Svaki čvarak priča svoju priču i svaki je drukčiji, kaže Nada Piljić, vlasnica seoskog gospodarstva Ivica i Marica u Karancu, te s ponosom dodaje kako je sin Luka dvije godine zaredom bio pobjednik natjecanja u pripremi čvaraka u Karancu. Upravo zbog više pobjeda zaredom, ove godine, kažu, nisu smjeli sudjelovati, a u njihovim čvarcima sad mogu uživati samo gosti Ivice i Marice.
Na našim čvarcima ima i red mesa pa izgleda slično opečenoj slanini.
- Bitan je način rezanja, iz kojeg dijela uzimate slaninu, koliko dugo topite, hoćete li dodati mlijeko, neki začin, papriku... Definitivno, nijedan kotao nije isti. Za naše čvarke se govori da pričaju pobjedničku priču - kaže Nada koja sa suprugom Markom vodi seosko gospodarstvo koje je nedavno proglašeno najboljim obiteljskim smještajem u kontinentalnoj Hrvatskoj.
Nakon uspješnog posla s trgovinama sportske odjeće u Osijeku, Nada i suprug Marko odlučili su se skrasiti u Baranji. U Karancu su u nešto manje od deset godina ostvarili svoju bajku u Ivici i Marici, a tajna njihova uspjeha leži i u hrani.
- Slaninu uzimamo s leđa, a čvarak režemo na kockice, ne duguljasto. Stvar je ukusa. U konačnici, svaki čvarak je dobar. Na našim čvarcima ima i red mesa pa izgleda slično opečenoj slanini. Vadimo ga iz vrele masti kad dobije bakrenu boju te na kraju dodamo malo mlijeka. Na količinu koju mi radimo treba nam tri sata krčkanja na vatri, a kao nusproizvod dobijemo mast koju opet možemo iskoristiti - objašnjava Nada.
Čvarci i Baranja idu zajedno
- Svi koji dođu kod nas očekuju dobar čvarak, a mi nudimo i nadogradnju jer od čvaraka se može napraviti mnogo delicija. Među rijetkima smo koji rade pizzu s čvarcima. Napravimo tijesto na koje složimo mljevene čvarke, pa preko njih opet tijesto i na vrhu sve ukrasimo čvarcima i lukom tako da izgleda kao prava pizza - govori Nada.
Za doručak u Ivici i Marici, koji je vjerojatno najobilniji u cijeloj Baranji, osim klasičnih šampionskih čvaraka, mogu se tako naći i pogačice, domaća pašteta, punjene tikvice, popečci i brojni drugi domaći specijaliteti.
- Čvarci, koji su donedavno bili sporedni proizvod svinjokolje, danas su upravo i razlog za svinjokolju. Naše je da se igramo i pravimo nove kulinarske izazove u kojima ćemo tu sad već priznatu deliciju ugraditi u mnoga domaća jela - objašnjava Nada i dodaje kako je njihov specijalitet i pizza od čvaraka. Na tijestu od mljevenih čvaraka nalaze se karanački čvarci i luk.
Popečci od čvaraka
Sastojci: Tri žlice pire krumpira, jedno jaje, žlica sirnog namaza, sol i brašno po potrebi, mast, brašno, mljeveni čvarci
Priprema: U posudu stavite pire krumpir, mljevene čvarke, jaje, sirni namaz i sol te sve dobro izmiješajte. Potom dodajte brašno i napravite tijesto koje treba biti gušće od onoga za palačinke. Malom žličicom stavljajte hrpice tijesta na mast i pecite dok ne dobiju zlatnosmeđu boju. Poslužite dok je toplo.
Patison tikvice punjene paštetom od čvaraka
Priprema: Svježe male tikvice, iz kojih ste prethodno izvadili sredinu, skuhajte u kiseloj marinadi i pasterizirajte. Napravite paštetu od čvaraka i njome napunite tikvice. Staklenke napunite punjenim povrćem i zalijte suncokretovim uljem. Čuvajte na hladnom i tamnome mjestu.
Domaća pašteta
Sastojci: 250 g čvaraka, 3 jaja, 4 kisela krastavca, 2 žlice senfa, 5 žlica kiselog vrhnja, sok od pola limuna, sol i papar
Priprema: Prvo u mašini za meso sameljite čvarke, kisele krastavce i tvrdo kuhana jaja, a potom dobivenoj smjesi dodajte senf, kiselo vrhnje, sok od limuna, sol i papar. Sve dobro izmiješajte i poslužite hladno.