Iako se tijekom trudnoće potrebe za hranjivim tvarima povećavaju, prekomjeran unos, posebice kalorične hrane, nije dobar ni za majku ni za dijete. Jednom nakupljeni višak kilograma teško se skida, a obilan prirast tijekom trudnoće može imati i ozbiljne zdravstvene posljedice. Buduće majke često čuju kako moraju jesti za dvoje, no da to nije tako pojašnjava prim. dr. sc. Ulla Marton, specijalist ginekologije i opstetricije.
- Pod urednim prirastom težine tijekom trudnoće smatra se od 10 do 14 kilograma, a 3,5 kilograma zapremnine masnog tkiva potrebno je da bi majka imala dostatne energetske zalihe za dojenje djeteta - pojašnjava dr. Marton dodajući kako se budućim majkama dnevni unos kalorija mijenja, odnosno raste samo za 200 do 250 kcal zbog pojačanje metaboličke potrošnje tijekom rasta dijeteta.
- Obilan prirast kilograma tijekom trudnoće može mijenjati metabolizam glukoze majke, a to kao posljedicu ima veći prirast djeteta. To može prouzročiti dulji i teži porođaj, sa slabijim trudovima - objašnjava dr. Marton.
Za “slatke žudnje” mogu se naći zamjene. Zamrznuti jogurt umjesto sladoleda, grožđice umjesto bombona, kruh od banane umjesto kolača i pereci umjesto čipsa. Trudnice trebaju više bjelančevina, vitamina i minerala, poput folne kiseline i željeza (crveno meso, mahunarke, jaja, riba, lisnato povrće...). Unos kalorija povećava se tek u drugom tromjesečju. Češći mali obroci spriječit će žgaravice.