Dodate li dizanom tijestu žlicu maslinovog ulja, njegova će blaga aroma obogatiti svaki zalogaj. Kombinirate li ga sa svježim začinskim biljem, rajčicom i češnjakom, stvorit ćete harmoniju opojnih mediteranskih mirisa i okusa. Pogotovo ako su sve namirnice iz vašeg vrta ili domaće s tržnice. Nemate li “pri ruci” pašku janjetinu, stručak ružmarina i bosiljka, uz nekoliko kapi ekstra djevičanskog maslinovog ulja, i onu “najobičniju” pretvorit će u slasni užitak. Da biste u potpunosti osjetili blagodati maslinova ulja na zdravlje, koristite ga “sirovog”. Naime, svaka termička obrada smanjit će njegovu hranjivu vrijednost.
>>>Sansa, najslabija vrsta maslinova ulja, dobija se kemijskim izdvajanjem iz krutih ostataka ploda masline nakon tiještenja
>>>Za razliku od ostalih ulja koja se koriste u domaćinstvu, maslinovo je prirodni “sok” jer je jedino nerafinirano ulje
>>>Za razliku od ostalih ulja koja se koriste u domaćinstvu, maslinovo je prirodni “sok” jer je jedino nerafinirano ulje
>>>Jedna žličica maslinova ulja prije doručka smanjuje želučane tegobe, a spušta i rizik oboljevanja od raka dojke za čak 45 posto
Ljetni kruščići s bosiljkom
Sastojci: 500 g mekog brašna, 1 žlica maslinova ulja, 2 čajne žlice soli, 1/2 čajne žlice šećera, 1/2 svježeg kvasca, 90 g jogurta, 1 jaje, 2,5 dl mlijeka, 1 prašak za pecivo, 1 rajčica, 1 luk
Priprema: Od svih sastojaka umijesite glatko tijesto, formirajte u loptu i nauljite te pustite da odstoji 45 min. Razvaljajte ga na pobrašnjenoj površini na debljinu 1 cm i izrežite krugove. Pecite ih u namašćenom limu na 200C dok ne dobiju zlatnu boju. Narežite luk, rajčicu i bosiljak te ih, svježe ili kratko popržene, posolite pa poslažite na pečeno tijesto
Janjeći kotleti s aromatičnim travama
Sastojci: 8 janjećih kotleta, 4 češnja češnjaka, 2 dl maslinova ulja, origano, mažuran, majčina dušica, ružmarin, bosiljak, sok 1 limuna, sol i papar
Priprema: U mužaru zdrobite češnjak i mirisne trave te dodajte sok 1 limuna i maslinovo ulje. Marinadu prelijte preko kotleta kojima ste zarezali masni rub kako se pri pečenju ne bi savijali. Ostavite meso da odstoji u hladnjaku najmanje 2 sata. Pecite ih na gradelama ili u tavi 10-ak minuta s obje strane, premazujući povremeno marinadom. Kad su pečeni posolite ih i popaprite te zalijte preostalom marinadom i poslužite.
Mediteranska pizza s maslinovim uljem
Sastojci: 2 šalice glatkog brašna, sol, 1 žličica praška za pecivo, 1 jogurt, 2 žlice maslinova ulja, 4 žlice umaka od rajčice, 5 dag crnih i 5 dag zelenih otkoštičenih maslina, 1 paprika, 1 rajčica, 15 dag sira, 10 dag šampinjona
Priprema: Od brašna, praška za pecivo, jogurta, maslinova ulja i soli umijesite tijesto. Razvaljajte ga na pobrašnjenoj površini i položite u namašćen kalup za pizzu. Tijesto premažite mješavinom umaka od rajčice i vode u omjeru 50:50. Pospite ribanim sirom, rezanim gljivama, rajčicom, paprikom i rezanim maslinama. Pecite 30 minuta na 200C.
Tjestenina s bosiljkom i pelatama
Sastojci: 500 g integralnih špageta, 4 češnja češnjaka, 2 dl ekstra djevičanskog maslinova ulja, prstohvat soli, svežanj svježeg peršina i svježeg bosiljka, 10 dag pelata rajčica
Priprema: Češnjak sitno nasjeckajte i prelijte maslinovim uljem. Tjesteninu skuhajte u posoljenoj vodi prema uputama na pakiranju. Kad je kuhana, dobro je ocijedite te prelijte smjesom ulja i češnjaka. Sitno narežite bosiljak i peršin te umiješajte u tjesteninu. Dodajte blago zašećerene pelate rajčice kratko prepečene u tavi. Ukrasite listovima bosiljka.