To je to što me zanima!

Svi kulinarski trikovi: Uz škare, papir i bocu kuha se još brže

Plastičnu bočicu iskoristite za odvajanje žumanjaka, vrućom čašom omekšajte maslac, škarama narežite začine, a sol iskoristite za brže usitnjavanje začina
Vidi originalni članak

Želite li brzo, precizno i bez nereda odvojiti bjelanjke od žumanjaka, jedino što vam treba je čista plastična bočica. Lagano pritisnite bocu te vrh prislonite na žumanjak i pustite. Boca će usisati žumanjak, a ponovnim stiskanjem možete ga prebaciti u drugu posudu. 

Pripremate li uštipke ili američke palačinke, poslužit će prazna i dobro oprana bočica od kečapa. Napunite je smjesom i u zagrijanu tavu kružno istisnite smjesu. Uštipci će biti pravilnog oblika, a ulje neće prskati. Maslac možete brzo omekšati tako da zagrijete čašu pod mlazom vruće vode i zatim njome poklopite maslac. Čašom se možete poslužiti i ako nemate pri ruci okrugli kalup za tijesto.

Rubom izrežite oblike za krafne, domaće kekse ili raviole. Slastičarske muke ublažit će i papir za pečenje. Nemate li vrećicu za ukrašavanje deserata, prerežite papir, dijagonalno ga presavinite i smotajte u tuljac. Napunite ga rastopljenom čokoladom i pišite po desertima ili proširite rupicu te istisnite kremu na muffine, kolače ili torte. I kuhinjske škare štede vrijeme u kuhinji - narežite peršin, bosiljak i vlasac u salatu, odrežite drvenaste dijelove stapki gljiva ili skratite špagete.

Bockanje krumpira

Da biste smanjili vrijeme kuhanja većih krumpira, izbockajte ih čačkalicom te će biti gotovi kad i manji. 

Vruća voda spašava limun 

Kako biste dobili što više soka od osušenog limuna ili naranči, prethodno ih namačite pet minuta u vrućoj vodi.

Protiv zagaranja

Pirjate li češnjak i luk, stavite ih u hladnu tavu s uljem i maslacem. Tako češnjak neće zagorjeti. 

Guljenje bundeve 

Narežite bundevu na kriške, ispecite i izdubite žlicom. Tako je nećete morati guliti. 

Suho voće i kockice kruha

Nauljenim škarama brže narežite suho voće. Škarama možete i usitniti tortille ili narezati kriške kruha na kockice.

Brže rezanje mesa i slanine 

Želite li slaninu, suho meso ili kobasice narezati na tanke komade, ostavite ih u zamrzivaču na sat vremena.  

Češnjak se lakše guli

Kako biste si olakšali guljenje češnjeva češnjaka, stavite ih u limeni lonac i poklopite jednakim takvim. Protresite i češnjak će se lakše guliti.

Čišćenje sita 

Nakon što ste prosijali brašno, ne perite sito vodom, nego ga dobro otresite ili propušite sušilom za kosu, brže ćete ga očistiti.

Uljem protiv grudica

Ako u rastopljenoj čokoladi ima grudica, polako dodajte ulje miješajući.

Dodatak "s leda"

U posudama za led možete zamrznuti i ostatak umaka te ga upotrijebiti kao dodatak juhama i varivima.

Brzinska tjestenina 

Kuhajte tjesteninu minutu ili dvije kraće. Prebacite je u vrući umak koji će je dodatno omekšati pa poklopite do posluživanja.

Sitni začini 

Usitnjavate li začine u mužaru, dodajte prstohvat soli. Sjemenke poput kima ili korijandra lakše će se usitniti.  

Umjesto tri - jedna kora

Umjesto pečenja tri zasebne kore za tortu ispecite jednu u limu veličine 35x40 cm i prerežite je uzdužno.   

Trik za pečenje jaja bez muke 

Jaja na tavu stavite tek kad je ulje dovoljno zagrijano. Na taj način će se manje lijepiti.

Idi na 24sata

Komentari 5

  • Derim 07.02.2014.

    A kako popiti 6 jaja a da ne razbijes ljusku!!!!????

  • Bezobrazno zelene 07.02.2014.

    Ovo s bocom je kompliciranije nego samo razbit jaje i pustiti da bjelanjak sam iscuri..

  • twinsi2 07.02.2014.

    Sve to već znam:)))

Komentiraj...
Vidi sve komentare