Ako redovito jedete tamnu čokoladu vjerojatno ćete biti manje depresivni, tvrde istraživači, ali to ste vjerojatno već i sami isprobali onih dana kad ste tužni i bezvoljni.
Istraživači sa Sveučilišta u Londonu u suradnji s kanadskim i američkim znanstvenicima sada su otkrili su da čokolada, taj poznati afrodizijak, sadrži brojne psihoaktivne sastojke - uključujući dva oblika anandamina, koji stvaraju osjećaj euforije sličan onome koji stvara konoplja (lat. Cannabis). Znanstvenici su ispitivali više od 13.000 ljudi o tome koliko čokolade dnevno jedu i koliko su depresivni.
Tamna čokolada u borbi protiv depresije ipak je bila pobjednica jer oni koji su je konzumirali imali su znatno manju vjerojatnost za bilo kakve simptome kliničke depresije. Međutim oni koji su jeli više mliječne čokolade, kao i bijele, bili su izloženiji lošijem raspoloženju.
Tamna čokolada također ima viši postotak antioksidanata koji smanjuju upalu u tijelu - reakciju za koju neki stručnjaci vjeruju da je povezana s depresijom.
Istraživači predvođeni dr. Sarah Jackson s UCL-a od ispitanika su tražili da se prisjete što su jeli tijekom dva puna dana u zadnjih desetak dana pa su ustanovili da ljudi koji su konzumirali bilo koju količinu, pa čak i kockicu, dvije tamne čokolade tijekom dva od tih deset dana imaju 70 posto manje šanse za razvoj simptoma depresije.
Četvrtina ispitanika koji su pojeli puno čokolade, između 104 i 454 grama, imalo je nakon "ubijanja u njoj" 58 posto manje vjerojatnosti da će zapasti u depresiju. Naravno, u odnosu na one koji ju nisu uopće okusili. To sve znači da konzumiranje čokolade, posebno tamne, može umanjiti rizik od depresivnih simptoma. Inače, deset posto ljudi kaže kako jedu sve vrste čokolade, a od toga 12 posto isključivo tamnu.
Istraživači su, međutim, otkrili su još nešto zanimljivo, a to je da ljudi u depresiji mogu gubiti interes za čokoladu i jesti je manje - jer zbog lošeg raspoloženja nestaje im interes za jedenje ikakvih slastica. Uglavnom, bilo da posežete za tamnom čokoladom kako bi vas zaštitila od depresije ili je depresija ta koja utječe na konzumiranje čokolade, znanstveno je dokazano da tuga ima učinaka na apetit i vrstu hrane za kojom ljudi žude. Nekome će slatko dobro doći dok će neki u depresiji izbjegavati slatko.