Ako pandemija nije dovoljno opravdanje za uživanje u desertu Italija ima pravi izgovor - nedjelja je međunarodni dan njihove slastice tiramisua.
Talijanska novinska agencija ANSA ponosno je objavila da će se desert od mascarponea, kave i piškota slaviti ovaj vikend.
Talijanima taj kolač očito pruža utjehu jer je u proteklih godinu dana njegova prodaja porasla pet posto.
Dostavne službe koje su ga imale u ponudi dobro su poslovale u pandemiji, prema ANSA-i.
POGLEDAJTE VIDEO:
Nedjelja tiramisua lansirana je 2017. kad se oko ideje okupilo nekoliko stručnjaka za hranu.
U normalnim vremenima održavana su natjecanja u izradi klasičnog kolača kao i drugih varijanti poput onih s maslacem od kikirikija, bananama ili jagodama, pa čak i zelenim čajem.
Kada je 2017. na festivalu slastica na zagrebačkom Zrinjevcu gostovao talijanski chef Franco Aliberti otkrio nam je u čemu je tajna savršenog tiramisua.
- Tiramisu se nekad radio puno jednostavnije, mame su samo pomiješale jaja i šećer te dodale mascarpone. Ja radim nešto složeniju verziju te moj tiramisu ima savršeno balansirane okuse svaki put - pohvalio se Aliberti, koji je okupljenima poslužio tiramisu u čašicama. Za dobru slasticu najvažniji su brašno, kvalitetan maslac i jaja. Šećer je važan, ali ne uvijek, otkrio je naglasivši da su domaći sastojci najvažniji. Tom je prigodom sve sastojke donio sa sobom iz Italije.
Ovo je njegov recept za tiramisu u čaši:
Sastojci: krema: 10 žumanjaka, 100 g šećera, 50 ml vode, 500 g mascarponea, 2,5 g želatine; Piškote s okusom kave: 5 bjelanjaka, 55 g šećera, korica pola limuna, 1 g soli,
2 žumanjka, 75 g šećera za posipanje, 2 g kave u prahu, kakao u prahu.
Priprema: Pomiješajte šećer i vodu i ugrijte do 121°C te istucite žumanjke. Kada dobijete šećerni sirup, polako ga umiješajte u istučene žumanjke. Otopite želatinu prethodno rastopljenu u vodi i dodajte smjesi. Pomiješajte smjesu s mascarponeom koji ste miksali nekoliko minuta i izmiksajte. Za piškote istucite bjelanjke s pola šećera dodajući koricu limuna i sol. Istucite žumanjke s preostalim šećerom i dodajte smjesi. Umiješajte prosijano brašno i miješajte dok se ne upije. Oblikujte piškote, pospite šećerom u prahu i pecite 10 minuta na 180°C. Kad se ohlade, umačite komade piškota u skuhanu kavu pa slažite u čaše red piškota, red kreme i završite posipanjem kakaa u prahu.
'Razveseli me'
Tiramisu inače ima brojne inačice, lagan je za napraviti, a okus je lagan, kremast i topi se u ustima. No obično sadrži puno kave, a i jaja koja se tuku na pari pa ga se ne preporučuje davati maloj djeci. Inače, samo ime tiramisu na talijanskom znači 'razveseli me'.
Sam tiramisu nije viđen u kuharicama prije 1960-ih. Talijani tvrde da ga je prvi napravio Roberto Linguanotto, vlasnik restorana Le Beecherie u talijanskom Trevisu 1969.