To je to što me zanima!

Tako to radi Suzy Josipović: 8 recepata za njezin uskrsni stol

Suzy Josipović Redžepagić za Uskrs najradije priprema klasična jela, a za naš uskrsni stol odabrala je osam recepata, od predjela do deserta, iz njezine kuharice
Vidi originalni članak

Suzy Josipović Redžepagić široj je javnosti poznatija kao vlasnica modne agencije Suzy promocija, organizatorica Fashion Weeka i bivša manekenka. No odnedavno pozornost plijeni i kao autorica kuharice "Mama zna". Svoju kuharicu predstavila je jesenas na zagrebačkom Interliberu, a u njoj su sadržana jela koja svakodnevno jede njezina obitelj. Pri tom je pazila da jela budu jednostavna i da se začini mogu kupiti u svakoj trgovini. S nama je podijelila i svoje omiljene uskrsne recepte te odgovorila na pitanja o planovima za Uskrs. Svi recepti, osim deserta, su iz njezine kuharice "Mama zna". 

Na Uskrs mi najviše miriši...  

Pinca i mnogobrojni kolači (ispunjavam sve želje ukućana, a svatko ima svoju želju....)

Kad pomislim na uskrsni stol prvo pomislim na: 

Jaja, mladi luk, rotkvice, šunku u kruhu, domaći svježi sir i vrhnje... 

Za Uskrs obožavam jesti...  

Inače volim jesti sve nabrojano, a slatkom naprosto ne mogu odoljeti, nikada. 

Već dugo za Uskrs planiram pripremiti...  

Vidjet ću što ću ove godine. Nisam još odlučila. To uvijek samu sebe iznenadim... Kako još pečem i slikam kolače za svoju novu slatku kuharicu koja izlazi ove godine, vjerujem da ću ispeći velik broj slatkih iznenađenja, a mi ćemo se svi udebljati još nekoliko kila... 

Nikako ne volim...  

Iako volim sve probati, ne volim pretjerano slow food hranu i njene izvedenice poput pjenica, posteljica, redukcija, želeića... Nisam premoderna i više volim svakodnevnu, konkretnu, ukusnu i zdravu domaću hranu. 

Ove godine kuham...  

Za doručak - klasika: pinca, šunka u kruhu s hrenom, pita sa šunkom i sirom (kiš loren), francuska salata, domaći sirni namaz (naravno uz lukec i rotkvice)... Za ručak -  pašteta od gušćih jetra,  juhica ajgemahtec,  rižoto s divljim šparogama, pečena teletina (koljenica) i janjetina s pečenim krumpirima, gratinirano povrće, salata frida i deserti: torta pana cota, čokoladni souffle sa umakom od šumskog voća i semifredo s lješnjacima... 

A što s jajima?  

Farbanje jaja je poseban ritual za sve moje curke (3 kćeri). Tu dolazi do punog izražaja sva kreativnost i maštovitost... Najviše jaja farbamo u žutu boju, jer onda možemo crtati po njima.  Tradicija je i "tucanje" s jajima za uskrsni doručak. Samo je jedno jaje pobjednik - njega se ne smije pojesti, ono ostaje, a imamo i ritual skrivanja i traženja čokoladnih jaja (tko ih najviše pronađe)... 

Škampi u pršutu

Tko bi rekao da škampi i pršut tako dobro pašu? Jako jak, intenzivan, pun okus... prefino! 

Za 4 osobe 

Vrijeme pripreme i pečenja: 45 minuta 

Sastojci: 

  • 16 očišćenih repova škampi 
  • 16 šnita pršuta (tanko narezanih) 
  • sok 1 limuna 
  • maslinovo ulje 
  • svježi crni papar 

Svježe škampe očistite od ljušture i repove marinirajte u maslinovom ulju i limunu. Repove omotajte tankim šnitama pršuta. Učvrstite ih čačkalicom. Na malo maslinovog ulja na zagrijanoj tavi kratko prepržite „smotuljke“ sa svih strana i još tople servirajte. 

Fritaja s divljim šparogama  

Za 4 osobe 

Vrijeme pripreme i kuhanja: 15 minuta 

Sastojci: 

  • 8 jaja 
  • ½ kg divljih šparoga (očišćene, nakidane na komadiće) 
  • 1 luk (sitno nasjeckan) 
  • 2-3 šnite pršuta – po želji 
  • ulje 
  • sol 
  • papar 

Mekani dio opranih šparoga rukama iskidajte na sitnije komadiće (oko 3 cm). Podinstajte luk na ulju, dodajte šparoge, posolite, popaprite i dinstajte dok šparoge omekšaju. Zatim dodajte razmućena jaja i promiješajte.
*Prema želji šparogama možete dodati i nekoliko šnita pršuta. 

Francuska juha od luka

Juha od luka je najpoznatiji specijalitet francuske kuhinje i definitivno najslavnija francuska juha koja datira još iz rimskog doba. Zbog svojih jeftinih sastojaka, nekada su je još zvali i juhom za siromahe, a meni se čini da je danas kao specijalitet jedu upravo oni „ne siromašni“... meni je zbog tih zemljanih ili vatrostalnih zdjelica onako zapečena baš jako atraktivna, a i klinci je vole zbog "rastezljivog", istopljenog sira... 

Za 4 -6 osoba 

Vrijeme pripreme i kuhanja: 2 sata 

Sastojci: 

  • ½ kg luka (narezanog na kolutiće) 
  • 3 žlice putra 
  • 3 žlice maslinovog ulja 
  • ½  žličice šećera 
  • 1 litra povrtnog ili mesnog temeljca 
  • 2 dl suhog bijelog vina 
  • 1 kruh „francuz“ (ili sendvič) 
  • 12 šnita masnog sira gruyere (president emmental ili cheddar) 
  • 1-2 lista lovora 
  • 1 žličica soli 
  • ½  žličice crnog papra 

U loncu na laganoj vatri na putru i maslinovom ulju dodajte šećer i miješajte dok se ne otopi. Dodajte narezani luk i dinstajte 20-tak minuta, sve dok ne poprimi zlatno žutu boju. Dodajte jušni temeljac, vino, lovor, posolite, popaprite i kuhajte na laganoj vatri oko sat. Kruh narežite na šnite  i prepecite u unaprijed zagrijanoj pećnici da se zapeče sa obje strane. Kada je juha gotova (luk izgleda staklenasto, a miris vina nije intenzivan) ulijte je u 6 zemljanih ili vatrostalnih zdjelica, na vrh stavite prepečeni kruh, pokrite ga sa 2 šnite sira ili ribanim sirom i zapecite u pećnici da se sir otopi. 

***Poslužite odmah vrelu juhu. 

Sarajevska čorba  

Za 4 – 5 osoba 

Vrijeme pripreme: 15 minuta 

Vrijeme kuhanja: 1 sat i 15 minuta 

Sastojci: 

  • ½ kg telećeg  mesa 
  • 1 luk 
  • ½ dl bijelog suhog vina 
  • 3 - 4 krumpira (nasjeckan na kockice) 
  • 1 mrkva (naribana ili narezana na kolutiće) – može i ne mora 
  • 1 l lovačkog ili mesnog temeljca (vode) 
  • 1 – 2 lista lovora 
  • mljevena slatka crvena paprika 
  • 1 žlica škrobnog brašna   
  • 1 žlica koncentrata paradajza 
  • gljive (šampinjoni ili vrganji) – po želji   
  • ulje 
  • sol 
  • papar 

Prodinstajte sitno nasjeckan luk, dodajte meso narezano na kockice da posmeđi sa svih strana. Zalijte meso sa ½ dl bijelog vina i pustite da vino ishlapi. Dodajte krumpir i  mrkvu te dolijte temeljca ili vode. Zatim posolite, popaprite, dodajte lovor, malo crvene paprike, škrobno brašno i malo koncentriranog paradajza te kuhajte na laganoj vatri oko sat vremena. Pred kraj očistite gljive, nasjeckajte ih na četvrtine, dodajte u čorbu i kuhajte još 15-tak minuta. 

Piletina u tortiljama 

Omiljeno jelo moje dječice! Kad ne znam što ću kuhati, a u hladnjaku imam pileći file, stvar je riješena. Brzo spremljivo, a klinci obožavaju. Sarah voli „na bijelo“ zapečeno u pećnici, a moje mlađe klinke ovu varijantu... 

Za 4 osobe 

Vrijeme pripreme i pečenja: 25 minuta 

Sastojci: 

  • 35 dag pilećeg filea (narezan na kockice) 
  • sos od čili papričica 
  • 1 - 2 češnja češnjaka (protisnut ili sitno nasjeckan) 
  • 1 luk (narezan na kolute) 
  • 2 - 3 žlice koncentrata paradajza 
  • 3 paprike – žuta, crvena i zelena 
  • nekoliko cherry rajčica 
  • 1 - 2 paketa tortilja   
  • kiselo vrhnje 
  • sir - Podravec, Gauda (naribani) 
  • ulje 
  • sol 
  • papar 

Na tavu stavite ulje, dodajte sos od čili papričica, češnjak, luk, dodajte malo koncentrata paradajza, na trakice izrezanu papriku i cherry rajčice, posolite i popaprite pa sve dinstajte. Piletinu izrežite na trakice i pecite na foliji na grilu. Kad je gotova dodajte je u saft. Tortilje omotajte u aluminijsku foliju i ugrijte ih sve zajedno u grilu na preklop ili mikrovalnoj (možete i u pećnici  i na kolutu štednjaka). Servirajte na stol posebno vruće tortilje, posebno saft s piletinom i posebno naribani sir i posebno vrhnje. Svatko sam sebi mota tortilju. 

*Također ako imate otvorenu konzervu ananasa na kockice ili neki gotovi slatko ljuti meksički umak, ubacite ga u umak. 

Talijanske Fettuccine Alfredo 

Fettuccine (prev. male vrpce) su vrlo popularna rimska tjestenina oblika širih rezanaca, a jelo "Fettuccine Alfredo" su dobile ime po ugostitelju koji ih je nazvao po imenu svog restorana "Alfredo" u Rimu.   

Za 4 - 5 osoba 

Vrijeme pripreme i kuhanja: 15 minuta  

Sastojci:

  • ½ kg fettuccina  (široki rezanci) 
  • 2,5 dl slatkog vrhnja  
  • 2 žumanjka
  • 1 šalica svježe ribanog parmezana 
  • putar 
  • sol 
  • ½ žličice crnog papra

Skuhajte fettucine ili neku drugu tjesteninu al dente. U međuvremenu na zagrijanu tavicu dodajte putar i vrhnje te kuhajte na srednjoj vatri oko 1 minutu. Maknite sa vatre. Dodajte ocijeđenu tjesteninu na tavicu sa putrom i vrhnjem te dinstajte na srednjoj vatri. Dodajte žumanjke, naribani parmezan i crni papar. Sve pomiješajte energičnim potresanjem tavice da se tjestenina i umak povežu. 

***Pri serviranju pospite naribanim parmezanom.   

Rižoto s vrganjima  

Za 4 osobe 

Vrijeme pripreme i kuhanja: 30 minuta 

Sastojci:

  • 30 dag vrganja (narezani na šnite) 
  • 35 dag riže 
  • putar 
  • 1 luk (sitno narezan)   
  • majčina dušica 
  • peršin (sitno nasjeckan) – za posipati 
  • 1 dl bijelog vina 
  • 1l jušnog temeljca 
  • 2 - 3 žlice slatkog vrhnja - može i ne mora 
  • parmezan- za posipati 
  • maslinovo ulje 
  • sol 
  • papar 

Vrganje očistite, narežite na šnite i na zagrijanoj tavici na maslinovom ulju podinstajte ih 2-3 minute da omekšaju te ih odložite sa strane. Na istoj tavici na malo maslinovog ulja i malo putra podinstajte luk. Dodajte rižu da se zastakli te začinite majčinom dušicom i peršinom. Zalijte vinom i pustite da vino ishlapi, a zatim postepeno dodavajte jušni temeljac stalno miješajući. Pred kraj dodajte malo slatkog vrhnja. Na samom kraju dodajte komadić hladnog putra i žlicu, dvije parmezana i promiješajte. 

*Umjesto vrganja možete upotrijebiti šampinjone ili neke druge jestive gljive. 

Šnenokle - Salzburški žličnjaci - Paradižet  

Vrijeme pripreme i kuhanja: 30 minuta   

Sastojci:

  • 6 - 8 jaja – odvojeni žumanjci od bjelanjaka 
  • 1 l mlijeka 
  • 10 dag šećera ili 8 žlica šećera 
  • ½ mahune vanilije ili 2 vanilin šećera 
  • korica 1 limuna 

Odvojite žumanjke od bjelanjaka. Stavite kuhati mlijeko i u njega dodajte prerezanu mahunu vanilije ili vanilin šećer. U međuvremenu umutite bjelanjke sa žlicom šećera u čvrsti snijeg. Žlicom grabite veće komade snijega i stavljajte ih u vrelo mlijeko. Čim mlijeko zakipi, okrenite ih na drugu stranu, te ih nakon nekoliko sekundi (najviše pola minute) vadite šupljikavom žlicom u zdjelu. Kad ste potrošili sav bjelanjak, žumanjke pjenasto izmiksajte sa šećerom i ukuhajte u kipuće mlijeko. Pjenjačom miješajte dok se smjesa ne zgusne (2-3 minute), pa prelijte preko žličnjaka od bjelanjka. Ohladite u hladnjaku. 

***Ukrasite sirupom od višanja, karamelom, keksima ili čokoladnim mrvicama. 

*Prema želji možete staviti i žlicu škrobnog brašna u smjesu od žumanjaka. 

Idi na 24sata

Komentari 9

  • AnitaSelak 06.04.2012.

    Se neke delicije samo za provat, al domaće je domaće mi istriani znamo jako dobro ča je domaće a ne neke izmišljotine.

  • user_106941 04.04.2012.

    još da ste uz članak dali nekih 100 eura da kupimo sastojke....

  • user_92044 03.04.2012.

    Jadnooooo, jedan dan modna agentica, drugi kuharica, treći gatara, itd, dajte više počnite pisati o ljudima koji imaju neku vrijednost i rezultate iza sebe a ne o ovim svaštarama

Komentiraj...
Vidi sve komentare