Obožavam Hrvatsku! Istra me oborila s nogu. Rovinj je divan, a Batelina – uf! Koja hrana, rekao je glumac, zabavljač i kuhar Alan Richman na londonskoj presici za kulinarski show “Man Finds Food”.
- I da, drago mi je da smo se upoznali - dodao je na tečnom hrvatskom. Amerikanac rođen u Brooklynu imao je sreću odrasti u meki raznovrsne hrane, u koju se zaljubio još kao srednjoškolac. Putujući po jugoistočnoj obali, vodio je kulinarski dnevnik, a nakon studija drame na Sveučilištu Yale strast prema gastronomiji odvela ga je na Food Network, gdje je od omiljenog hobija napravio karijeru i postao “bestseler” emisija od koje cure sline. U Hrvatskoj je snimao specijal “Putovanje života” te gledateljima otkrivao hotele i restorane koje valja posjetiti.
- Uživao sam u vrzmanju ulicama Rovinja i Pule, usputnom razgovoru s prolaznicima... Neću nikad zaboraviti Batelinu, koju je proslavio i dragi mi prijatelj Anthony Bourdain tako što je popio malo previše vina i pao dok se ljuljao na stolcu (naravno, pravio se kao da se ništa nije dogodilo). Vratit ću se u Hrvatsku, to je sigurno.
- Na listi Adamovih slavnih prijatelja je i Gordon Ramsay, kojem se javi kad god posjeti London pa obilaze pubove i razgovaraju o nogometu. Richman strastveno navija za Totenham, a ispod njegova radara nije prošao Luka Modrić, koji mu je, kako kaže, slomio srce otišavši u Real. Adama je upravo završio snimanja po Europi i Aziji za drugu sezonu showa “Man Finds Food”.
U potrazi za skrivenim hramovima hedonističkih zalogaja za koje često ne znaju ni lokalci, Richman je osvojio gledatelje diljem svijeta, koji ga prate na TV-u i društvenim mrežama zbog nepretencioznog stava, neumorne znatiželje i odličnog smisla za humor. Iskustvo za aktualni specijal stjecao je pripremajući emisije za show iz 2008. koji ga je proslavio – “Man v. Food”.
Tada, tridesetak kilograma deblji, suočavao se s izazovima za koje treba doista imati želudac. U Manchesteru (SAD) je smazao pizzu od 4,5 kg, pobijedio je i odrezak od 2 kg s krumpirićima te bez problema počistio 23 tacosa. Južna Karolina ostala mu je u sjećanju po vatrenim tuna-rolicama kojima je tajni sastojak jedan od najljućih umaka na svijetu.
Adam je štreberski smazao deset rolica u 16 minuta te postao jedan od osmorice veličanstvenih koji su s odličnim položili superljuti izazov i upisali se na listu počasnih članova restorana Bushido. Nije ga zaobišla ni smrtonosna japanska riba fugu. Spremaju je samo posebno obučeni kuhari, ali bez obzira na to, u Japanu od trovanja ovom ribom godišnje umire oko 200 ljudi.
- Od svih mjesta fugu sam kušao u Washingtonu. Da budem iskren, nisam želio da mi se svidi – mislio sam da je bezrazložno razvikana, ali bila je sjajna, puna limunaste arome. Mljac! - kaže Adam.
Da može jesti bilo gdje na svijetu, ovaj samouki gurman bi odabrao hranu za van, udobnu fotelju u svojem dnevnom boravku, pidžamu i kućni ogrtač. Na popisu njegovih najdražih jela su, bez kompromisa, sve vrste sushija i roštilj, kojima vrvi i kuharica “Straight up tasty”, koju je objavio prošle godine. Sa zaraznim žarom Adam otkriva zrnca mudrosti koja je prikupljao godinama, bacajući na vatru sve što mu je palo na pamet.
- Da biste postali majstor roštilja morate se sprijateljiti s ugljenom i vatrom, ‘skužiti’ filozofiju mesa i njegovih sokova. Primjerice, u samo nekoliko centimetara od ugljena je linija između sočnog odreska i đona cipele – otkriva ovaj nepopravljivi hedonist koji se “davi” u virtuozno pripremljenim hamburgerima.
- Prije nego što pljeskavice stavim na vatru, dobro im pritisnem sredinu. Zahvaljujući udubljenju, meso se neće stisnuti i bit će sočnije – kaže ambasador hrvatske kuhinje, kojega s iščekivanjem izazivamo da se okuša i u gradelama – ili peki.
Trikovi za najbolji roštilj
- Ispecite ananas ili lubenicu na grillu pa ih izmiksajte u osvježavajući sok ili koristite za marinade. Voće s roštilja možete i nasjeckati s ostalim povrćem te poslužiti kao šalšu.
- Pustite odreske na miru - ne bockajte ga niti ‘šetajte’ po ploči. Ostavite ga oko pet do sedam minuta, ovisno o ukusu pa okrenite.
- Koliko minuta ste pekli meso - toliko pričekajte da se odmori kako bi sokovi ostali unutra.
- Neoguljene krumpire, patlidžane, paprike i tikvice prekrijte žarom i dobit će neodoljivu aromu. Možete ih prethodno i zamotati u foliju. Krumpirima će trebati oko pola sata do 45 minuta.
Dnevni boravak postaje restoran
Na putovanjima oko svijeta Richman je jeo svakojaka jela - a ponekad se i suzdržavao od grimasa.
- Kušao sam jelo od mješavine svinjskog mozga i uha. Nekome je to sigurno ukusno, ali meni se nije svidjelo - kaže.
Neke od najboljih specijaliteta strastveni gurman je kušao na ulici, u ‘rupama’ za koje zna dvadesetak ljudi ili u kućama kuhara koji otvaraju svoje domove znatiželjnicima željnima domaće hrane.
Pikantni roštilj-umak za meso i povrće sa žara
Sastojci: 350 g umaka od rajčice, 2/3 šalice octa, 1/4 šalice smeđeg šećera, po žlicu do dvije luka u prahu, češnjaka u prahu, mljevene paprike i meda, sol i mljeveni papar prema ukusu - količine možete prilagoditi vlastitom ukusu
Priprema: U tavu srednje veličine ubacite sve sastojke i miješajte na srednje jakoj vatri dok se dobro ne povežu. Umak ne smije prokuhati. Maknite s vatre i poslužite uz meso s roštilja ili ohladite i spremite u hladnjak. U staklenci može trajati oko dva tjedna.