To je to što me zanima!

Svježe šljive su za kolače, a suhe prijaju pečenjima

Nadjenete li svinjsku pisanicu, poznatiju kao lungić, suhim šljivama, gurmanskom vještinom iznenadit ćete i najzahtjevnije ukućane i goste
Vidi originalni članak

Dodatak svježih šljiva pretvorit će običan biskvit u sočnu, prirodnim sokovima prožetu slasticu. Pogotovo ako ih prethodno premažete medom, a biskvit, umjesto kremom na bazi margarina ili maslaca, napunite domaćim pekmezom od šljiva. Unutrašnjost plodova pri pečenju okrenite prema gore kako ih čvrsta koža ne bi spriječila da se u potpunosti ispeku.
Nadjenete li svinjsku pisanicu, poznatiju kao lungić, suhim šljivama, gurmanskom vještinom iznenadit ćete i najzahtjevnije. No dio šljiva ipak sačuvajte jer, u kombinaciji sa sokom od pečenja, daju superukusan umak.

Brzi biskvit sa šljivama
Sastojci: 1/2 kg šljiva, 1 žlica smeđeg šećera, 2 jaja, 6 žlica integralnoga griza, 2 dl vrhnja za kuhanje, 2 žlice ruma, vrećica vanilin šećera, 2 žlice džema od šljiva, 2 žlice meda
Priprema: Šljive pomiješajte sa šećerom te pustite da odstoje dok ne puste sok. Od griza, jaja, vrhnja za kuhanje, džema, meda, vanilin i smeđeg šećera te ruma umijesite tijesto za biskvit. Kalup za pečenje namastite i pobrašnite, ulijte tijesto pa poslažite polovice otkoštičenih šljiva kožom okrenutih prema dolje. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180C oko 30 do 45 minuta.


Marokanska janjetina sa začinima

Sastojci: 4 kom. svinjske pisanice, 15 suhih šljiva, 40 dag maslaca, 3 dl ulja, 3 dl domaće šljivovice, 3 dl kiselog vrhnja, 1,5 dl slatkog vrhnja, 1/2 vezice peršina, 2 dl bijelog vina, sol i papar
Priprema: Posoljenu pisanicu napunite suhim šljivama, koje ste napunili svježim maslacem. Pržite meso u tavi dok ne porumeni. Ostatke suhih šljiva narežite na rezance i natopite u bijelom vinu te stavite kuhati s pisanicom. Dodajte kiselo i slatko vrhnje pa kuhajte još neko vrijeme dok ne dobijete gusti umak. Na kraju ulijte i domaću rakiju šljivovicu te kuhajte još 1-2 minute. Prelijte umakom

Meringues sa šljivama
Sastojci: 3 bjelanjka, 2/3 šalice šećera u prahu, 180 g margarina, 300 g šećera, 3 jaja, limunova kora, vanilin šećer, 450 g brašna, prašak za pecivo, 1/2 kg šljiva
Priprema: Napravite biskvit od margarina, 300 g šećera, 3 jaja, 450 g brašna, praška za pecivo te limunove kore i vanilin šećera. Pecite ga na 180°C oko 30 do 45 minuta. Šljive pospite šećerom i ostavite da odstoje dok ne puste sok. Poslažite ih na biskvit pa pecite dok ne omekšaju. Izmiksajte 3 bjelanjka u čvrstu pjenu te im dodajte žlicu po žlicu šećera neprestano miksajući. Smjesu rasporedite po biskvitu pa kratko zapecite

Svinjska pisanica sa suhim šljivama

Sastojci: 4 kom. svinjske pisanice, 15 suhih šljiva, 40 dag maslaca, 3 dl ulja, 3 dl domaće šljivovice, 3 dl kiselog vrhnja, 1,5 dl slatkog vrhnja, 1/2 vezice peršina, 2 dl bijelog vina, sol i papar
Priprema: Posoljenu pisanicu napunite suhim šljivama, koje ste napunili svježim maslacem. Pržite meso u tavi dok ne porumeni. Ostatke suhih šljiva narežite na rezance i natopite u bijelom vinu te stavite kuhati s pisanicom. Dodajte kiselo i slatko vrhnje pa kuhajte još neko vrijeme dok ne dobijete gusti umak. Na kraju ulijte i domaću rakiju šljivovicu te kuhajte još 1-2 minute. Prelijte umakom




Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare