Gotovo da nema prigode u koju se neće uklopiti niti nepca koje neće osvojiti na prvi zalogaj. Da, to je tiramisu, desert talijanskog podrijetla koji je osvojio svijet nevjerojatno finom kombinacijom okusa i jednostavnošću pripreme. A čarolija okusa deserta, čije ime u prijevodu znači “podiže me”, postiže se sirom mascarponeom, jajima, piškotama, kavom i, prema želji, s malo likera.
POGLEDAJTE VIDEO:
Ne morate čak imati ni pećnicu da ga pripremite pa ni plamenik. Treba vam samo nešto u čemu ćete skuhati kavu u koju ćete potopiti piškote prije slaganja u posudu. Prema izvornom talijanskom receptu, miješaju se kremasti sir mascarpone, šećer i svježa jaja, zato morate biti sigurni da su iz provjerena izvora.
Ta se krema stavlja preko piškota, najbolje onih Savojardi, natopljenih kavom i nekim aromatičnim likerom, rumom ili amaretom. I kad se lijepo zagladi, posipa se kakaom u prahu i stavi hladiti. I to je ta božanstvena poslastica koja je od šezdesetih, kad je nastala u okrilju restorana Le Becceri u Trevisu, osvojila svijet.
Autorstvo se pripisuje kumčetu i naučnici poznatog slastičara Roberta Linguanottta. Danas su poznate mnoge varijacije tog recepta u kojima se piškote zamjenjuju biskvitom ili amaretom. Kremasti mascarpone neki će zamijeniti nekim drugim svježim sirom smanjene kiselosti, a nekima će i sir biti suvišan pa će umjesto njega s jajima pomiješati tučeno slatko vrhnje. No ni jaja nisu više tako neizostavan sastojak pa će vam mnogi poslužiti i ovaj desert bez njih, a u sezoni nekog bobičastog voća vrhunski se slastičari često poigraju okusima i dodaju u kremu bobice ribizla, malina ili borovnice. Jer kad jednom svladate osnovni recept, sve ostalo je čisti užitak.
Rolada tiramisu
Sastojci: 5 žumanjaka, 50 g šećera, sol, 1 vanilin šećer, 3 bjelanjaka, 60 g brašna, 3 jaja, 100 g šećera u prahu, 500 g Mascarponea, šalica crne kave, rum, kakao
Žumanjke i 50 g šećera dobro izmiješajte dok se šećer rastopi. Dodajte vanilin šećer i malo soli. Bjelanjke istucite u čvrst snijeg uz dodatak malo soli i dodajte smjesi od jaja. Pažljivo izmiješajte i na kraju umiješajte prosijano brašno. Smjesu ulijte u plitak lim za pečenje obložen masnim papirom i pecite na 200 Celzijevih stupnjeva oko 10 minuta. Biskvit istresite na čistu kuhinjsku krpu, savijte u roladu i ostavite da se ohladi. Jajima odvojite žumanjke od bjelanjaka. Bjelanjke istucite u snijeg, a žutanjke miješajte sa šećerom u prahu, pa im dodajte sir. Kad se sir i žumanjci dobro povežu, umiješajte snijeg i dobro promiješajte. Roladu pažljivo odvijte, poprskajte mješavinom kave i ruma pa po njoj rasporedite dio kreme te je savijte. Preostalom kremom premažite roladu i posipajte je kakaom.
Tiramisu s malinama
Sastojci: 4 jaja, 150 g šećera u prahu, 500 g sira mascarpone, 250 ml kave, 1 žlica ruma, 2 paketića piškota, gorki kakao, 500 g malina
Priprema: Skuhajte jaču kavu i dodajte joj rum. Jajima odvojite žumanjke od bjelanjaka. Bjelanjke istucite u čvrst snijeg. Žumanjke miješajte sa šećerom i dodajte mascarpone. Sve dobro izmiješajte. Zatim smjesi žutanjaka i šećera primiješajte snijeg. Dobro izmiješajte, ali lagano da ne izađe sav zrak iz snijega. U dublju posudu slažite red piškota koje umočite u mješavinu kave i ruma i preko stavite pola kreme. Po kremi rasporedite oprane i osušene maline i zatim prelijte ostatkom kreme, zagladite i posipajte kakao. Dobro ohladite. Ako pak slažete u modlice piramidalna oblika, najprije ulijte malo kreme, po njoj rasporedite maline, ulijte još kreme, a potom u kremu utisnite prelomljene komade piškota umočene u kavu. Prije posluživanja okrenite modlicu naopako.
Tiramisu torta
Sastojci: 50 g maslaca, 150 g čokolade, 5 jaja, 150 g šećera, 120 g glatkog brašna, 50 g badema, 1 vanilin šećer, 1 žličica praška za pecivo, 2 žlice likera amareta, 4 jaja, 150 g šećera u prahu, 500 g mascarponea
Priprema: Maslac zagrijte da se otopi na laganoj vatri, dodajte čokoladu i otopite je miješajući. Žumanjke, 100 g šećera i vanilin šećer pjenasto izmiješajte, dodajte otopljenu čokoladu, a potom umiješajte brašno pomiješano s mljevenim bademima i praškom za pecivo. Bjelanjke istucite u čvrst snijeg i umiješajte ga u smjesu od žumanjaka i čokolade. Pecite u kalupu za torte u pećnici zagrijanoj na 180 Celzijevih stupnjeva oko 35 minuta. Pečeni biskvit ostavite u kalupu još 10 minuta da se ohladi. Ohlađeno prerežite na dva ili više dijelova. Za kremu miješajte žumanjke sa šećerom i mascarponeom, primiješajte snijeg od bjelanjaka. Svaki sloj biskvita poprskaj amaretom i premažite kremom, te slijepite zajedno. Izvana također premažite kremom i posipajte kakaom.
POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM: