To je to što me zanima!

Tamna čokolada čuva krvne žile i štiti od ateroskleroze

Jedenje tamne čokolade povećava flekisibilnost krvnih žila, zato što ova poslastica obiluje flavonolom koji opušta stijenke arterija i tako olakšava protok krvi
Vidi originalni članak

Tamna čokolada sprječava nakupljanje plaka na stijenkama arterija koji nastaje zbog kolesterola i staničnog otpada, izvijestili su znanstvenici s nizozemskog Sveučilišta Wageningen i Instituta za hranu i prehranu. Jedenje ove poslastice u umjerenim količinama čuva fleksibilnost krvnih žila i smanjuje rizik od ateroskleroze, otvrdnuća krvnih žila zbog nakupljanog plaka. 

Flavonol iz čokolade snižava krvni tlak i opušta stijenke arterija olakšavajući tako protok krvi, piše University Herald. Međutim, veća razina flavonola nema bolji učinak, ali poboljšava okus, a samim time i želju za ovom zdravom poslasticom, potvrdilo je istraživanje. 

- Rezultati istraživanja potvrđuju da u čokoladi možemo uživati bez imalo krivnje, ali i daju nadu za bolju prevenciju i liječenje bolesti krvnih žila -  istaknuo je dr. Gerald Weissmann, glavni urednik časopisa "Udruženje američkih društava za eksperimentalnu biologiju". 


Idi na 24sata

Komentari 16

  • jana mladin 05.03.2014.

    Puno su zdravije od mliječnih i treba pokušati , ne mislim na one čokolade za kuhanje , nego na one prave ,fine čokolade od Lindta ili Kraša gdje je kakao u većem postotku , 70 , 80 ,ili 90 % .I meni su one sa narančom prva liga .

  • MichaelMonako 01.03.2014.

    Ateroskleroza nastaje od povišenih masnoća u krvi.Obzirom da je čokolada masna,ljudi s povišenim trigliceridima ju ne smiju jesti.Zdravi ljudi tako i tako ne moraju brinuti za fleksibilnost krvnih žila i ne vidim neku važnost u tom tekstu o crnoj čokoladi.

  • mdoroslo 28.02.2014.

    Volim crnu čokoladu sa okusom naranče, suhe smokve i prošeka a najdraža mi je sa bademom i cimetom.

Komentiraj...
Vidi sve komentare