Začinsko bilje ne zauzima puno prostora, a nema boljeg od svježe mente, bosiljka ili ružmarina. Bosiljak je najbolji za početnike, pa se odvažite i nabavite bilje za vlastiti dom. Nije ga teško održavati, a imat ćete uvijek svježe bilje kada odlučite začiniti svoje jelo. Odlični su i kao dekoracija.
POGLEDAJTE VIDEO:
Začinsko ili ljekovito bilje uvijek je potreban dodatak svakog vrta. Osim što svojim mirisima i izgledom uljepšava vrt, svake godine vas iznova daruje domaćim začinima i ljekovitim biljem koje možete koristiti svježe, zamrznuto ili osušeno za kasniju upotrebu.
Uzgoj začinskog bilja je praktičan i ekološki pristup kuhanju, a možete ga posaditi i na balkonu. Timijan i majčina dušica srodne su biljke istih uzgojnih zahtjeva. Lako ih je uzgojiti iz sjemena posijanog početkom travnja ili iz reznica.
Kada odlučujete koji začin posaditi, birajte onaj kojem ćete omogućiti najbolje uvjete za rast i razvoj, a najviše vole toplo sunčano mjesto te bogatu, suhu i laganu zemlju.
Začinsko bilje možete uzgajati na raznim mjestima. Dovoljan vam je već i mali komad vrta, a možete ga posaditi i u posudama na balkonu. Ipak, posadite ih što dalje od onečišćenje, automobila i kućnih ljubimaca. Posaditi možete kurkumu, kopar, korijander, hren, ružmarin, šafran, timijan i mnoge druge.