U južnoj Njemačkoj i Austriji glazirani kesteni s crvenim kupusom, brusnicama i krumpirom ili okruglicama tradicionalan su prilog hrskavo pečenoj guski ili patki. Ukusan su nadjev za puricu, a njihov slatkast okus dobro se slaže s korjenastim povrćem poput mrkve, pastrnjaka ili bijelom repom te bundevom. Za glaziranje ih najprije skuhajte u juhi i procijedite, a zatim dodajte maslacu koji ste karamelizirali s malo šećera. Pirjanjem s malo juhe presvući će se ocaklinom. Svježi, osušeni, kuhani ili zamrznuti kesteni slastan su sastojak za pripremu juha i slanih nadjeva, hladnih salata na bazi vrhnja, majoneze ili svježeg sira. Slatki kolači, domaći kruh ili pržene okruglice mogu poslužiti kao nadahnuće za maštovite ili zdrave recepte od kestenovog brašna. Svježi kesteni su slasni ako se peku u pećnici, no da biste spriječili pucanje najprije zarežite ljuske oštrim nožem. U vatrostalnoj posudi ih treba peći na 250C dok se ljuske na zarezanim dijelovima ne podignu, a čim se ohlade - spremni su za guljenje.
Za nadjeve ili prilog svježe kestene kuhajte 30 minuta u slanoj vodi, pilećem ili mesnom temeljcu ili bistroj juhi od povrća da omekšaju, ali ipak ostanu “al dente”. To ćete provjeriti tako da zabodete vrh noža: moraju biti mekani, ali se ne smiju raspasti. Zamrznuti kesteni su jednako ukusni kao i svježi. Prije stavljanja u zamrzivač pažljivo ih ogulite, a prema želji ih možete i vakumirati.