Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Trčanje i bicikliranje - razmak od 4, a oni koji jure 20 metara!
Banane su slatke, zasitne i ukusne i službeno su četvrta najvažnija prehrambena namirnica u svijetu - pa zašto ne bi imale i svoj dan? Premda su nama stalno dostupne, svjetski dan ovog tropskog voća zakazan je za treću srijedu u travnju.
Mnogi će se složiti kako je jedini nedostatak banane to što ne raste u našim krajevima, a osim što su ukusne, one su i pune ugljikohidrata, vlakana i različitih vitamina i minerala. Sve su to razlozi zašto čak i na Zapadu ljudi u prosjeku godišnje pojedu preko sto banana, a u nekim je dijelovima svijeta banana jedna od osnovnih namirnica.
Ako kod kuće imate banane, od njih možete napraviti razne slastice, a mi vam preporučujemo zdravi (i jednostavni) smoothie, voćni kolač ili jednostavni kruh sa bananom.
Za smoothie s bananom:
- 2 zrele banane
- 100 g zobenih pahuljica
- 70 g badema
- 1 dl malomasnog jogurta
- 3-4 kockice leda
- ako volite možete na kraju dodati kikiriki ili eksperimentirajte s dodavanjem čokolade
Sve sastojke ubacite u blender i miksajte ih dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Ulijte u zdjelice, ohladite. Poslužite kao desert, za doručak ili kao obrok prije tjelesne aktivnosti.
Za kolač od banane sa sladoledom:
- 250 g mljevenog petit keksa
- 100 g otopljenog maslaca
- 200 g krem sira
- 100 g šećera u prahu
- 5 banana, narezanih na kolutiće
- 250 ml vrhnja za šlag
- ribana čokolada, po želji
- sladoled (vrsta po želji)
Mljevenom petit keksu dodajte otopljeni maslac i promiješajte. Smjesu dobro utisnite u površinu posude za pečenje torti. Stavite u hladnjak. U posudu dodajte krem sir i šećer u prahu. Miksajte pet minuta, dok ne postane kremasto. Smjesu premažite preko keksa.
Po smjesi od sira posložite narezane banana. Izrađeni slag premažite preko cijelog kolača i gore naribajte čokoladu, po želji.
Kolač ostavite u hladnjaku dva sata kako bi se svi slojevi stisnuli, dodajte sladoled i poslužite.
Za kruh od banane:
- 285 grama brašna
- 1 žličica sode bikarbone
- ½ žličice soli
- 110 grama maslaca i dodatno koliko treba da premažete lim za pečenje
- 225 grama šećera u prahu
- 2 jaja iz slobodnog uzgoja
- 4 zrele banane, pire
- 85 mililitara mlaćenice (ili mlijeko koje ste pomiješali s 1 ½ žličicom limunovog soka ili octa)
- 1 žličica ekstrakta vanilije
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Brašno, sodu bikarbonu i sol prosijte u velikoj zdjeli u kojoj možete miješati. banane zgnječite vilicom u pire. U drugoj zdjeli umutite maslac i šećer dok ne postanu povezani i ne budu mekani. U tu smjesu dodajte jaja, pire od banana, mlaćenicu i ekstrakt vanilije te dobro promiješajte.
Prebacite brašno i dobro promiješajte. Premažite lim za pečenje maslacem i izlijte smjesu u njega. Stavite na pečenje i pecite do sat vremena, odnosno dok korica ne poprimi zlatno-smeđu boju. Izvadite i ohladite u limu nekoliko minuta,
POGLEDAJTE VIDEO Robert Knjaz #ZAJEDNO24SATA: