To je to što me zanima!

Svjetski je dan banane: Pravo je vrijeme za kolače i smoothie

Mnogi će se složiti kako je jedini nedostatak banane to što ne raste u našim krajevima, a osim što su ukusne one su i pune ugljikohidrata, vlakana, vitamina i minerala
Vidi originalni članak

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Trčanje i bicikliranje - razmak od 4, a oni koji jure 20 metara!

Banane su slatke, zasitne i ukusne i službeno su četvrta najvažnija prehrambena namirnica u svijetu - pa zašto ne bi imale i svoj dan? Premda su nama stalno dostupne, svjetski dan ovog tropskog voća zakazan je za treću srijedu u travnju.

Mnogi će se složiti kako je jedini nedostatak banane to što ne raste u našim krajevima, a osim što su ukusne, one su i pune ugljikohidrata, vlakana i različitih vitamina i minerala. Sve su to razlozi zašto čak i na Zapadu ljudi u prosjeku godišnje pojedu preko sto banana, a u nekim je dijelovima svijeta banana jedna od osnovnih namirnica.

Ako kod kuće imate banane, od njih možete napraviti razne slastice, a mi vam preporučujemo zdravi (i jednostavni) smoothie, voćni kolač ili jednostavni kruh sa bananom.

Za smoothie s bananom:

  • 2 zrele banane
  • 100 g zobenih pahuljica
  • 70 g badema
  • 1 dl malomasnog jogurta
  • 3-4 kockice leda
  • ako volite možete na kraju dodati kikiriki ili eksperimentirajte s dodavanjem čokolade 

Sve sastojke ubacite u blender i miksajte ih dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Ulijte u zdjelice, ohladite. Poslužite kao desert, za doručak ili kao obrok prije tjelesne aktivnosti.

Za kolač od banane sa sladoledom:

  • 250 g mljevenog petit keksa
  • 100 g otopljenog maslaca
  • 200 g krem sira
  • 100 g šećera u prahu
  • 5 banana, narezanih na kolutiće
  • 250 ml vrhnja za šlag
  • ribana čokolada, po želji
  • sladoled (vrsta po želji)

Mljevenom petit keksu dodajte otopljeni maslac i promiješajte. Smjesu dobro utisnite u površinu posude za pečenje torti. Stavite u hladnjak. U posudu dodajte krem sir i šećer u prahu. Miksajte pet minuta, dok ne postane kremasto. Smjesu premažite preko keksa.
Po smjesi od sira posložite narezane banana. Izrađeni slag premažite preko cijelog kolača i gore naribajte čokoladu, po želji.
Kolač ostavite u hladnjaku dva sata kako bi se svi slojevi stisnuli, dodajte sladoled i poslužite.

Za kruh od banane:

  • 285 grama brašna
  • 1 žličica sode bikarbone
  •  ½ žličice soli
  • 110 grama maslaca i dodatno koliko treba da premažete lim za pečenje
  • 225 grama šećera u prahu
  • 2 jaja iz slobodnog uzgoja
  •  4 zrele banane, pire
  • 85 mililitara mlaćenice (ili mlijeko koje ste pomiješali s 1 ½ žličicom limunovog soka ili octa)
  • 1 žličica ekstrakta vanilije 

Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Brašno, sodu bikarbonu i sol prosijte u velikoj zdjeli u kojoj možete miješati. banane zgnječite vilicom u pire. U drugoj zdjeli umutite maslac i šećer dok ne postanu povezani i ne budu mekani. U tu smjesu dodajte jaja, pire od banana, mlaćenicu i ekstrakt vanilije te dobro promiješajte. 

Prebacite brašno i dobro promiješajte. Premažite lim za pečenje maslacem i izlijte smjesu u njega. Stavite na pečenje i pecite do sat vremena, odnosno dok korica ne poprimi zlatno-smeđu boju. Izvadite i ohladite u limu nekoliko minuta,

POGLEDAJTE VIDEO Robert Knjaz #ZAJEDNO24SATA:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Idi na 24sata

Komentari 6

  • 28.04.2020.

    Na Food aplikaciji koju sam instalirala preko AppGallerya, sam našla dosta jednostavnih zdravih recepata i odličan banana bread bez šećera 😊🥳

  • #mthesec 15.04.2020.

    Svako jutro 1 banana, zobene,protejini, cimet,med,bademovo mlijeko i malo vode :))) Za nas prave muskarce supermen dorucak :)))

Komentiraj...
Vidi sve komentare