To je to što me zanima!

Tiramisu na tri načina: Rolada, sa malinama i kao prefina torta

Piškote, jaja, šećer, kava, sir mascarpone i malo mašte sve je što vam je potrebno za samo vaš i neponovljiv tiramisu. Donosimo vam tri recepta za ovu ukusnu slasticu
Vidi originalni članak

Gotovo da nema prigode u koju se neće uklopiti niti nepca koje neće osvojiti na prvi zalogaj. Da, to je tiramisu, desert talijanskog podrijetla koji je osvojio svijet nevjerojatno finom kombinacijom okusa i jednostavnošću pripreme. A čarolija okusa deserta, čije ime u prijevodu znači “podiže me”, postiže se sirom mascarponeom, jajima, piškotama, kavom i, prema želji, s malo likera.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Ne morate čak imati ni pećnicu da ga pripremite pa ni plamenik. Treba vam samo nešto u čemu ćete skuhati kavu u koju ćete potopiti piškote prije slaganja u posudu. Prema izvornom talijanskom receptu, miješaju se kremasti sir mascarpone, šećer i svježa jaja, zato morate biti sigurni da su iz provjerena izvora.

Ta se krema stavlja preko piškota, najbolje onih Savojardi, natopljenih kavom i nekim aromatičnim likerom, rumom ili amaretom. I kad se lijepo zagladi, posipa se kakaom u prahu i stavi hladiti. I to je ta božanstvena poslastica koja je od šezdesetih, kad je nastala u okrilju restorana Le Becceri u Trevisu, osvojila svijet.

Autorstvo se pripisuje kumčetu i naučnici poznatog slastičara Roberta Linguanottta. Danas su poznate mnoge varijacije tog recepta u kojima se piškote zamjenjuju biskvitom ili amaretom. Kremasti mascarpone neki će zamijeniti nekim drugim svježim sirom smanjene kiselosti, a nekima će i sir biti suvišan pa će umjesto njega s jajima pomiješati tučeno slatko vrhnje. No ni jaja nisu više tako neizostavan sastojak pa će vam mnogi poslužiti i ovaj desert bez njih, a u sezoni nekog bobičastog voća vrhunski se slastičari često poigraju okusima i dodaju u kremu bobice ribizla, malina ili borovnice. Jer kad jednom svladate osnovni recept, sve ostalo je čisti užitak.

Rolada tiramisu

Sastojci: 5 žumanjaka, 50 g šećera, sol, 1 vanilin šećer, 3 bjelanjaka, 60 g brašna, 3 jaja, 100 g šećera u prahu, 500 g Mascarponea, šalica crne kave, rum, kakao

RECEPT Tiramisu gotov za manje od 10 minuta - kolač koji oduševljava

Žumanjke i 50 g šećera dobro izmiješajte dok se šećer rastopi. Dodajte vanilin šećer i malo soli. Bjelanjke istucite u čvrst snijeg uz dodatak malo soli i dodajte smjesi od jaja. Pažljivo izmiješajte i na kraju umiješajte prosijano brašno. Smjesu ulijte u plitak lim za pečenje obložen masnim papirom i pecite na 200 Celzijevih stupnjeva oko 10 minuta. Biskvit istresite na čistu kuhinjsku krpu, savijte u roladu i ostavite da se ohladi. Jajima odvojite žumanjke od bjelanjaka. Bjelanjke istucite u snijeg, a žutanjke miješajte sa šećerom u prahu, pa im dodajte sir. Kad se sir i žumanjci dobro povežu, umiješajte snijeg i dobro promiješajte. Roladu pažljivo odvijte, poprskajte mješavinom kave i ruma pa po njoj rasporedite dio kreme te je savijte. Preostalom kremom premažite roladu i posipajte je kakaom.

Tiramisu s malinama

Sastojci: 4 jaja, 150 g šećera u prahu, 500 g sira mascarpone, 250 ml kave, 1 žlica ruma, 2 paketića piškota, gorki kakao, 500 g malina

BOGAT ORASIMA I ČOKOLADOM Titov kolač: Recept za desert koji se prenosi generacijama

Priprema: Skuhajte jaču kavu i dodajte joj rum. Jajima odvojite žumanjke od bjelanjaka. Bjelanjke istucite u čvrst snijeg. Žumanjke miješajte sa šećerom i dodajte mascarpone. Sve dobro izmiješajte. Zatim smjesi žutanjaka i šećera primiješajte snijeg. Dobro izmiješajte, ali lagano da ne izađe sav zrak iz snijega. U dublju posudu slažite red piškota koje umočite u mješavinu kave i ruma i preko stavite pola kreme. Po kremi rasporedite oprane i osušene maline i zatim prelijte ostatkom kreme, zagladite i posipajte kakao. Dobro ohladite. Ako pak slažete u modlice piramidalna oblika, najprije ulijte malo kreme, po njoj rasporedite maline, ulijte još kreme, a potom u kremu utisnite prelomljene komade piškota umočene u kavu. Prije posluživanja okrenite modlicu naopako.

Tiramisu torta

Sastojci:  50 g maslaca,  150 g čokolade,  5 jaja,  150 g šećera,  120 g glatkog brašna, 50 g badema, 1 vanilin šećer, 1 žličica praška za pecivo,  2 žlice likera amareta, 4 jaja, 150 g šećera u prahu, 500 g mascarponea 

Priprema: Maslac zagrijte da se otopi na laganoj vatri, dodajte čokoladu i otopite je miješajući. Žumanjke, 100 g šećera i vanilin šećer pjenasto izmiješajte, dodajte otopljenu čokoladu, a potom umiješajte brašno pomiješano s mljevenim bademima i praškom za pecivo. Bjelanjke istucite u čvrst snijeg i umiješajte ga  u smjesu od žumanjaka i čokolade. Pecite u kalupu za torte u pećnici zagrijanoj na 180 Celzijevih stupnjeva oko 35 minuta. Pečeni biskvit ostavite u kalupu još 10 minuta da se ohladi. Ohlađeno prerežite na dva ili više dijelova.  Za kremu miješajte žumanjke sa šećerom i mascarponeom, primiješajte snijeg od bjelanjaka. Svaki sloj biskvita poprskaj amaretom i premažite kremom, te slijepite zajedno. Izvana također premažite kremom i posipajte kakaom.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Idi na 24sata

Komentari 56

  • 26.01.2020.

    Obično radim klasični tiramisu....ali,ovaj s malinama izgleda vrlo primamljivo...to treba isprobati....:)

  • 26.01.2020.

    odličan kolač

  • MOC JE U ZNANJU 26.01.2020.

    Saznadoh , da kod nas aktuelan kolač " Tri leće ". Nisam ni bila čula za njega , nego odem kod prijateljice i ona me posluži sa njim . Pošto ne jedem slatko , spremi mi kolač , donesem kući deci , vidim , deca samo probrljala i ostavila . Nisu hteli da ga pojedu iako su sladokusci . Probam , ma nikakav . Ne znam , čime se ljudi oduševljavaju ?! Klasičan veštački kolač iz kesice . Pa 100 % je slađi koh koji napravim nego ta " tri leća " koja su na izgled slična kolača . Ha ha

Komentiraj...
Vidi sve komentare