji razvoj mozga kod bebe.

Čips je povezan i s ADHD-om

Jedenje čipsa utječe na područja mozga povezana sa spavanjem i odmorom, a ako se čips jede redovito, javljaju se simptomi "odvikavanja". Zbog njih dolazi do poremećaja u pažnji i koncentraciji, utvrdila je studija časopisa Plus One.

Također, postoje dokazi da čips sadrži kancerogene spojeve nastale prženjem u masnoći na visokim temperaturama, pa redovito jedenje povećava rizik od malignih oboljenja kod odraslih.


Idi na 24sata

Komentari 20

  • novacka 10.04.2013.

    kao prvo ko jede svaki dan čipse?? a kao dr. nije to tak prestrašno to ispada da po vrečici čipsa popijemo 0.013 litre ulja kaj unesemo i s dr. malo masnijom hranom

  • Plava_1 10.04.2013.

    Znam, znam...ali ne mogu bez njega!!!! Barem jednom na tjedan mrknem vrecicu cipsa, njam

  • Emanuelas 10.04.2013.

    Zasto ne napisete clanak o aspartamu,koji je duzim konzumiranjem poguban,i dokazano izaziva tumor mozga,multiplu sklerozu,depresiju,itd ? Nalazi se u svim light proizovdima,Iso-sportu,a da ne govorim o zvakacim gumama koje su danas dio svacijeg dzepa,i dio svakodnevne upotrebe vise puta u danu. Mislim da je to puno pogubnije od cipsa,pa bi bilo bolje da se ljudi o tome informiraju.

Komentiraj...
Vidi sve komentare