Ako želite pripremiti ukusan, sočan zapečeni odrezak, ni jedna druga vrsta tave neće vam dati bolje rezultate od tave od lijevanog željeza. I ona nije namijenjena samo za odrezak: u ovoj višenamjenskoj posudi možete pirjati i peći još mnogo toga jer je izuzetno izdržljiva i pristupačna te može zadovoljiti sve vaše potrebe za kuhanjem.
POGLEDAJTE VIDEO: Kako izabrati najbolje rotkvice?
Ukratko, idealna je za pečenje mesa i pomfrita, a možete ju staviti i u pećnicu, što znači da u njoj možete raditi kukuruzni kruh, pa čak i razne pite. Još jedan bonus tave od lijevanog željeza je i taj što je ne morate očistiti kao ostale lonce i tave, već sve što trebate učiniti je isprati je toplom vodom nakon kuhanja, piše Prevention.
Iako se možda čini kao da ova tava nema mane, važno je znati kako je koristiti i koja sve jela u njoj možete pripremati. U nastavku pogledajte kojih to pet jela trebate izbjegavati peći u tavi od lijevanog željeza, te saznajte što u njoj izvrsno ispadne.
1. Umak od rajčice
Kuhanje kisele hrane u ovoj tavi, poput umaka od rajčice može oštetiti njen zaštitni sloj. Što je još gore, takav umak može imati metalni okus, pogotovo ako se radi o umaku za tjesteninu koji zahtijeva dulje vrijeme kuhanja. U ovom slučaju, bolje je upotrijebiti tavu ili lonac drugih materijala.
2. Pirjano meso na vinu
Nije najbolja ideja kuhati hranu koja zahtijeva podlijevanje vinom ili octom u tavi od lijevanog željeza. Naime, kiselina u ovakvoj hrani može u nju unijeti male količine metala, zbog istog razloga zbog kojeg se to događa i s umakom od rajčice. Hrana radi toga može imati loš okus i potencijalno naštetiti vašem zdravlju.
3. Omlet
Omlet i druga jela od jaja mogu se zalijepiti za površinu kada ih pokušate ukloniti s tave od lijevanog željeza. To znači da ćete, pored posluživanja ružnog omleta, doći u napast da natapate tavu u vodi i deterdžentu, što će sigurno oštetiti njen zaštitni sloj. Umjesto toga koristite tavu od emajla s koje će omlet savršeno kliznuti.
4. Ljepljive namirnice
Kao i kod omleta, moguće je da ćete imati problema s hranom poput palačinki ili pržene riže, pogotovo kad je tava nova.
5. Osjetljiva riba
I riblji fileti se također mogu zalijepiti za posudu od lijevanog željeza, a struganje ribe s tave može oštetiti zaštitni sloj. Iako je lijevano željezo izvrsno za pečenje odrezaka, ova tava je bolja za ribe poput tilapije, bakalara i iverka. Također, i odresci od lososa i tune će se savršeno kuhati u posudi od lijevanog željeza.
Ovo su idealna jela za lijevano željezo:
Pržena piletina
Tava od lijevanog željeza odlična je za prženu piletinu jer dobro zadržava toplinu. U njoj će pileća prsa i krilca ispasti odlično i brže nego u ostalim materijalima.
Pizza
Ova tava je odgovarajućeg oblika za pizzu i još uz to odlično funkcionira u pećnici.
Voćna torta naopako
Možete upotrijebiti bilo koju vrstu smrznutih bobica kako biste dobili sjajan kolač u ovoj tavi. Recept započinjete na štednjaku (preljev), a na kraju ga završavate u pećnici s biskvitom.