Na tek stotinjak kilometara od Zagreba, nedaleko Pitomače, smjestio se Otrovanec, mjesto poznato po izvrsnoj gastronomiji, lijepoj prirodi i miru. Tamo se ujutro možete buditi uz miris kruha od koprive, na kojem ćete pojesti patku pečenu u krušnoj peći sa zelenim mlincima od koprive, na stolu zateći izdašnu juhu od koprive koja može biti i samostalan obrok, a kad se požalite da ste pretjerali sa čašicom, u rukama ćete u tren oka imati lijek za mamurluk - domaći sok od koprive.
POGLEDAJTE VIDEO:
Sve to iskusiti možete na seoskom turizmu Zlatni klas koji je već godinama poznat po svojoj posebnosti u pripremi hrane te spajanju tradicionalnog i domaćeg. Danas ga oblikuju tri generacije obitelji Tkalčec - Branko, sin Bernard te njegova dva sina Martin i Kris. Na imanju dominira veliki restoran, ali i kućice za odmor s namještajem starim više od 100 godina, upotpunjenima pomno biranim suvremenim detaljima. Odmor je ovdje, kažu, potpun jer, osim što su vam na raspolaganju kućice za odmor, neprestano miriši podravska hrana.
- Naša dislokacija nekako je postala prednost jer mir je ono što naši gosti dobivaju ovdje kod nas. Sobe su uređene u etno stilu, koji posebno oduševljava strane goste. Evo nedavno smo imali goste s Havaja koji su bili na proputovanju iz Njemačke preko Mađarske do Španjolske i evo svratili su do nas. Bili su oduševljeni, satima su sjedili u našem vrtu jer je bilo toplo i uživali, a kasnije nam ostavili izvrsne recenzije na svim platformama. Osim stranaca puno nas posjećuju biciklisti i motoristi - kaže Bernard.
U Zlatnom klasu se svakoga dana mogu se okusiti specijalne delicije - kruh od koprive koji se jede uz sve, domaći mlinci, zlevanke, ali i tipični podravski obroci u kojima su sljubljeni tradicija i moderno. Juha od bundeve s rezancima od koprive, raca, kuhani buncek s bijelim žgancima, šarf rebarca, krumpir iz krušne peći, paprike pod kapom, kukuruzna zlevanka s domaćim pekmezom od šipka - samo su neke zvijezde menija u hladnijem dijelu godine.
No osim podravskih delicija, u Zlatnom klasu se na poseban način vrednuje kopriva. Među prvima su je, kako kaže Bernard, na stol stavljale bake - svježe ubranu te na tavici "povezanu" sa svježim jajem. Bio je to omlet satkan od hranjivih elemenata na kojemu su djeca odrastala, ali i živjeli radišni ljudi ovoga kraja.
Bakin recept
- Bakin recept je uvijek tu negdje, ali u modernim vremenima pojavile su se i moderne tehnike obrade hrane te smo tako i mi došli na ideju da svježe ubranu koprivu, koja za nas ima posebnu vrijednost, stavljamo u hranu, s time da je više ne sjeckamo kako su to radili prije, nego blendamo i tako iskorištavamo u potpunosti.
Za "prvu pomoć" zadužen je deda Branko koji domaći sirup od koprive pravi po svojem receptu i za koji kažu da tijelu pomaže da dođe u balans te lakše provari prekomjerni unos hrane i pića - kaže Bernard, koji je sa svojim timom osmislio pregršt suvremenih specijaliteta u kojima dominira kopriva. Juha, varivo, štrudla, kolači, ali i kultni Zeleni kruh te mlinci.
Tkalčeci koprivu beru organizirano, obiteljski, na obroncima Bilogore. Kilogrami svježe ubrane koprive brzo se i jednostavno pretvaraju u korisnu pastu koju Bernard koristi u mnogim specijalitetima, a priprema je jako jednostavna - u vruću vodu stavljaju se vrhovi mlade koprive te se blanšira nekoliko minuta, dobro ocijedi i na kraju blenda dok pasta ne postane gusta.
Kreativni vegetarijanci
- Tu zelenu pastu koju smo dobili koristimo kao bazu u pripremi bilo koje vrste kruha, s njom radimo tjestenine - od tijesta do popularnih mlinaca, stavljamo je u kolače i pite, zlevanke, u juhu, može se piti razrijeđena u smoothieju po želji... Kopriva je kao namirnica, a i pasta koju dobivamo, vrlo inspirativna u pripremi hrane - dodaje naš sugovornik otkrivajući kako brojni gosti koji dolaze u Zlatni klas znaju da će na ovome mjestu pojesti nešto zdravo i izdašno.
- Jednostavno, pročulo se za nas. Stvorili smo neka jela koja su sama postala brend, poput Zelenog kruha koji pečemo više od trideset godina. Možda neka jela izgledaju egzotično, ali ih gosti s vremenom prihvate. I sada nas već prepoznaju po tome - kaže nam Bernard i dodaje da se kod njih u restoranu sve jede. Kako su starija generacija Tkalčeca, otac Branko i Bernard, vegetarijanci, na jelovnicima se nalazi mnogo zanimljivih i kreativnih rješenja bez mesa.
- Čak nam i dosta ljudi dolaze koji su vegetarijanci. Naravno, bez obzira na to što nas je pola u obitelji vegetarijanaca, normalno pripravljamo i mesna jela. Da biste bili kuhar ne morate biti mesojed - smije se Bernard. No odmah se uozbilji i kaže da kao vegetarijanci i ugostitelji maštaju da ostatak civilizacije jednog dana potpuno prijeđe na vegetarijanstvo. Sretni su jer je tih ljudi, koji sve više.
- Prije 46 godina kad smo otvorili restoran o vegetarijanstvu nije bilo govora. No danas, od primjerice od 250 ljudi na svadbi oko 25 ljudi želi posebne jelovnike, ponajviše bez mesa. Tako da je to značajnih 5 - 10 posto ljudi - kaže Bernard.
Zeleni kruščić s koprivom
Sastojci: 500 g oštrog brašna, 500 g mekog brašna, 40 g kvasca, 100 g paste od koprive, 10 g šećera, 0,03 dl ulja, 30 g soli, 1 dl mlijeka, 0,5 l vode
PRIPREMA: Vrhove mlade koprive kratko blanširajte, a potom i miksajte u blenderu. Stavite kvasac i šećer u mlijeko, pustite da nabuja, pa dodajte sve ostale sastojke. Umijesite tijesto i ostavite da se digne. Napravite loptice i onda ostavite tijesto da se dodatno digne. Stavite u krušnu peć ili pećnicu na 250°C. Pecite 30 minuta.
Zeleni mlinci s koprivom
Sastojci: 1 kg oštrog brašna, 10 jaja, 40 g kvasca, 100 g mljevenih vrhova koprive, vode po potrebi
PRIPREMA:Umijesite tijesto i razvaljajte u mlince koje stavite u peć na 250°C.
Sirup od koprive
Sastojci: 60 vrhova koprive, 6 l vode, 6 komada limuna, 6 kg smeđeg šećera
PRIPREMA: Stavite vodu u veću posudu. Narežite limun na ploške pa u vodi namočite vrhove koprive i limun. Ostavite ih 24 sata da se namaču, a nakon toga procijedite tekućinu kojoj ćete dodati šećer i promiješati dok se šećer ne otopi. Za kiseliji okus u sok se može dodati 50 g limunske kiseline. Priprema soka se ne kuha kako bi se sačuvali minerali i vitamini.