Prvog dana talijanske kuhinje žiri je ostao zatečen lošim izvedbama natjecatelja. Iako su svi kod kuće pripremali lazanje i pizzu, nisu se iskazali pred kamerama.
Pizza s mesnim okruglicama (ćevap-pizza) i “slavonska plata” - pizza nadjevena jajima i velikim komadima pršuta, izazvale su podsmijeh i negodovanje žirija.
- Tanko, hrskavo tijesto je baza talijanske pizze, a s nadjevom ne treba pretjerivati - savjetovao je posebni član žirija Tullio Fernetich i naučio ih ponešto o lazanjama:
- Za prave, autohtone lazanje u mljevenome miješanome mesu najbolje je koristiti goveđe i svinjsko meso te malo mljevene pancete - kaže.
Ako se ne koristi kupovna, gotova tjestenina za lazanje, kod kuće se može napraviti tijesto od 500 g oštrog brašna, 6 jaja, 100 g maslaca i soli. Potrebno je dobro izraditi tijesto rukama, dok ne postano meko i podatno. Zatim se pokriva krpom i ostavlja da se “odmori” na podlozi barem 30 minuta. Potom se nekoliko puta razvlači kroz stroj za tijesto ili tanko razvaljati te kratko prokuha.
Kremasti umak
Bešamel umak, koji se stavlja između slojeva tijesta i mesa, priprema se od mlijeka, brašna i maslaca te nikako smije biti brašnast.
Savršeni rižot
Treba odabrati pravu vrstu riže, koja mora biti okruglog zrna (sorta arborio ili carnaroli).
Lasagne bolognese
Sastojci: 1/2 kg miješanog mljevenog mesa, 100 g slanine, 2 glavice luka, 4 mrkve, 1/2 svežnja svježeg lista celera, korijen celera, 6 rajčica, 3 žlice maslinova ulja, list lovora, 2 grančice bosiljka, 2 češnja češnjaka, žličica crvene paprike, 0,2 l crnog vina, sol i papar po ukusu, 200 ml pirea od rajčice, malo vode za podlijevanje, 250 g mozzarelle; Bešamel: 100 g glatkog brašna, 0,6 l mlijeka, 200 g parmezana, muškatni oraščić, sol
Priprema: U odgovarajućoj posudi na maslacu popržite brašno do blago žute boje (od jednu do dvije minute), maknite s vatre i uz neprekidno miješanje postupno dodajte vruće mlijeko pazeći da ne ostanu grudice. Dodajte naribani sir, začinite solju i prstohvatom bijelog papra. Vratite iznad vatre i uz stalno miješanje čekajte da zavrije pa kuhajte do željene gustoće. U odgovarajućoj posudi na mješavini maslaca i maslinova ulja pirjajte luk, češnjak, sjeckanu mrkvu i korijen celera. Dodajte mljevenu junetinu i uz stalno miješanje sve zajedno popržite. Zatim dodajte pasiranu rajčicu i začine prema želji te sve zajedno pirjajte na smanjenoj vatri još oko sat vremena. Vatrostalnu posudu namažite maslacem pa u nju redom slažite tijesto za lazanje, umak bešamel i umak bolognese. Postupak ponovite dok se ne potroše svi sastojci. Zadnji red završite slojem tijesta, bešamel umaka i ploškama mozzarele. Pecite na srednjoj razini u pećnici na 180 stupnjeva oko 45 minuta.